Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πηγές ΕΚΤ: Οι αγορές παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ανοχής για μια περίοδο χαμηλότερου πληθωρισμού, όχι για άμεση σύσφιξη της πολιτικής, με την ομιλία του η οποία οδήγησε ανοδικά το ευρώ αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του Ντράγκι.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Τα σχόλια του Ντράγκι χθες οδήγησαν ανοδικά το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων.
Οι πηγές δήλωσαν ότι ο Ντράγκι ήθελε να αναγνωρίσει τα πρόσφατα, ισχυρά οικονομικά στοιχεία και να προετοιμάσει την αγορά για μια απόφαση το φθινόπωρο αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, χωρίς όμως να αναλάβει κάποια δέσμευση. Ήθελε επίσης να τονίσει ότι η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει αυτόματα σε χαλάρωση της πολιτικής της λόγω της σημερινής επιβράδυνσης του πληθωρισμού, που αναμένεται στο 1,2% τον Ιούνιο και προβλέπεται να κινηθεί γύρω από αυτό το επίπεδο τον επόμενο χρόνο.
Αντ’ αυτού, η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να επιτρέψει περισσότερο χρόνο έως ότου οι τιμές να φθάσουν το στόχο για επίπεδα λίγο κάτω του 2%.
Ωστόσο η ομίλία του ήταν γεμάτη επισημάνσεις, το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την πολιτική της εάν υπάρξει σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών λόγω, για παράδειγμα, ενός ισχυρότερου ευρώ ή υψηλότερων αποδόσεων στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη, δήλωσαν οι πηγές.
«Η αγορά δεν έλαβε υπόψη της τις επισημάνσεις στην ομιλία του Ντράγκι», δήλωσε μία από τις πηγές.
Οι χρηματιστές εξέλαβαν τα σχόλια του Ντράγκι ως ένδειξη ότι η ΕΚΤ ανεβάζει ταχύτητα σε ό,τι αφορά την περιστολή του προγράμματος από τον Ιανουάριο, μια εξέλιξη που σύμφωνα με αξιωματούχους δεν έχει ακόμα συζητηθεί και εν τέλει θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό και άλλα οικονομικά στοιχεία τους επόμενους μήνες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε