Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πληρωμή φόρων σε είδος! Παραχωρήστε ακίνητο στην εφορία

Πληρωμή φόρων σε είδος! Παραχωρήστε ακίνητο στην εφορία

Διπλή ανάσα σε κληρονόμους δίνει το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιώντας τη διάταξη νόμου του 2014 που επιτρέπει την πληρωμή φόρων κληρονομιάς με ακίνητο, κάνοντας έτσι δυνατό την αποδοχή της κληρονομιάς, που διαφορετικά οι κληρονόμοι θα είχαν αποποιηθεί.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η πρώτη ανάσα είναι η ρύθμιση που θα επιτρέπει την προαναφερόμενη πληρωμή από τους κληρονόμους. Η δεύτερη είναι εξίσου σημαντική και αφορά σε ρύθμιση που θα επιτρέπει την πληρωμή και άλλων φόρων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κληρονόμος οφείλει στο Δημόσιο από φόρο κληρονομιάς ας υποθέσουμε 30.000 ευρώ και εκχωρεί την ιδιοκτησία ενός ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία ρύθμιση για τις 20.000 της διαφοράς, που σημαίνει ότι αν ο πολίτης δεχόταν να γίνει η εκχώρηση του ακινήτου, τότε έχανε 20.000 ευρώ που άδικα και παράνομα καρπωνόταν το Δημόσιο.

Τώρα με ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, έχει στα σκαριά το υπουργείο Οικονομικών θα δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Η λύση συνίσταται στην εγγραφή πίστωσης την οποία ο πολίτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί για την εξόφληση μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων, για παράδειγμα από φόρους εισοδήματος ή ΦΠΑ ή άλλων φόρων.
Ετσι, ο πολίτης δεν θα χάνει χρήματα, θα είναι ευχερέστερη η αποδοχή της κληρονομιάς και το Δημόσιο δεν θα διαπράττει απάτη σε βάρος του πολίτη.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε