Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πριν κλείσει η συμφωνία για 50% θέλουν “κούρεμα” 75%

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ )

Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η συμφωνία για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους είναι στην τελική ευθεία, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν διαρροές ότι πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο “κούρεμα” σχεδόν στα όρια εκείνου που πρότεινε αρχικά η Γερμανία και ουσιαστικά σήμαινε χρεοκοπία με άλλα λόγια…

Η μια όψη του νομίσματος λέει ότι έχει επέλθει συμφωνία για “κούρεμα” 50% στην ονομαστική αξία, δηλαδή 65 με 70% στη σημερινή αξία. Τα νέα ομόλογα που θα πάρουν οι δανειστές θα διέπονται από το Βρετανικό δίκαιο (εξέλιξη καθόλου καλή για τη χώρα) και θα είναι “πρώτης εξασφάλισης”.
Μένει να αποφασιστεί η διάρκειά τους με ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται από 4 ως 5%.
Τα παραπάνω κινούνται στο πλαίσιο της απόφασης της 26-27 Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχει και άλλη όψη στο νόμισμα.
Το ΔΝΤ επισήμως λέει ότι γενικά είναι ικανοποιημένο, ωστόσο ήδη στελέχη του λένε ότι χρειάζεται μεγαλύτερο “κούρεμα”. Οι τραπεζίτες δανειστές της Ελλάδας με την ανακοίνωσή τους πως το “κούρεμα” πρέπει “να βασίζεται στους όρους των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου για εθελοντική απομείωση 50% στην αξία των ομολόγων” και πως πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες μοιάζουν να φοβούνται άλλη εξέλιξη, αρνητική για εκείνους, αλλά και για την Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή είναι ένα μεγαλύτερο κούρεμα στο οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα που όχι οι ιδιώτες δανειστές και έτσι θα κινηθούν διαδικασίες πτώχευσης.
Από κάποιες πηγές διαρρέεται ότι για το ενδεχόμενο “κουρέματος” στο 75% αντί του 50% είναι ενήμερα τα μέλη της κυβέρνησης συνεργασίας.
Τα δεδομένα για το χρέος άλλαξαν και πάλι σε σχέση με τον Νοέμβριο, όπως ήδη έχει αναφέρει το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι εκείνες οι προβλέψεις ισχύουν σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση φυσικά και γνωρίζει τα στοιχεία του χρέους…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε