Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Πλησιάζει η στιγμή των ευρωομολόγων»

ΦΩΤΟ REUTERS

Υπέρμαχος της έκδοσης ευρωομολόγου και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζούλιο Τρεμόντι, τονίζοντας πως θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ο Ιταλός υπουργός αναφέρθηκε στη διεθνή οικονομική κρίση και στις πιθανές λύσεις της κατά την παρέμβασή του στην καθιερωμένη συνάντηση που οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ρίμινι από την καθολική οργάνωση “Κοινωνία και Απελευθέρωση”.

Η βασική διέξοδος είναι «οι δημόσιες επενδύσεις, που αποτελούν κοινό αγαθό. Τα ευρωομόλογα, κατά συνέπεια, χρησιμεύουν για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη. Αν πρώτα, ως μοντέλο ανάπτυξης, είχαμε την αυτοκινητοβιομηχανία, σήμερα πρέπει να εντοπίσουμε ένα καινούριο μοντέλο, διαμέσου των ευρωομολόγων», είπε.

Αναφερόμενος στην αρνητική στάση της Γερμανίας, υπενθύμισε ότι «το 2010 οι εξαγωγές του Βερολίνου προς την Κίνα, άγγιξαν τα 53,5 δισ. ευρώ, ενώ εκείνες προς την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ισπανία, τα 50,9 δισ.. ευρώ. “Θέλετε, λοιπόν, να πετάξετε όλο αυτό το αποτέλεσμα, ή νομίζετε ότι έχει και αυτό κάποια αξία», διερωτήθηκε, με νόημα, ο Τρεμόντι, απευθυνόμενος, έμμεσα, στη γερμανική κυβέρνηση.

«Σε αυτή, την δεύτερη παγκοσμιοποίηση που ζούμε, η ενωμένη Ευρώπη αποκτά βασική σημασία και για το λόγο αυτό, πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε συνολικότερες και πιο ισορροπημένες εκτιμήσεις», σύμφωνα με Τρεμόντι.

Σε σχέση με την όλη διεθνή οικονομική κρίση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «πολλές κυβερνήσεις νόμισαν ότι ήταν μόνον ένας κύκλος. Η κρίση, όμως, δεν έχει ακόμη λήξει. Βρισκόμαστε ακόμη στη διάσταση εκείνη στην οποία τα τέρατα διαδέχονται το ένα το άλλο».

Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας, ο Ιταλός υπουργός πρόσθεσε ότι «μιλάμε για ένα πρόβλημα του όλου συστήματος, που έχει μεγάλο βάθος, αλλά το οποίο αφορά, πλέον, το παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nien ξανά από τη Μέρκελ στο ευρωομόλογο

Υπέρ του ευρωομόλογου και το Βέλγιο

Reuters: Οι οικονομολόγοι θέλουν ευρωομόλογο, η Ε.Ε. θα υποκύψει!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε