Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Πάρτυ κερδοσκοπίας στα καύσιμα

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Με αφορμή την αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα οι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που κυριαρχεί στα βενζινάδικα  στις εθνικές οδούς που πουλάνε την βενζίνη ακόμη και ενάμιση ευρώ. Με αφορμή την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, πολλοί πρατηριούχοι βρήκαν ευκαιρία να βγάλουν εξτρά κέρδη σε βάρος των καταναλωτών. Ενώ λοιπόν  η αύξηση του φόρου μαζί με το ΦΠΑ μεταφράζεται σε αυξήσεις στην τελική τιμή κατά 14,3 λεπτά το λίτρο, στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους αυξήσεις από 16 έως και 20 λεπτά το λίτρο με ανοδική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μονο τη Δευτέρα στην Αθήνα και με βάση το παρατηρητήριο τιμών, τα πρατήρια που φόρτωσαν βενζίνη είχαν τιμές από 1,028 ευρώ το λίτρο έως 1,049 ευρώ το λίτρο.  Δύο μέρες μετά την Τετάρτη και ενώ είχε επιβληθεί η αύξηση του φόρου οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τα πρατήρια ξεκινούσαν από 1,18 και έφταναν έως την τιμή του 1,469 ευρώ το λίτρο (για βενζίνη 95 οκτανίων)! 

Η κερδοσκοπεί όμως δεν σταμάτησε εδώ αλλά οι ανοδικές τάσεις στις τιμές συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό μέχρι τώρα και αναμένεται να εκτοξευτούν ακομη πιο ψηλά το Τριήμερο.Στην Αττική πάντως ελάχιστη τιμή ήταν (βάσει του παρατηρητηρίου τιμών) 1,035 ευρώ, η μέση τιμή 1,189 ευρώ και η μέγιστη τιμή 1,319 ευρώ (για την απλή αμόλυβδη). Εκτός όμως από τα επίσημα στοιχεία, στην αγορά οι καταναλωτές είδαν πρατήρια που την Τρίτη πουλούσαν τη βενζίνη προς 1,15 ευρώ το λίτρο μια μέρα μετά να πουλούν στο 1,35 ευρώ το λίτρο, δηλαδή η αύξηση ήταν 16 λεπτά.



Στην επαρχία η κερδοσκοπεία καλα κρατεί

Ακόμη πιο ακραία παραδείγματα είχαμε στην επαρχία και ειδικότερα στην Κρήτη, όπου οι πρατηριούχοι δεν ενημερώνουν με τιμές το παρατηρητήριο τιμών, πλην του νομού Ηρακλείου. Ωστόσο καταναλωτές στις περιοχές όπως στα Χανιά, κάνουν λόγο για διαμόρφωση των τιμών της βενζίνης για την απλή αμόλυβδη έως το 1,40 ευρώ, τη σούπερ πάνω από τα 1,45 ευρώ, και της ultimate 100 βενζίνη έως το 1,60 ευρώ.

Βάσει της τελευταίας τιμοληψίας του υπουργείου ενέργειας οι τιμές την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,211 ευρώ για την απλή αμόλυβδη, 1,266 για τη σούπερ και 1,414 ευρώ για τη σούπερ αμόλυβδη. Αλλά και στην Ήπειρο και τα Δωδεκάνησα υπήρξαν αντίστοιχα κρούσματα.α

Αστρονομικές εκτοξευσεις στις τιμές.

Στα πρατήρια όπου μεταβλήθηκε η τιμή, η απλή αμόλυβδη βενζίνη πωλείται από 1,20 έως 1,27 ευρώ/λίτρο, ενώ στους αποκαλούμενους «ακριβούς» νομούς της χώρας (νησιά, Ηπειρος κ.ά.), καθώς και σε  πρατήρια εθνικών οδών, ξεπέρασε ακόμη και το 1,30 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, η σούπερ αμόλυβδη πωλείται ακόμη και πάνω από 1,50 ευρώ, ενώ το πετρέλαιο κίνησης έπιασε το 1,10 ευρώ/λίτρο.

Αντιδράσεις καταναλωτών

Ως ένα ακόμη «χαράτσι», χαρακτηρίζουν την αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα  οι καταναλωτές Πολλοί  κατήγγειλαν το γεγονός ότι ορισμένοι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων  σε χρόνο ρεκόρ έβαλαν «καπέλο» στην βενζίνη και πέρασαν τις υπεραυξήσεις στις αντλίες των πρατηρίων τους, ενώ οι ίδιοι οι πρατηριούχοι υποστηρίζουν ότι η σύγχυση οφείλεται στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να ισχύσει ο νέος φόρος από την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.

Η άμεση επίπτωση που αφορά την αμόλυβδη βενζίνη έχει ως αποτέλεσμα το φουλάρισμα των 50 ευρώ να κοστίζει πλέον περίπου 57 ευρώ και σε μηνιαία βάση μια επιβάρυνση επιπλέον περίπου 30 ευρώ για μία μέση κατανάλωση (πάνω από 400 ευρώ ετησίως). Σε πρώτη φάση θα το αντιληφθούν άμεσα όσοι μετακινηθούν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας και θα χρειαστεί να γεμίσουν το ρεζερβουάρ τους από πρατήρια, όπου η αμόλυβδη θα κοστίζει πάνω από 1,30 ευρώ το λίτρο ενώ αν χρειαστούν ανεφοδιασμό σε πρατήριο εθνικής οδού μπορεί να δουν και την τιμή στο 1.5 ευρώ . Παράλληλα, με την αύξηση κατά 6 λεπτά του πετρελαίου κίνησης, αναμένεται σύντομα «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε συγκοινωνίες, μεταφορές, προϊόντα και υπηρεσίες. 

«Είδαμε από την πρώτη ημέρα ότι πολλά πρατήρια εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και από την εξαγγελία του μέτρου αύξησαν τις τιμές. Αυτό δείχνει το τι θα ακολουθήσει, καθώς με πρόσχημα την αύξηση των καυσίμων θα έχουμε πολλαπλάσια αύξηση στις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών. Απαιτείται, επιτέλους, κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα στα τρόφιμα», τόνισε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Πιο φτηνό το πετρέλαιο θέρμανσης

Μικρή, αλλά σημαντική ανακούφιση για τους καταναλωτές αποτελεί η μη επιβάρυνση των πολιτών από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μάλιστα, χτες, λόγω μικρής υποχώρησης της διυλιστηριακής τιμής, το πετρέλαιο θέρμανσης έπεσε περίπου 1-1,5 λεπτό και πωλείται στη Θεσσαλονίκη από 56 έως 58 λεπτά το λίτρο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε