Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ

Πήρε πίσω τη “βόμβα” μετά τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατρακύλα του ευρώ

Το πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε σήμερα για την Κύπρο συνιστά ένα νέο πρότυπο για την επίλυση τραπεζικών προβλημάτων στην ευρωζώνη και άλλες χώρες μπορεί να χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τους τραπεζικούς τομείς τους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup.

 Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι το πρόγραμμα διάσωσης που εκπονήθηκε στη διάρκεια της νύχτας δεν θα χρησιμεύσει ως μοντέλο διευθέτησης άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

“Η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση, που παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, που χρειαζόταν τα μέτρα διάσωσης για να οποία συμφωνήσαμε χθες”, υπογραμμίζει ο Ντάισελμπλουμ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

“Τα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής εκπονούνται για να προσαρμοστούν ακριβώς στην κατάσταση της ενδιαφερόμενης χώρας και κανένα μοντέλο ή σχέδιο δεν χρησιμοποιείται”, υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Νωρίτερα σήμερα οι αγορές αντέδρασαν έντονα σε συνέντευξη του Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα Financial Times και σε ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο, στην οποία ο επικεφαλής του Eurogroup έδειχνε πως εγκρίνει την ιδέα ότι το μοντέλο διάσωσης της Κύπρου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μελλοντικά σε άλλες χώρες της ευρωζώνης με εύθραυστες οικονομίες.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρνητικό κλίμα στα χρηματιστήρια που έκλεισαν “στο κόκκινο” και σαφή πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εντολή Πούτιν για αναδιάρθρωση του δανείου της Κύπρου

Πως θα ανοίξουν αύριο και με τι όριο ανάληψης οι κυπριακές τράπεζες; – Όλα στον αέρα μετά την απόφαση του Eurogroup

Απόφαση – τιμωρία για την Κύπρο: Κλείνει η Λαϊκή – 29% ως 32% το κούρεμα στην Κύπρου

Τους τα πήραν όλα! Το Eurogroup “γονάτισε” την Κύπρο – Αναστασιάδης: Είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε