Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Παράταση έως 30/09 στην υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων

Παράταση στην υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ, δόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Η υποβολή των καταστάσεων από φέτος μπορεί να γίνει για πρώτη φορά με δύο τρόπους:

* Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής ηλεκτρονικής φόρμας. Αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του νέου TAXISnet. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται για καταστάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και 50 εγγραφές. Με τον τρόπο αυτόν διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογουμένους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.

* Με τη δημιουργία και την υποβολή κατάλληλου αρχείου. Το αρχείο αυτό συχνά παράγεται αυτόματα από το σύστημα μηχανογραφημένης λογιστικής της κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, το αρχείο μπορεί να δημιουργηθεί και με εφαρμογή της ΓΓΠΣ που ο χρήστης εγκαθιστά στον προσωπικό του υπολογιστή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η ΓΓΠΣ:

* Το αρχείο προς υποβολή πρέπει να είναι συμπιεσμένο σε μορφή ZIP. Επίσης, το όνομα του πρωτογενούς (ασυμπίεστου) αρχείου προς υποβολή δεν πρέπει να περιέχει ελληνικούς χαρακτήρες.

* Αρχική κατάσταση είναι η πρώτη υποβολή κατάστασης.

* Σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να υποβάλει ανακλητική κατάσταση με το σύνολο των εγγραφών, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.
Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση που ισχύει είναι η τελευταία ανακλητική.

* Τα πεδία «Σύνολο αξίας λιανικών πωλήσεων» και «Σύνολο αξίας συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων στις αναλυτικές γραμμές» μέχρι και το έτος αναφοράς 2010 δεν συμπληρώνονται.

Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του TAXISnet διευκολύνει τις ελεγκτικές υπηρεσίες, αφού έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν και να διασταυρώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των τιμολογίων που υποβάλλουν οι επιτηδευματίες και να εντοπίζουν όσους αποκρύπτουν έσοδα, αγορές ή δαπάνες, όσους δηλώνουν ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες καθώς και τους επιτηδευματίες που, αν και υπόχρεοι, δεν υποβάλλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Έτσι, μετά την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων θα ξεκινήσουν ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε