Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιοι απεργάζονται σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων

Ποιοι απεργάζονται σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων

Επιτέλους ας σοβαρευτούμε. Μετά την κατακρεούργηση των συντάξεων με 12 περικοπές, είναι σοβαρό να θέτουν κάποιοι θέμα μείωσης των συντάξεων επικαλούμενοι ανόητα στατιστικά ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες είναι στην Ελλάδα 11,5% του ΑΕΠ και στην υπόλοιπη Ευρώπη 2,25% του ΑΕΠ; Ασφαλώς όχι.

Eίναι δυνατόν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια και να θέλουν να βγάλουν σοβαρά συμπεράσματα και μάλιστα με επιστημονική σφραγίδα; Οχι βεβαίως.

Ας καταλάβουν ορισμένοι ότι όλα τα συστήματα δεν είναι ίδια και δεν περιλαμβάνονται οι ίδιες δαπάνες κάτω από τον ίδιο τίτλο.

Είναι δυνατόν επίσης, κάποιοι να συγκρίνουν το ύψος του αφορολόγητου στην Ελλάδα της φτωχοποίησης, της μείωσης του ΑΕΠ κατά 25% και των εισοδημάτων κατά μεγαλύτερο ποσοστό, με εκείνο άλλων χωρών και να ζητούν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου; Ανοησίες πρώτου μεγέθους.

Γιατί δεν είναι δυνατόν να ζητάς ανάπτυξη και να επιβάλλεις περαιτέρω μείωση του εισοδήματος του 50% των Ελλήνων, επειδή θέλεις να αυξήσεις τα φορολογικά έσοδα μεταφέροντας βάρη από τα υψηλά εισοδήματα στο πλέον χαμηλά και ανήμπορα να επιβιώσουν αξιοπρεπώς.

Το επιχείρημα εκτός από απάνθρωπο είναι και αντιοικονομικό, αφού περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου θα στερήσει εισόδημα από ανθρώπους που έχουν σύνταξη ή μισθό 450 ευρώ, αν αυτό οριστεί στις 5.000 ευρώ. Και επομένως θα πληγεί η κατανάλωση που είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης της ανάπτυξης.

Αίσχος κύριοι που δήθεν τάσσεστε υπέρ της ανάπτυξης. Υπέρ της λιτότητας επιχειρηματολογείτε, χωρίς να καταλαβαίνετε μικρόνοες, αν δεν καταλαβαίνετε πραγματικά, ότι τορπιλίζετε την ίδια την υπόσταση και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη νέα περικοπή των συντάξεων. Μάλιστα μεγαλύτερη βλακεία είναι πως το ηλίθιο και ταξικό επιχείρημα του ΔΝΤ, υιοθετείται και από Ελληνες οι οποίοι γνωρίζουν ότι από τα 2.600.000 των Ελλήνων συνταξιούχων, το 1.600.000 παίρνει σύνταξη κάτω από 850 ευρώ και επιπλέον συντηρεί άνεργα παιδιά και εγγόνια. Αιδώς Αργείοι.

Στη σημερινή Ελλάδα δύο κατηγορίες ανθρώπων πρέπει να επωμιστούν τα βάρη, αν θέλουμε η χώρα να βγει από την κρίση και να βαδίσει στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και πιθανότητες να είναι βιώσιμη και διαρκής.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι φοροφυγάδες, οι οποίοι ακόμα ξεφεύγουν. Γιατί αν αυτοί εντοπιστούν και πληρώσουν, τότε δεν θα χρειαστούν ούτε επιπλέον φόροι, ενώ και το ποσοστό εκείνων που έχουν αφορολόγητο θα μειωθεί δραστικά, αφού πάρα πολλοί από τους φοροφυγάδες δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Αρα το ζήτημα δεν είναι να μειωθεί το αφορολόγητο και να πληρώσουν οι συνεπείς με τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά να φορολογηθούν οι φοροφυγάδες.

Για να είμαστε ειλικρινείς, σε αυτό το σκέλος οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν την παραμικρή προσπάθεια και πρόοδο, ενώ και η σημερινή δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σπουδαίο έργο και γι΄ αυτό το λόγο υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Αλέξη Τσίπρα αν καταστήσεις πρωτεύοντα στόχο, με έργα και όχι δηλώσεις, την πάταξη της φοροδιαφυγής και αν ζητήσεις από τους υπουργούς σου αποτελέσματα, να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι πολλαπλά κερδισμένος. Αλλά δυστυχώς δεν είδα να επιδεικνύεις ιδιαίτερη ζέση να πατάξεις τη φοροδιαφυγή.

Κατά δεύτερο λόγο να πληρώσουν όσοι στα χρόνια της κρίσης έχουν επωμιστεί τα μικρότερα αναλογικά βάρη και έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, χωρίς να θίγεται η προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, διότι δεν πρόκειται να μειώσουν τα εισοδήματα που διαθέτουν για κατανάλωση και ως γνωστόν στη χώρα μας η κατανάλωση έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στους ρυθμούς ανάπτυξης.

Συνεπώς η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να επιμείνει σε ένα μεγαλειώδες STOP στη μείωση των συντάξεων και την υποχώρηση του αφορολόγητου και να πατήσει γκάζι στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της “μαύρης” εργασίας.

Εχει το σθένος και την πολιτική βούληση να το κάνει; Θα κερδίσει. Δεν έχει; Ας αφαιρέσει από τον τίτλο το χαρακτηρισμό της αριστερής κυβέρνησης. Γιατί αριστερά χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη είναι έννοια ασύμβατη, τουλάχιστον όπως έχουν πολιτογραφηθεί τα πράγματα τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος, χωρίς καμία συνωμοσιολογική διάθεση θα πούμε πως όσοι ζητούν μείωση συντάξεων και αφορολόγητου απεργάζονται σχέδια εξόντωσης των Ελλήνων. Ετσι απλά. Γιατί θα διαρρήξουν, μέχρι σημείου εξέγερσης, την κοινωνική συνοχή και θα εκτοξεύσουν, ακόμα πιο ψηλά τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε