Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Πωλούνται… όπως είναι – Άρχισε να “τσεκάρει” τις υποθήκες η Τρόικα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Πρώτες στη λίστα εκτάσεις στη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Άνδρο και την Αργολίδα

Τις ..πρώτες λίστες με τα «ασημικά» της Ελλάδας «τσέκαραν» οι επικεφαλής της τρόικα, που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα και ήδη είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκείνοι το ΔΝΤ ξεκινούν σκληρό παζάρι με την κυβέρνηση για την επόμενη δόση του δανείου, όπως και για τους όρους για την διαφαινόμενη αίτηση της Ελλάδος για χορήγηση και νέου δανείου, 50 – 60 δισ ευρώ που χρειάζεται η χώρα μας για να καλυφθούν οι ανάγκες του 2012-2013.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο χρηματοδότησης της Ελλάδας, σε αντάλλαγμα μιας πιθανής επιμήκυνσης του υφιστάμενου μνημονίου θα απαιτηθεί υποθήκευση δημόσιας περιουσίας, όρος που έτσι και αλλιώς προβλέπεται στο πρώτο μνημόνιο που υπογράψαμε με την τρόικα. Με αυτό δεδομένο οι διαπραγματευτές των δανειστών μας, ζητούν, για το επόμενο μνημόνιο, συγκεκριμένη λίστα δημόσιων επιχειρήσεων και ακίνητων που είναι έτοιμα προς πώληση ώστε να διασφαλιστούν έσοδα που θα βοηθήσουν την εξυπηρέτηση του υπέρογκου δημόσιου χρέους.

Οι επικεφαλής της τρόικα Ματίας Μορς, Πόουλ Τόμσεν και Κλάους Μαζούχ, ελέγχουν τις λίστες με τα «ασημικά» του δημοσίου! Και επειδή, οι σκληρές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ) καθυστερούν λόγω των αντιδράσεων που αναπτύσσονται και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το μόνο που έχει -επί της ουσίας- να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο, είναι οι λίστα με τα τουριστικά και ενεργειακά φιλέτα που εντάχθηκαν στον θεσμό των Fast Track επενδύσεων και είναι έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες. Πρόκειται για τα εξής σχέδια:

Εγκατάσταση φωτοβολταικών τόξων στην Κομοτηνή από την εταιρεία Ηλιακόν Βέλος, που θυγατρική της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τουριστική επένδυση στην Χαλκιδική από την Crystal regal- Μακεδονικά Γκολφ

Δημιουργία νέου σταθμού (terminal) κρουαζιερόπλοιων στην Αττική ο οποίος θα υποδέχεται κρουαζιερόπλοια από όλη την Μεσόγειο. Το σχέδιο χωροθετείται,  εναλλακτικά, είτε στον Φαληρικό όρμο είτε το λιμάνι του Λαυρίου αν και τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να εξετάζουν και άλλες λύσεις

Παράλληλα, προχωρούν και τα σχέδια για την εκμετάλλευση των εξής τουριστικών εκτάσεων:

Έκταση περίπου 1400 στρέμματα στην περιοχή Τσαμπίκα στην νησί της Ρόδου.

Έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων κοντά στο ξενοδοχείο ” Ξενία” στο νησί της Άνδρου.

Παραλιακή έκταση 700 στρεμμάτων στον Καραθώνα Αργολίδας

Τα σχέδια της κυβέρνησης προβλέπουν ότι θα αξιοποιηθούν, σε πρώτη φάση και 20 ακίνητα που θεωρούνται έτοιμα προς παραχώρηση σε ιδιώτες. Ήδη η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων έχει ανάψει το πράσινο φως για το πρώτο πακέτο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας με μακροχρόνιες συμβάσεις έως και 99 χρόνια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε