Σάββατο, 20 Απρ.
17oC Αθήνα

Προειδοποίηση Μπαρόζο: Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί πρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμα

Στα χνάρια του Σόιμπλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Ενώ χθες αποθέωνε την Ελλάδα, σήμερα ξεκαθαρίζει ότι όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί πρέπει να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Στήριξης προς την Ελλάδα, αλλά και να συνεργαστεί με την ΕΕ.

Μιλώντας στη διαδικτυακή τηελόραση του ΑΜΠΕ, ο επικεφαλής της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά το PSI είναι η εκτέλεση του προγράμματος από την Ελλάδα.

«Καταφέραμε να έχουμε σε αυτή τη βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα νέο πρόγραμμα. Έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το Eurogroup, έχουμε παράλληλα την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πετύχαμε, δηλαδή η Ελλάδα το πέτυχε, ήταν μια προσπάθεια που καθοδηγήθηκε από την Ελλάδα (το PSI) και αυτό έγινε με ορθό τρόπο. Τώρα πιστεύω ότι έχουμε ένα σενάριο πιο ρεαλιστικό σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο χρόνο. Τώρα πρέπει να εκτελεσθεί το Πρόγραμμα, που υπογράφτηκε. Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, πολύ δύσκολο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. Η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία. Θα ήταν η στάση πληρωμών από την Ελλάδα. Θα ήταν μια τραγωδία. Θα σήμαινε κατάρρευση του ελληνικού κράτους. Με αυτόν τον τρόπο θα διατεθούν στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις, που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα χρόνια που θα έρθουν, ταυτόχρονα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική. Γιατί κατά βάθος αυτό είναι το πρόβλημα, δηλαδή το πώς θα μπορέσει να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να διαχειρισθεί τα έσοδα έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να λειτουργήσει και να διαμοιράσει τα δημόσια αγαθά που είναι αναγκαία για τους πολίτες» αναφέρει ο κ. Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζει ότι για την ώρα δεν είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων. «Θα συγκεντρωθούμε σε αυτά τα μέτρα, εγώ δεν πιστεύω ότι κάθε φορά που αποφασίζουμε ένα πρόγραμμα είναι σωστό να μιλάμε για ένα άλλο πρόγραμμα. Πρέπει να εστιάσουμε εδώ, σε ένα πρόγραμμα, που επαναλαμβάνω, είναι αρκετά φιλόδοξο και αρκετά δύσκολο. Τώρα πρέπει να είμαστε σοβαροί. Η Ελλάδα στην εφαρμογή και στην εκτέλεση κι εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρουμε τεχνική βοήθεια γι’ αυτή την υλοποίηση» λέει.

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές ο Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει χαρακτηστικά: «Δεν θέλω να μιλήσω τώρα για την εσωτερική πολιτική. Σεβόμαστε πάντα την ψήφο των πολιτών. Είναι οι Έλληνες πολίτες που πρέπει να εκλέξουν την κυβέρνησή τους. Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, που θα εκλεγεί. Αλλά δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα κι αν εκλεγεί θα έχει την ανευθυνότητα να θέσει σε αμφισβήτηση ένα πρόγραμμα το οποίο τόσο προσεκτικά διαπραγματευτήκαμε και τώρα είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας», καταλήγει ο κ. Μπαρόζο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε