Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Πληρώσαμε 156 εκατομμύρια για τα ενοίκια του Δημοσίου το 2011

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών το κόστος στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών σε ενοικιαζόμενα κτίρια ανήλθε στα 155.77 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2011. Οι δαπάνες αυτές αφορούν την πληρωμή μισθωμάτων των υπουργείων, περιφερειών και περιφερειακών υπηρεσιών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Ιωάννης Μουρμούρας ο οποίος διαβίβασε αυτά τα στοιχεία στη Βουλή, ισχυρίστηκε πως «όσον αφορά στο ύψος της δαπάνης που κατέβαλε το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται σε ηλεκτρονικό αρχείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης, όπως αυτό έχει ενημερωθεί έως σήμερα, για τη στέγαση υπηρεσιών της Κεντρικής Κυβέρνησης, υφίστανται 2.639 συμβάσεις μίσθωσης».

Για το σύνολο των συμβάσεων αυτών, το άθροισμα των μισθωμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την ημερομηνία σύναψης των συμβάσεων, ανέρχεται, ετησίως, στο ποσό των 108.041.049,89 ευρώ. Ωστόσο στο ποσό αυτό δεν έχουν υπολογιστεί ούτε η προβλεπόμενη στη μισθωτήρια σύμβαση ετήσια αναπροσαρμογή ούτε και η μείωση του 20%.

Ο κ. Μουρμούρας ενημερώνει ότι η δαπάνη για πληρωμή μισθωμάτων των υπουργείων, Περιφερειών και Περιφερειακών Υπηρεσιών ανήλθε, το 2009, σε 178,16 εκατ. ευρώ και το 2010, σε 169,70 εκατ. ευρώ. Για το 2011, τα στοιχεία για τις πληρωμές έως 31.10.2011 δείχνουν ότι η δαπάνη ανήλθε σε 90,73 εκατ. ευρώ και η εκτίμηση του υπουργείου είναι ότι, έως το τέλος του 2011, θα ανέλθει στα 155,77 εκατομμύρια ευρώ.

Τα ποσά δείχνουν μείωση της δαπάνης σε ποσοστό 4,75%, το 2010 και μείωση 8,21%, το 2011. Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται εκτιμήσεις του υπουργείου ότι η δαπάνη για τα μισθώματα κτιρίων θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο το 2012, λόγω του νόμου 4024/2011, ο οποίος προβλέπεται συστέγαση δημοσίων υπηρεσιών έτσι ώστε να επιτευχθεί μείωση τουλάχιστον 50% των ήδη επιμέρους καταβαλλομένων μισθωμάτων.

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Μουσουρούλη, ο οποίος έχει ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με το κόστος της δαπάνης που κατέβαλε το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του και των ΝΠΔΔ, το 2010 και το 2011. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι «ενώ, επί δύο χρόνια, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαντλήθηκε σε οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε φορολογικές επιδρομές εισοδημάτων και σε αυξήσεις των εμμέσων φόρων, ουδέποτε έγινε ιεράρχηση στις παρεμβάσεις για την περιστολή της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων, με χαρακτηριστική περίπτωση τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου».

Στην ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μουσουρούλης επικαλούνταν δημοσιευμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το δημόσιο ενοικιάζει το 60% των κτιρίων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και δεν έχει προχωρήσει καμία πολιτική αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων. Ο βουλευτής έχει, πάντως, επισημάνει πρόσφατες ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες, «το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής “ολοκλήρωσε” τις διαδικασίες για τη μίσθωση ενιαίας υποδομής για το σύνολο των υπηρεσιών του, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη μεταφορά του σε κτίριο του δημοσίου στην περιοχή του Ρέντη και οι υπηρεσίες του τομέα Ναυτιλίας του υπουργείου Ανάπτυξης πρόκειται να επανέλθουν στο αρχικό κτίριο που στεγάζονταν, από όπου έφυγαν πριν από ενάμιση έτος για άλλο κτίριο, για να στεγαστούν ενιαία».

Για το κόστος στέγασης υπηρεσιών του Δημοσίου, περιλαμβανομένων και των ΟΤΑ και άλλοι βουλευτές έχουν απευθύνει ερωτήσεις σε όλα τα υπουργεία και τα στοιχεία που φθάνουν στη Βουλή είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εντυπωσιακά όσον αφορά το ύψος της δαπάνης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, στο έγγραφό του, θυμίζει ότι, από τον Ιούλιο του 2010, έχει επιτευχθεί, με συναίνεση των εκμισθωτών, η μείωση των μισθωμάτων κατά τουλάχιστον 20% (χωρίς αναπροσαρμογή αυτών έως την 30.6.2013) σε ποσοστό 60% των μισθώσεων ακινήτων, για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών της κεντρικής κυβέρνησης. Θυμίζει, επίσης, ότι με τις διατάξεις του Ν. 4002/2011, που τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2011, σε όσες μισθώσεις ακινήτων δεν υπήρξε συναίνεση των ιδιοκτητών, διενεργείται μείωση των μισθωμάτων κατά 20% επί του μισθώματος της χρήσης Ιουλίου 2010, χωρίς αναπροσαρμογή μέχρι την 30.6.2013.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε