Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Πόσο μας πάνε πίσω το ρουσφέτι και το φακελάκι

Πόσο μας πάνε πίσω το ρουσφέτι και το φακελάκι

Πίσω από την κρίση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα βρίσκεται ένα αίνιγμα:

 

 Γιατί το κράτος δαπανά τόσο πλουσιοπάροχα, αλλά συλλέγει φόρους τόσο φτωχά; Πολλοί Έλληνες λένε ότι η απάντηση χρειάζεται μόνο δύο λέξεις: φακελάκι και ρουσφέτι.

Φακελάκι είναι η ελληνική λέξη για την δωροδοκία, που επηρεάζει τους πάντες, από τους ασθενείς σε κάποιο νοσοκομείο μέχρι τους ιχθυοπώλες.

 
Ρουσφέτι σημαίνει δαπανηρή πολιτική χάρη, που αφορά τα πάντα, από την πρόσληψη των εκπαιδευτικών μέχρι και συναλλαγές ακινήτων με ‘Ελληνες ορθόδοξους μοναχούς.
 
Μαζί, αυτές οι δυο παραδόσεις της διαφθοράς και η ευνοιοκρατία έχουν οδηγήσει το κράτος σε μια κρίση εμπιστοσύνης που συνταράσσει ολόκληρη την Ευρώπη.

Μια μελέτη που θα δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ουάσινγκτον από το Brookings Institution διαπιστώνει ότι η διαφθορά, έχει στερήσει το ελληνικό κράτος κάθε χρόνο από το ισοδύναμο τουλάχιστον 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ή πάνω από € 20 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 27 δισεκατομμύρια δολάρια).

“Βασικό πρόβλημά μας είναι η συστεμική διαφθορά”, είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός της  Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου λίγο μετά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2009, υποσχόμενος να αλλάξει αυτή τη νοοτροπία λέγοντας ότι οι  “υπάρχει ατιμωρησία στη χώρα αυτή.”

Για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι λένε  η ότι η βοήθεια αυτή θα αγοράσει στην Ελλάδα χρόνο, αλλά δεν θα έλυνε τα βαθύτερα προβλήματα της.

 
Η μελέτη Brookings, η οποία εξετάζει τη σχέση μεταξύ των δεικτών της διαφθοράς και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε 40 αναπτυγμένες ή σχεδόν  ανεπτυγμένες οικονομίες, τονίζει πως η διαφθορά έχει πλήξει τα δημόσια οικονομικά σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, ειδικά στην Ελλάδα και την Ιταλία, και σε μικρότερο βαθμό, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 6,5% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του ελλείμματος 13% το περασμένο έτος. Αν τα πράγματα του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα ήταν τόσο καθαρά και διαφανή, όπως στην Σουηδία ή στην Ολλανδία, η χώρα ενδέχεται να είχε δείξει πλεονάσματα του προϋπολογισμού κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την μελέτη.

“Εάν η Ελλάδα είχε  καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς- σύμφωνα με τα  Σουηδικά πρότυπα, αλλά ακόμη και τα Ισπανικά – θα είχε μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος,” κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια, λέει ο Daniel Kaufmann, ανώτεροι υπότροφος στο Brookings και συντάκτης της μελέτης.

«Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι δεν έχουμε την κουλτούρα της κοινωνίας των πολιτών», λέει ο Σταύρος Κάτσιος, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα που ειδικεύεται στο οικονομικό έγκλημα. «Στην Ελλάδα, η τήρηση των κανόνων είναι ένα θέμα  ασέβειας. Αποκαλούνται  ηλίθιοι όσοι  ακολουθούν  τους κανόνες.”

Τα μέτρα του κ. Παπανδρέου για την καταπολέμηση του προβλήματος περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με την είσπραξη των φόρων, επιτάχυνση των ερευνών, μείωση του δημόσιου τομέα μίσθωση, η απλούστευση της γραφειοκρατίας και τη δημοσίευση όλων των αποφάσεων δημοσίων δαπανών . Πολιτικοί αναλυτές λένε τα βήματα είναι λογικά, αλλά δεν προχωρούν αρκετά.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ταχθεί κατά της διαφθοράς στον τομέα της υγείας , όπου οι απαιτήσεις για τις δωροδοκίες έχουν βάλει πράξεις μακριά για ορισμένους Έλληνες. επεμβάσεις στον τομέα  της καρδιάς, για παράδειγμα, κοστίζουν έως και πέντε φορές πιο ακριβά στην Ελλάδα αποτιμώ στη Γερμανία, ο κ. Παπανδρέου λέει,
Οι περιπτώσεις διαφθοράς στις δημόσιες συμβάσεις σπάνια επιλύονται, χάρη σε ένα αργοκίνητο σύστημα δικαιοσύνης που αποτρέπει τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει μίζες από το να γίνουν μάρτυρες κατηγορίας.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε