Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πιέσεις στο ευρώ εν αναμονή των επιτοκίων της ΕΚΤ

Πιέσεις στο ευρώ εν αναμονή των επιτοκίων της ΕΚΤ

Πιέσεις προκαλεί στο ευρώ η προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την προσεχή Πέμπτη.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2586 δολάρια από το επίπεδο των 1,2651 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2593 δολάρια.

Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος αποδίδεται στο ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων κατά 0,25% στην συνεδρίαση της διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 5 Ιουλίου. Τα νέα στοιχεία για την ανεργία στην ευρωζώνη, η οποία αυξήθηκε στο 11,1% το Μάιο – που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από το 1995 – από 11% τον Απρίλιο, ενισχύουν το σενάριο διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά. Γεγονός που αυξάνει την ανάγκη να δοθεί μία νέα ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω της μείωσης των επιτοκίων. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η αντίθεση της Φιλανδίας στο ενδεχόμενο άμεσης παρέμβασης του Μηχανισμού Στήριξης ESM στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, μέτρο το οποίο συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. Ευρώ η οποία αφορούσε σε εντολή αγοράς. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 25,81% από 26,33% που ήταν την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,50% να διαμορφωθεί στο 25,81% από 24,73% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,21%, στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,07% στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,92%, στο τρίμηνο κυμαίνονταν στο 0,65%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,37%

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε