Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ποιους θέλουν να πετάξουν από το ευρώ Γερμανοί και Γάλλοι;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Πρόκειται για σχέδιο των δυο μεγάλων χωρών με το οποίο φαίνεται να συμφωνούν και οι… δορυφόροι τους.

Ο Γαλλογερμανικός άξονας με αφορμή την τριπλή κατάρρευση Ελλάδας-Πορτογαλίας-Ιρλανδίας και έντρομοι μετά την αρχή της πτώσης της Ιταλίας φαίνεται πως βάζουν μπροστά ένα σχέδιο που ως τώρα εμφανιζόταν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Όπως λέει το πρακτορείο Reuters που επικαλείται πηγή της Ε.Ε. Γερμανία και Γαλλία έχουν αρχίσει σχέδια τα οποία αφορούν σε μια νέα ευρωζώνη σαφώς μικρότερη στην οποία θα συμμετέχουν μόνο τα μεγαλύτερα κράτη και κυρίως τα κράτη εκείνα που θα συμφωνήσουν να έχουν κοινή δημοσιονομική πολιτική.
“Θα πρέπει να καταλήξουμε σε μια λίστα με εκείνους που δεν θέλουν να είναι μέλη του κλαμπ και σε εκείνους που απλά δεν μπορούν” είπε το στέλεχος της Ε.Ε.

“Η ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλώ δε μάλλον της ευρωζώνης, δεν μπορεί να είναι αυτή των πιο αργών μελών της ή των πιο επιφυλακτικών”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο μόλις χθες.

Με λίγα λόγια θα συμμετέχουν κράτη τα οποία είναι υγιή οικονομικά και κράτη τα οποία θα δεχθούν τους αυστηρούς όρους επιτήρησης των οικονομικών τους από τις Βρυξέλλες βάσει του γαλλογερμανικού σχεδίου.
Πολλοί λένε ότι η φράση της Άγκελας Μέρκελ πως “χρειάζεται μια ανατρεπτική μεταρρύθμιση των συνθηκών για τη δημιουργία μιας νέας ευρωζώνης” δεν ήταν τυχαία.

Άλλοι τονίζουν ότι μπορεί ακόμη η συζήτηση να είναι σε … ακαδημαϊκό επίπεδο ωστόσο κανείς με τα νέα δεδομένα δεν μπορεί να φανταστεί ότι η ευτρωζώνη ως έχει μπορεί να συνεχίσει.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο και με τα σημερινά δεδομένα οι χώρες της περιφέρειας είναι … εκτός του κάδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε