Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πέφτει το ευρώ όσο φουντώνει η κρίση στην ευρωζώνη

Πέφτει το ευρώ όσο φουντώνει η κρίση στην ευρωζώνη

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2908 δολάρια από το επίπεδο των 1,293 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2908 δολάρια από το επίπεδο των 1,293 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2898 δολάρια.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην ευρωζώνη ως προς την προσφυγή της Ισπανίας στο Μηχανισμό Στήριξης προκαλεί πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα. Η συνάντηση των πρωθυπουργών Ισπανίας και Ιταλίας δεν κατόρθωσε να καθησυχάσει τις αγορές, ενώ οι ενδείξεις για την διολίσθηση της ισπανικής οικονομίας σε μία βαθύτερη κρίση επιβαρύνουν περαιτέρω το κλίμα. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης λιανικών πωλήσεων μειώθηκε το Σεπτέμβριο κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αρνητικά επηρέασε το ευρώ και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας χθες σε γερμανικό ραδιόφωνο χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να υποστούν πρόσθετες απώλειες οι ιδιώτες επενδυτές από μία νέα αναδιάρθρωση του Δημοσίου Χρέους.

Από την άλλη πλευρά η υποχρεωτική αργία στις ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα Sandy περιόρισε σήμερα την συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά συναλλάγματος.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε περαιτέρω στο 17,35% από 17,14% την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,47% να διευρυνθεί περαιτέρω στο 15,88% από 15,61 % που έκλεισε την Παρασκευή.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,62%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,51%, στο εξάμηνο παρέμεινε στο 0,39%, στο τρίμηνο υποχώρησε οριακά στο 0,19% από 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε