Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πληρώνουμε πάνω από 57 δισ. σε “κρυφούς” φόρους

Σαν να μην έφταναν οι κρατήσεις που ισοδυναμούν με το ένα τρίτο του μισθού, σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το χρέος του κράτους έχει υποθηκεύσει

το εισόδημα του καθενός με 26.000 ευρώ, έρχεται ο νέος προϋπολογισμός να αφαιρέσει από τις τσέπες μας άλλες πεντέμισι χιλιάδες ευρώ ετησίως μέσω των έμμεσων φόρων.

Η μαύρη τρύπα των εσόδων για μια ακόμη φορά θα “κλείσει” με τον οβολό των μικρομεσαίων καθώς τα έσοδα από τεκμήρια και φόρο πολυτελείας (φόροι για τους έχοντες δηλαδή) που προβλέπονται στο προσχέδιο δεν ξεπερνούν τα 790.000.000, αντίθετα οι έμμεσοι φόροι όπως Φ.Π.Α., αντικειμενικές, φόροι καυσίμων αναμένεται να βάλουν στον κρατικό κορβανά πάνω από 57 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 2011 το κράτος θα εισπράξει 3 δισεκατομμύρια επιπλέον από τους έμμεσους φόρους στην κατανάλωση ( συνολικά 34,76 δισ. ευρώ) και άλλα 19,32 από τον Φ.Π.Α. (μονάχα η αύξηση απ’ το 11 στο 13% για κάποια προϊόντα θα επιφέρει επιπλέον ένα δισεκατομμύριο).

Ταυτόχρονα ο πολίτης θα κλιθεί μέσω των φόρων σε καύσιμα να… συμβάλει με άλλα 2,62 δισεκατομμύρια, ενώ η αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και οι άλλοι φόροι στα ακίνητα θα προσθέσουν άλλο ένα δισεκατομμύριο.

Με λίγα λόγια βάσει του νέου προϋπολογισμού για το 2011 προβλέπεται πάγωμα μισθών ή αυξήσεις πολύ κάτω του πληθωρισμού που κινείται με 5,5% και απώλεια περίπου 5.500 ευρώ για τον κάθε κάτοικο αυτής της χώρας από την … πίσω τσέπη.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε