Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 40 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Περισσότερη εξουσία στη Eurostat δίνει το Ecofin

Περισσότερη εξουσία στη Eurostat δίνει το Ecofin
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.06.2010 | 19:12
Πρώτη δημοσίευση: 08.06.2010 | 19:12

Εξουσίες ελέγχου στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία προκειμένου να εξακριβώνει την ορθότητα των στοιχείων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών αποφάσισε να δώσει το Ecofin.

Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε να δοθούν στη Eurostat περισσότερες εξουσίες ελέγχου των δεδομένων που υποβάλλονται από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών. Μέχρι σήμερα, οι πληροφορίες αυτές θεωρούνται δεδομένες και δεν ελέγχονται από τους στατιστικολόγους της Eurostat αλλά η Ένωση θέλει να αποφύγει νέα περιστατικά όπως της Ελλάδας με αναληθή στοιχεία.

Η Επιτροπή είχε διατυπώσει παρόμοιες προτάσεις το 2005, την προηγούμενη φορά που η Ελλάδα είχε συλληφθεί να "μαγειρεύει" τους λογαριασμούς της. Τότε χώρες της ΕΕ είχαν μπλοκάρει τη μεταρρύθμιση επικαλούμενες ανησυχίες ότι θα θιγεί η κυριαρχία των κρατών.

«Πρόσφατες εξελίξεις έχουν καταδείξει ξεκάθαρα ότι το ισχύον πλαίσιο για τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία δεν αποτρέπει, στον απαραίτητο βαθμό, τον κίνδυνο να φτάσουν στην Κομισιόν λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία», αναφέρει η ανακοίνωση του Ecofin.

Όπως αποφασίστηκε η Eurostat θα μπορεί, κατά τη διενέργεια των ελέγχων, να έχει πρόσβαση στα στατιστικά στοιχεία των κυβερνήσεων, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, καθώς και σε στοιχεία για την κοινωνική ασφάλιση. Θα σέβεται όμως τη νομοθεσία για την προστασία των πληροφοριών και την εμπιστευτικότητα των στατιστικών στοιχείων.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο