Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 12 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Περισσότερη διαφάνεια θέλει ο Τρισέ

Περισσότερη διαφάνεια θέλει ο Τρισέ
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 19.03.2010 | 15:49
Πρώτη δημοσίευση: 19.03.2010 | 15:49

Διαφάνεια ως προς την αγορά των CDS ζητά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ…

… και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας οργανωμένων αγορών που θα διέπονται από καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια ως προς την αγορά των CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου, Credit Default Swaps) και ως προς τους επενδυτές επίσης», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Επέμεινε ως προς το γεγονός «ότι είναι σημαντικό ορισμένα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία επινοήθηκαν για τα θετικά τους αποτελέσματα ως προς την κάλυψη των κινδύνων, να μην χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με τον Τρισέ οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες, να αποτιμούν τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εντοπίζουν πιθανές ανάρμοστες συμπεριφορές. «Ως προς αυτό, μια σημαντική προτεραιότητα για τη βελτίωση της αντίστασης των αγορών των CDS είναι η δημιουργία οργανωμένων αγορών που θα διέπονται από καθεστώς διαφάνειας στις συναλλαγές».

Θα μπορούσαν «να περιορίσουν τις προτροπές για την ανάληψη υπερβολικών κινδύνων και να διασφαλίσουν μεγάλο μέρος της αναγκαίας διαφάνειας για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές». 

Υπό την πίεση πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την αναδιαμόρφωση των ανοιχτών καθαρά κερδοσκοπικών πωλήσεων, και κυρίως των πωλήσεων που αφορούν τα Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου (Credit Default Swaps, CDS) για ομόλογα χωρών. 

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεσμεύθηκε επίσης να εξετάσει τη δυνατότητα απαγόρευσης των καθαρά κερδοσκοπικών και ανοιχτών πωλήσεων επί των CDS που συνδέονται με τα χρέη χωρών.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Χοροί και  άρωμα  Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid] Χοροί και "άρωμα" Κρήτης στις Βρυξέλλες! [vid]
  2. Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids] Βρυξέλλες: Η αεροσυνοδός – σύμβολο ένα χρόνο μετά [pics, vids]
  3. Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά Διαπραγματεύσεις... στην κόψη! Και ο Σταθάκης στις Βρυξέλλες για τα ενεργειακά
  4. Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup! Στα όριά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Eurogroup!
  5. Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»! Δραγασάκης για Eurogroup: «Μα τελειώνουμε, να ξεκαθαρίζουμε»!
  6. Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η  μετακόμιση  από το Χίλτον στις Βρυξέλλες Αξιολόγηση: Συμφωνία... το Μάιο! Τί σημαίνει η "μετακόμιση" από το Χίλτον στις Βρυξέλλες
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook