Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Πουλήστε Ελλάδα»

«Πουλήστε Ελλάδα»

Σε χαμηλά έτους το χρηματιστήριο – στη δίνη του κυκλώνα οι τράπεζες

Πτώση χωρίς αντίσταση σήμερα στο Χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να κατρακυλάει στις 1.860 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 3,91%. 

Τα στοιχεία σοκ της Eurostat για το έλλειμμα του 2009, η εκτίναξη των spreads στο υψηλό των 564 μονάδων βάσης (περίπου 9% το επιτόκιο!) και τα σενάριο για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που αντί να απομακρύνεται, πλησιάζει, έδωσαν το έναυσμα των πωλήσεων, ενώ όπως προκύπτει κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων και για την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody΄s. 

Είναι πλέον φανερό ότι οι αγορές περνούν το μήνυμα στην κυβέρνηση να υιοθετήσει το μηχανισμό στήριξης ΕΚΤ, Ε.Ε. και ασφαλώς ΔΝΤ το συντομότερο δυνατό, ενώ η Goldman Sachs θεωρεί πιθανό η Ελλάδα να κόψει ή να μειώσει τις πληρωμές στους κατόχους ομολόγων.

Οι τράπεζες, που στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν δισεκατομμύρια ελληνικών ομολόγων, δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 5,17%. Η μετοχή της Εθνικής απώλεσε το 5,93% της αξίας της και πέρασε στη δεύτερη θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης πίσω από την Coca – Cola.

H μετοχή της Alpha υποχώρησε κατά 4,95%, της Eurobank 6,92%, της Κύπρου 3,23%, της Πειραιώς 5,88%, της ΔΕΗ 1,66% και του ΟΤΕ 2,43%. Μόνο 22 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 140 που υποχώρησαν κα 45 που έμειναν αμετάβλητες. Η αξία συναλλαγών εκτινάχθηκε στα 232 εκατ. ευρώ με μόλις 5 εκατ. ευρώ πακέτα, γεγονός που δείχνει την επιθετικότητα των πωλητών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε