Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 35 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πόσα κέρδισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

Πόσα κέρδισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 21.02.2013 | 20:59

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε πως κέρδισε 555 εκατ. ευρώ τον περασμένο χρόνο από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε κατά το πρώτο της πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων, ποσό το οποίο ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί πως το σύνολο του Ευρωσυστήματος -- η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης -- ενδέχεται συνολικά να έχουν κερδίσει δισεκ. ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.

Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εάν αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισεκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Μολαταύτα, τα χρεόγραφα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.

Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισεκ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα καταβάλλει το ποσοστό των κερδών της από το SMP στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους κέρδη από το πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων που διακρατούν και θα μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα στείλουν στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρύπα 1 δισ. ευρώ στην επαναγορά των ομολόγων

4,38 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο σε νέα δημοπρασία

Εκδόθηκαν τα ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών


   Διαδώστε αυτό το άρθρο