Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Πράσινο φως” από το ΔΝΤ για την εκταμίευση 5 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία

“Πράσινο φως” από το ΔΝΤ για την εκταμίευση 5 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε επίσημα σήμερα στην Ουάσινγκτον, ότι “εγκρίνει” την εκταμίευση δανειακής δόσης 5,17 δισ.ευρώ για την πορτογαλική κυβέρνηση.

  Παράλληλα, με το ανακοινωθέν του ΔΝΤ για το ίδιο θέμα “χαιρετίζεται η καλή πρόοδος” που σημειώνεται στην χώρα αυτήν της Ιβηρικής χερσονήσου “στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα σε δυσμένες εξωτερικό περιβάλλον και κλίμα δυσπιστίας στις χρηματαγορές. Υπάρχουν, πάντως, τώρα σημάδια ότι εκδηλώνεται η απαιτούμενη οικονομική αναπροσαρμογή”.

    ‘Ετσι η Πορτογαλία έχει, πλέον, στη διάθεσή της τα 18,56 δισ.ευρώ, από τα συνολικώς 27,6 δισ.ευρώ που συμφώνησε να λάβει ως δανειακή βοήθεια από την πλευρά του ΔΝΤ, στη διάρκεια του περυσινού Μαΐου.

    ‘Οσον αφορά τη συρρίκνωση του πορτογαλικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το ΔΝΤ παρατηρεί ότι “παραμένει προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις η κυβερνητική στρατηγική για την εκ νέου ισορρόπηση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού, και ο σχετικός στόχος που ετέθη για φέτος είναι ρεαλιστικός, δεδομένων των πολιτικών που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την τωρινή προοπτική”.

    “Στην περίπτωση που καταστούν πραγματικοί κάποιοι απειλητικοί για την ανάπτυξη κίνδυνοι, τότε θα ήταν δυνατόν να αφεθούν ελεύθεροι να λειτουργήσουν ‘σταθεροποιητικοί παράγοντες’. Εννοούμε, παραδείγματος χάρη, τα αυξημένα επιδόματα των ανέργων. Πρέπει, όμως, να μη μεταβληθεί ο νυν στόχος για εξυγίανση της δημοσιονομικής πολιτικής, επίσης δε να μην επιτραπεί μέσω αλλαγής της κοινωνικής πολιτικής κανένας εκτροχιασμός κάποιου ουσιώδους μεγέθους στον κρατικό προϋπολογισμό”, καταλήγει το ίδιο ανακοινωθέν του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε