Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πορτογαλία : Έπεσαν έξω κατά 25% στο έλλειμμα του 2010 και το αναθεώρησαν!

Αρχικά εκτιμούσαν πως το έλλειμμα θα ”κάθονταν” στο 6,9%, μετά η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία βεβαίωσε τις Βρυξέλλες για 7,3% για να αναθεωρηθεί σήμερα στο 8,6%.
 

Όπως αποκαλύφθηκε η πορτογαλική στατιστική υπηρεσία, ζηλεύοντας τη δόξα των greek statistics, είχε ”μαγειρέψει” το έλλειμμα του προϋπολογισμού καθώς δεν είχε προσμετρήσει τις ζημίες μίας κρατικοποιημένης τράπεζας και τριών εταιρειών μεταφορών, που είχε προηγουμένως απαιτήσει η Eurostat.
 
Η είδηση αυτή κυριολεκτικά ”απογείωσε” τα spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κατά 18 μονάδες βάσης, και έφτασαν να διαπραγματεύονται πάνω από 508 μονάδες.
 
Μετά από αυτήν την εξέλιξη εντάθηκαν οι πιέσεις στην Πορτογαλία να προσφύγει σε διεθνή μηχανισμό στήριξης. Αμέσως ο υπουργός Οικονομικών Fernando Teixeira έσπευσε να δηλώσει :” η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει την δικαιοδοσία να διαπραγματευτεί, πόσο μάλλον να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία”.
 
Την ίδια ώρα ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δήλωνε :”είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Πορτογαλία αν η χώρα ζητήσει βοήθεια, το Ταμείο διαθέτει επαρκείς πόρους για να βοηθήσει”.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε