Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πιστωτικό γεγονός – χρεοκοπία χαρακτηρίζει το κούρεμα η Fitch

Σε μία αντιφατική ανακοίνωση ο διεθνής οίκος από τη μία εκτιμά πως το κούρεμα ήταν απαραίτητο και από την άλλη το χαρακτηρίζει χρεοκοπία ενώ μας απειλεί με νέα υποβάθμιση.

“Η συμφωνία για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους είναι ένα απαραίτητο βήμα για να τεθεί σε πιο βιώσιμη τροχιά η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, ωστόσο εάν αυτό εφαρμοστεί – ήτοι haircut 50% – συνιστά για τον οίκο χρεοκοπία (default event)” αναφέρει στην ανακοίν ωση του ο διεθνής οίκος.

Όπως μας προειδοποιεί η Fitch, μετά το haircut 50% στο ελληνικό χρέος, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, είτε στην κλίμακα του Β, είτε χαμηλότερα.

Παρά το κούρεμα οι προβλέψεις της Fitch για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξες.
Κατά τον διεθνή οίκο η αναιμική ανάκαμψη και η κόπωση από τη λιτότητα θα ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εφαρμογής των απαιτούμενων σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντως η Fitch διατηρεί την κορυφαία αξιολόγηση “ΑΑΑ” στο δανειακό πρόγραμμα του τροποποιημένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε