Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ποιοι θα δεχτούν τον έλεγχο των ράμπο της εφορίας για φοροδιαφυγή από το Φθινόπωρο

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές είναι οι πρώτοι που από το Φθινόπωρο θα δεχτούν νέου τύπου… επισκέψεις από τους ελεγκτές της Εφορίας και πιο συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα σεμινάρια που έκαναν τους προηγούμενους μήνες στο Παρίσι και στο Λονδίνο οι ελεγκτές είχαν σαν αποτέλεσμα και την αλλαγή στο σύστημα ελέγχων των ελεύθερων επαγγελματιών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα θα προσδιορίζονται οι στόχοι με κριτήριο την επικινδυνότητα και τη ροπή προς φοροδιαφυγή των διάφορων επαγγελματικών κλάδων. Η εφαρμογή της νέας μεθόδου (risk analysis) προσδιόρισε και τους στόχους, οι οποίοι είναι οι επαγγελματικές ομάδες που προαναφέρθηκαν.
Ομως, οι αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στον προσδιορισμό των στόχων. Επεκτείνονται και στον τρόπο και τη μεθοδολογία του ελέγχου. Η διαφορά με το παρελθόν είναι πως ανάλογα με την επαγγελματική ομάδα θα εφαρμόζονται και διαφορετική μέθοδος και κριτήρια ελέγχου, προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες του κάθε επαγγέλματος.

Όμως, θα υπάρχουν τέσσερα βασικά κριτήρια τα οποία θα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις και αυτά είναι:

• Τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια.
• Οι επαγγελματικές δαπάνες ανά δραστηριότητα.
• Τα δάνεια που έχει λάβει κάθε επαγγελματίας.
• Τα περιουσιακά στοιχεία των ελεγχομένων.

Το άλλο μεγάλο γκρουπ επαγγελματιών είναι εκείνοι που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Από τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι περίπου 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ. Ποσό το οποίο στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα για όλους όσοι το δηλώνουν και για τον λόγο αυτό η ΓΓΔΕ θέλει να στρέψει την προσοχή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τέλος, η τρίτη πτυχή των ελέγχων περιλαμβάνει τους τυχαίους δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι οποίοι, έστω και με μικρότερη ένταση, θα συνεχιστούν.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε