Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πέφτει το ευρώ υπό το φόβο επιδείνωσης της κρίσης χρέους

Πέφτει το ευρώ υπό το φόβο επιδείνωσης της κρίσης χρέους

Υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς εντείνεται η ανησυχία για αναζωπύρωση της κρίσης Χρέους στην Ε.Ε.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν στα 1,3064 δολάρια από το επίπεδο των 1,3136 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε μέχρι τα 1,3035 δολάρια το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3068 δολ.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται πιέσεις καθώς στην δευτερογενή αγορά ομολόγων το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία αυξάνεται διαρκώς τις τελευταίες ημέρες. Το σκηνικό συμπλήρωσαν σήμερα τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ομολόγων στη Γαλλία, καθώς η χώρα υποχρεώθηκε να καταβάλλει υψηλότερο επιτόκιο στους δανειστές της. Χαρακτηριστικό της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί στις αγορές είναι η άνοδος του ελβετικού φράγκου πάνω από το όριο των 1,20 ευρώ που είχε θέσει ως ανώτατο όριο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ καταγράφηκε μόνο μία συναλλαγή 1 εκατ. ευρώ, η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του 11ετούς ομολόγου (λήξεως 2023) διαμορφώθηκε στο 22,04 % με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (spread) να διαμορφωθεί στο 20,3%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,40% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,24% στο εξάμηνο στο 1,06% στο τρίμηνο στο 0,76%, ενώ ο μήνας υποχώρησε περαιτέρω στο 0,41%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε