Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πως κατέρρευσε η αυτοκρατορία της γυάλινης “βωβούπολης” σαν…χάρτινος πύργος!

Πως κατέρρευσε η αυτοκρατορία της γυάλινης “βωβούπολης” σαν…χάρτινος πύργος!

Ολη η ιστορία του δαιμόνιου κοσμοπολίτη επιχειρηματία των κατασκευών που από φτωχόπαιδο έγινε μεγιστάνας. Πως η οικονομική κρίση οδήγησε στη σύλληψη τον Μπάμπη Βωβό.

Ο 79χρονος σήμερα Μπάμπης Βωβός ειναι το όγδοο παιδί μας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα, όμως ο ίδιος είχε άλλα μεγαλύτερα σχέδια για τον εαυτό του. Οπως χαρακτηριστικά είχε πει “όπου και να είσαι όγδοος, είσαι ένα τίποτε. Και εγώ τότε αισθανόμουν ένα τίποτε”.

Ο 79χρονος Μπάμπης Βωβός

Ετσι λοιπόν αποφάσισε να αλλάξει τη μοίρα του. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 σπουδάζει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Στο πλαίσιο της άσκησής του εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο “Νικολαΐδης και Καλφόπουλος” επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων.

Το 1968 κτίζει τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη ΧαριλάουΤρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα ταξίδια του στην Αμερική και την Αγγλία τον γεμίζουν ιδέες. Τα γυάλινα κτίρια του εξωτερικού γίνονται η μεγάλη του αγάπη και το όραμά του. Θέλει να είναι αυτός που θα τα φέρει στην Ελλάδα και το καταφέρνει.

Το 1974 ιδρύει την εταιρεία “Μπάμπης Βωβός Ελληνική Τουριστική Α.Ε.” η οποία τον Αύγουστο του 1999 μετονομάσθηκε σε “Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε.”. Σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα καθώς και όλες τις διοικητικές υπηρεσίες, ο Βωβός κάνει τη διαφορά και επενδύει στην Κηφισίας. Η στενή σχέση που είχε με τον πρώην Δήμαρχο Αμαρουσίου Παναγιώτη Τζανίκο είναι καταλυτική και απογειώνει τον επιχειρηματία τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης μετέτρεψε την Κηφισίας σε “Βωβούπολη” και την ανερχόμενη κατασκευαστική εταρεία σε αυτοκρατορία. Ο Μπάμπης Βωβός επιδεικνύει τη δύναμή του καθώς δεν παραλείπει να βάζει την υπογραφή του στα κτίρια του, τοποθετόντας ταμπέλες με την επωνυμία της εταιρείας του.

Τα κτίρια που έχει κατασκευάσει και αξιοποιήσει η εταιρειά στη διάρκεια των 38 χρόνων δραστηριοποίησής της στο χώρο της αξιοποίησης αστικών ακινήτων ξεπερνούν τα 30 και σ’ αυτά περιλαμβάνονται μερικά από τα πιο φημισμένα κτίρια της Αθήνας, όπως τα ATRINA, AGORA, POLIS, DELFI CORNER, ATRIUM, MONUMENTAL PLAZA και άλλα.

Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ
Πέρα από την κατάρρευση της οικοδομής και την κρίση στο real estate που σαφέστατα επηρρέασε την εταιρεία του Μπάμπη Βωβού το έργο που του έδωσε τη χαριστική βολή ήταν αυτό του Βοτανικού. Η σιγουριά του πως θα προχωρήσει το έργο της ανάπλασης τον κάνει να πάρει υπέρογκα δάνεια απο τις τράπεζες. Ομως το έργο δεν προχώρησε καθώς λογω των προσφυγών περιββαλοντικών οργανώσεων αλλά και λογω της αναπροσαρμογής των σχεδίων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ετσι ο όμιλος του Βωβού έμεινε έκθετος στον τραπεζικό δανεισμό.

To έργο της ανάπλασης του Βοτανικού έμεινε μόνο στις μακέτες

Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση οδήγησε τη μια μετά την άλλη τις εταιρείες που μίσθωναν ακίνητα του Βωβού σε αλλαγή επαγγελματικής στέγης με αποτέλεσμα τα έσοδα της εταιρείας να υποχωρήσουν σημαντικά.

H OIΚΟΓΕΝΕΙΑ ΒΩΒΟΥ ΛΑΤΡΕΥΕ ΤΟ AKΡΙΒΟ LIFE STYLE
Η οικογένεια Βωβού λάτρευε πάντα την καλή ζωή και δε δίσταζε να ξοδέψει εκατομμύρια στα ψώνια, στα μπουζούκια, στα short weekends στο Nτουμπάι και στις πολυτελείς  κρουαζιέρες.

Τα τρία παιδιά του Μπάμπη Βωβού είναι ο Άρης, η Άντα και η Ναταλία.

Την εποχή της ευμάρειας ο Άρης ειναι ο bon viveur της οικογένειας. Είναι ραλίστας, παίζει γκολφ με άλλους νέους της υψηλής κοινωνίας, είναι γλεντζές και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στις ωραίες γυναίκες. Στις κατακτησεις του ανήκουν πολλές διάσημες ελληνίδες και όχι μόνο.

Ο bon viveur Αρης Βωβός

Η Αντα ειναι πασίγνωστη fashion icon. Ψωνίζει πάντα από τους ακριβότερους οίκους μόδας δίχως να υπολογίζει τα έξοδα. Είναι κοσμική και δε σταματά να προκαλεί ούτε στην προσωπική της ζωή.

Μόνο η Ναταλία, η φίλοι της τη φωνάζουν Ναταλί, κρατά πιο χαμηλούς τόνους. Κληρονομεί την αγάπη για τις επιχειρήσεις από τον πατέρα της και δουλεύει σκληρά στον όμιλο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως και η Άντα και ο Άρης έπαψαν να είναι ανέμελοι και δεν εμφανίζονται σε κοσμικές εκδηλώσεις εύκολα.

Η γυάλινη αυτοκρατορία του πατέρα τους κατέρρευσε σαν…χάρτινος πύργος!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Μπ.Βωβού

Χειροπέδες στον Μπάμπη Βωβό για χρέη στο Δημόσιο – Πάνω από ένα εκατ. ευρώ οι όφειλες του

Αίτηση για ένταξη στο άρθρο 99 κατέθεσε ο Μπάμπης Βωβός

Γνωστός επιχειρηματίας πουλά το σκάφος του

Τι σημαίνει η “έξοδος” της ΦΑΓΕ από την Ελλάδα

Γιατί κατέρρευσε ο κολοσσός επίπλων ΝΕOSET – Στον αέρα 1.000 εργαζόμενοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε