Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης – Χάνουν τον ένα στόχο μετά τον άλλο

– Στα 18,086 δις ευρώ το έλλειμμα στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 όταν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρόεβλεπε ότι το έλλειμμα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 19,808 δις ευρώ για ΟΛΟ ΤΟ 2011
– Δηλαδή το έλλειμμα είναι κατά 22% μεγαλύτερο από το 2010 και συνεπώς ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 6 δις ευρώ ΤΟ ΜΗΝΑ για να καλυφθεί η τρύπα
– Δικαιώνεται η έκθεση Τόμσεν για βαθύ κυβερνητικό ύπνο 6 μηνών

Το ”ντου” του Βενιζέλου έγινε μπούμερανγκ αφού μας κάνουν πλέον ”ντου” από παντού.Ακόμα και η πλούσια σε λεξιλόγιο ελληνική γλώσσα μοιάζει φτωχή να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται σχετικά με το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Θαυμάστε τα τελευταία τους κατορθώματα.

Η τρόικα είχε ζητήσει και η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να συγκρατηθεί το έλλειμμα του 2011 στα 19,808 δις ευρώ και ήδη τον Αύγουστο το έλλειμμα έφτασε στα 18,086 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως τους ξέφυγε στο ιλιγγιώδες ποσοστό του 22% σε σύγκριση με πέρσυ.
Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να ξανασκαρφιστούν νέα μέτρα γιατί τους λείπουν ολόκληρα 6 δις ευρώ το ΜΗΝΑ για να καλύψουν την πρωτοφανή υστέρηση στα έσοδα.

Μέχρι τον Αύγουστο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν μετά βίας 30.694 δις ευρώ και ΜΟΝΟ ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ θα φτάσουν το στόχο των 54 δις ευρώ για όλο το 2011.

Και εαν για την αποτυχία στα έσοδα το υπουργείο Οικονομικών ψελλίζει, σε ένα βαθμό λογικές, δικαιολογίες περί διεθνούς ύφεσης, για τις δαπάνες δεν μπορούν να πουν κουβέντα.

Μήπως δικαιώνεται ο Τόμσεν του ΔΝΤ που έγραψε πως η κυβέρνηση κοιμόταν επί 6 μήνες;
Γιατί σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,1% έναντι του 2010.

Θαυμάστε τώρα πως παίζοντας με τις λέξεις το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:”η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο οκταμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών”.

”Ταφόπλακα” στους στόχους της κυβέρνησης για το 2011- Απομακρύνεται η 6η δόση

Σε σημερινή έκθεση της Nomura με τίτλο “Greece: More fiscal twist” αναφέρεται πως η Ελλάδα χάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011.

Η Nomura υπολογίζει πως το πρωτογενές έλλειμμα θα φτάσει στο 1,9% του ΑΕΠ, όταν στόχος ήταν το 0,9%.

Στην έκθεση ΤΟΝΙΖΕΤΑΙ πως, επειδή είναι ακόμα στον αέρα το νέο πρόγραμμα βοήθειας, είναι πιθανή η καθυστέρηση στην εκταμίευση της έκτης δόσης , κάτι που μας φέρνει επικίνδυνα κοντά σε στάση πληρωμών.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε