Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Πιθανό σενάριο η επαναγορά του ελληνικού χρέους

Πιθανό σενάριο η επαναγορά του ελληνικού χρέους

Στην τηλεδιάσκεψη των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρότειναν την επαναγορά από ένα μέρος του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων των δανείων που έλαβε η χώρα.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, οι αξιωματούχοι είπαν πως στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη της τρόικας, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην περίοδο αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Μάλιστα έδαφος κερδίζει και η ιδέα επαναγοράς από την Ελλάδα χρέους του ελληνικού δημοσίου που διακρατούν ιδιώτες πιστωτές. Την πρόταση αυτή φαίνεται να στηρίζει η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σύμφωνα με τους αξιωματούχους εξετάζεται ήδη η εφαρμογή της. Η επαναγορά θα προταθεί στους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που έχουν στα χέρια τους ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 63 δισ. ευρώ μετά την αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του PSI. Θα μπορούσε ωστόσο να περιλαμβάνει τα ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, είπαν οι αξιωματούχοι. Η αξία τους εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 12 δισ. ευρώ.

Συμφωνα με το Capital, η πρόταση του ΔΝΤ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να επωμιστούν ζημιές -ή “haircuts”- επί των δανείων τους προς την Ελλάδα απορρίφθηκε ως αρχικό σχέδιο, με έναν εκ των αξιωματούχων να λέει χαρακτηριστικά πως η ιδέα ήταν “πολιτικά άνοστη” και “εκτός συζήτησης”.

Επίσης, βάσει μιας άλλης ιδέας που φέρεται να προκαλεί αντιδράσεις στο ΔΝΤ, οι Ευρωπαίοι προτείνουν παράταση του μεσοπρόθεσμου στόχου για βιωσιμότητα του χρέους (ορίζεται ως χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ) έως το 2022, από 2020 που έχει συμφωνηθεί σήμερα. Το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους είναι κρίσιμο για το ΔΝΤ το οποίο πραγματοποιεί τη σχετική ανάλυση στο πλαίσιο της αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τη δική του μεθοδολογία.

Η Ελλάδα, σημειώνει το Dow Jones Newswires, αναμένεται να αποκλίνει σημαντικά από το στόχο για χρέος της τάξης του 120% του ΑΕΠ έως το 2020 -στην πραγματικότητα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άκουσαν πως το φορτίο χρέους της χώρας θα βρίσκεται στο 140% του ΑΕΠ έως τότε. Σύμφωνα με πηγές, το ΔΝΤ εμφανίζεται διστακτικό στην ιδέα της διετούς παράτασης για τη βιωσιμότητα, καθώς θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία του.

Μία πρόταση που φαίνεται να επεξεργάζονται οι υπουργοί Οικονομικών για να βοηθήσουν την Ελλάδα είναι η χώρα να σταματήσει να πληρώνει τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2011. Ωστόσο οι επενδυτές αυτοί είχαν στα χέρια τους μόνο 6 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους την άνοιξη, μέρος του οποίου έχει ήδη ωριμάσει. Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει εξοφλήσει πλήρως τα χρέη που έληξαν.

Το επόμενο Eurogroup με θέμα την Ελλάδα έχει προγραμματιστεί για τις 12 Νοεμβρίου, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας εμβόλιμης συνάντησης στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup προς κυβέρνηση:Επιτέλους τελειώνετε!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε