Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πέντε δισ. ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ως το 2011

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ψηφιστούν τέσσερα νομοσχέδια για την αδειοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων.

Eπίσης, θα έχει προωθηθεί ο νέος επενδυτικός νόμος και ο νόμος για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε κυρίως στην ίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα λειτουργεί ως τράπεζα ειδικού τύπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το προσεχές διάστημα.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στο ταμείο αυτό θα εισφερθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ και με τη συμμετοχή των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια της τάξεως των δύο δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου και των πέντε δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος του 2011.

Ο υπουργός ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει χρονική επέκταση, αλλά επέκταση και ως προς τη χρηματοδότηση σε ότι αφορά στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί.

Σημειώθηκε ότι επισπεύδεται η απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και η προώθηση των προγραμμάτων που ήδη βρίσκονται σε διαδικασία εκτέλεσης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να μπορεί να υπάρξει παρέμβαση για στρεβλώσεις και προβλήματα της αγοράς, ενώ επανέλαβε ότι ο επενδυτικός νόμος που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα θα δίνει έμφαση στην καινοτομία την εξωστρέφεια και την επιχειρηματικότητα των νέων.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου, το θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας για την πρόσβαση στην επιχειρηματικότητα θα είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και τον κόσμο», είπε.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, Δ.Ασημακόπουλος, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού θεσμού μέσω του οποίου θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ενισχύουν τη ρευστότητά τους, εισπράττοντας τις οφειλές τους.

Πρόκειται για ένα θεσμό αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτικού τομέα (factoring). Δηλαδή, με το τιμολόγιό του ο επιχειρηματίας θα μπορεί να κάνει προείσπραξη 80% έως 90% του ποσού που του οφείλεται και εν συνεχεία το ταμείο να διεκδικεί τα χρήματα αυτά από το κράτος.

Τη διαχείριση του θεσμού προτείνεται να αναλάβει το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε