Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πέφτουν οι πρώτες υπογραφές στην συμφωνία Ελλάδας- Ελβετίας για τις καταθέσεις

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Από τον Ιούνιο του 2012 και μετά, θα μπουν στα κρατικά ταμεία τα πρώτα έσοδα από τον φόρο που θα επιβληθεί στις ελληνικές καταθέσεις που «αυγατίζουν» σε ελβετικές τράπεζες.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την υπογραφή ενός προσυμφώνου με τις ελβετικές αρχές έως τα τέλη της χρονιάς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
Το κείμενο που θα υπογραφεί θα είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών που έχουν γίνει μεταξύ Ελβετίας – Αγγλίας και Ελβετίας – Γερμανίας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όσοι Ελληνες έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύο επιλογές:
1. Να δεχτούν να αποκαλύψουν το όνομά τους και τα περιουσιακά στοιχεία τους. Εάν από τον έλεγχο που θα ακολουθήσει από τις ελληνικές φορολογικές αρχές δεν προκύψει παράνομη δραστηριότητα, τότε δεν θα επιβληθεί κάποιος νέος φόρος. Εάν, όμως, προκύψει ζήτημα φοροδιαφυγής, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την φορολόγηση των καταθέσεών τους έως και 45% (ανάλογα με την φορολογική κλίμακά τους), ενώ στην περίπτωση που αποδειχθεί πως έχουν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), τότε κινδυνεύουν με κατάσχεση των καταθέσεων και ποινικές διώξεις.
2. Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Στην περίπτωση αυτή θα καταβάλουν ένα φόρο που θα κινείται από 25% έως 35% επί των καταθέσεων, ο οποίος θα επιβάλλεται και θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και ακολούθως θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο. Πέραν αυτών, στην συμφωνία αναμένεται να προβλέπεται τόσο η αναδρομική φορολόγηση των ποσών που έχουν εξαχθεί στην Ελβετία (θα εξεταστούν οι λογαριασμοί σε βάθος 10ετίας), όσο και η φορολόγηση μελλοντικών καταθέσεων. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ετήσιος φόρος επί των τόκων, όπως προβλέπεται στην συμφωνία Ελβετίας-Γερμανίας.
Το ακριβές ποσό των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προς το παρόν, είναι άγνωστο, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για κεφάλαια της τάξης των 60-100 δις ευρώ. Ωστόσο, «αγκάθι» φαίνεται να παραμένει η φορολόγηση των καταθέσεων των offshore εταιρειών που δεν έχουν έδρα την Ελλάδα ή την Ελβετία, δεδομένου της πολυπλοκότητας που διέπει το καθεστώς των offshore.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε