Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Περιουσιολόγιο: Από χρυσές λίρες μέχρι… άλογα! Τι πρέπει να δηλώσετε

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Νέους φόρους φέρνει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει από το 2017
– Τα λεφτά στα… στρώματα αλλά και αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία ψάχνει η κυβέρνηση
– Μετά την συλλογή των στοιχείων η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την φορολογική της πολιτική στην περιουσία

Μετοχές, ομόλογα, λεφτά στα… στρώματα, χρυσές λίρες μέχρι και άλογα ιπποδρόμου, θα κληθούν να δηλώσουν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί το 2017.

Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατ. φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων.

Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στα δεδομένα του περιουσιολογίου, θα έχουν πρόσβαση οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες, ώστε να τα χρησιμοποιούν στις διασταυρώσεις. Οι εφοριακοί δηλαδή, θα συγκρίνουν εισοδήματα και περιουσία ώστε να βγάζουν τα συμπεράσματά τους για την πραγματική οικονομική κατάσταση των υπό έλεγχο φορολογούμενων.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν βέβαια, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από το αρμόδιο υπουργείο για αναδιαμόρφωση της φορολογίας, με επιβολή νέων περιουσία.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε