Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Παράταση-ανακούφιση για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία;

Παράταση-ανακούφιση για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία;

Καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρωζώνη με την Κομισιόν να συζητάει ΣΟΒΑΡΑ το να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες του μνημονίου για την επίτευξη των δημοσιονομικών τους στόχων.

Οι συζητήσεις μάλιστα δείχνουν να είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, καθώς λέγεται πως ο πρόεδρος της Ε.Ε Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σχεδιάζει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ανάπτυξη.

Καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες τοποθετούν χρονικά τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για ανάπτυξη με ταυτόχρονη παράταση στις μνημονιακές χώρες στα μέσα Μαίου, ώστε να μην θεωρηθούν ως παρέμβαση στις εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία.

Το ντόμινο των ευεργετικών για την Ελλάδα εξελίξεων, εαν βέβαια πάρουν σάρκα και οστά, ξεκίνησε από τον Φρανσουά Ολάντ, που έκανε σημαία του αγώνα του την συμπλήρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με ανάπτυξη.

Απρόσμενη στήριξη πήρε ο Ολάντ από τον τεχνοκράτη, ως πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Με χθεσινές του ο Ιταλός Κεντρικός τραπεζίτης αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το ”σύμφωνο ανάπτυξης”.
Ακόμα και ο Γιοργκ Άσμουσεν, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξή του στη γερμανική έκδοση των Financial Times, έδωσε παραδείγματα του πως μπορεί να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη.
«Μια δυνατότητα θα ήταν η μεταφορά πόρων από το διαρθρωτικό και περιφερειακό ταμείο σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης ή μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας κατά το πρότυπο της γερμανικής ατζέντας 2010» είπε ο ‘Ασμουσεν.

Εντυπωσιακή ήταν η παρέμβαση του Γάλλου επιτρόπου, Μισέλ Μπαρνιέ, προερχόμενου από το κόμμα του Σαρκοζί, που δήλωσε:”δεν αμφισβητώ τη δημοσιονομική συνθήκη αλλά θεωρώ ότι οι πολίτες δεν πρόκειται να την κατανοήσουν εάν δεν συνοδεύεται από μια ατζέντα προώθησης της ανάπτυξης”.

Διαβάστε επίσης :

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε