Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία

Ενδεικτικό της αισιόδοξης προσέγγισης είναι η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, φέτος ανέρχεται στο 0,9%–από 0,8% έως τώρα. Προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί το 2013 στο 2% .

Τα πέντε σημαντικότερα ινστιτούτα οικονομικής έρευνας στη Γερμανία φιλοτέχνησαν έναν “ρόδινο” πίνακα για τις συνιστώσες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας σήμερα, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη παραμένει ο “υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνος” για τη γερμανική οικονομία.

Τα πορίσματα των ινστιτούτων προηγούνται, χρονικώς, των επίσημων προβλέψεων που κάνει στο οικονομικό πεδίο η κυβέρνηση.

Οι αντίστοιχες κυβερνητικές προβλέψεις είναι 0,7% και 1,6%.

Το ΔΝΤ στην εαρινή εκτίμησή του βλέπει τη σταδιακή επικράτηση “συγκυριακών παραγόντων ανάπτυξης”, όσον αφορά τη γερμανική οικονομία, που θα έχουν αποτέλεσμα ευνοϊκό και για τα ελλείμματα και για την ίδια την απασχόληση.

Παραδείγματος χάρη, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013 η πρόβλεψη από το ΔΝΤ είναι ότι πρακτικά θα εκμηδενιστεί, μειούμενο στο 0,2% του γερμανικού ΑΕΠ, έναντι 0,6% φέτος.

Όμως, η κρίση χρέους και εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, προϊδεάζουν τα ίδια πορίσματα, “προς το παρόν δεν έχει κατ’ ουσίαν επιλυθεί”, αποτελώντας πρωταρχικό κίνδυνο για την οικονομία της Γερμανίας. “Κερδήθηκε χρόνος, απλά, με τις μαζικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ”.

Με την ευκαιρία αυτήν, λοιπόν, επαναφέρεται στο προσκήνιο ο προσφιλής σε πολλούς οικονομικούς παράγοντες στο Βερολίνο τρόπος για την “ενδεδειγμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους”, δηλαδή η πρόταση σύστασης του μηχανισμού για την “συντεταγμένη χρεοκοπία” κάποιων μελών της ευρωζώνης. Μία πρόταση που πρόσφατα έχει υποβαθμίσει, πάντως, η ίδια η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα πέντε ινστιτούτα συμφωνούν ότι η Γερμανία, διαπρύσιος κήρυκας της δημοσιονομικής λιτότητας πανευρωπαϊκά, θα πρέπει να “νοικοκυρέψει” τα του οίκου της, να αποτινάξει τη “συμπεριφορά παραλυσίας” στον ίδιο τομέα.

Το γερμανικό χρέος έχει ξεπεράσει το 80% του ΑΕΠ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε