Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πρόγραμμα “Ηλιος”: Κέρδη 80 δισ. τα επόμενα 25 χρόνια περιμένει η Ελλάδα

Η “φιλόδοξη” επένδυση θα έχει κόστος 20 δισ. ευρώ και θα “απλωθεί” σε έκταση 200.000 στρεμμάτων. 

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος “Ήλιος” παρουσίασε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, το πλάνο προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταικών πάρκων συνολικής ισχύος 10.000 μεγαβάτ τα οποία θα καλύπτουν έκταση 200.000 στρεμμάτων και το συνολικό
κόστος της επένδυσης θα αγγίζει περίπου τα 20 δισ. ευρώ.

«Μέσω του σχεδίου ‘Ήλιος’ η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας πως η χώρα μας από τη συγκεκριμένη επένδυση αναμένει κέρδη έως και 80 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη 25ετία από την εξαγωγή ρεύματος από την ηλιακή
ενέργεια.

Όπως είπε, ήδη προχωρούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τη Γερμανία, η οποία έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον, τονίζοντας πως η επένδυση αυτή «ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα», δεδομένου πως «η Γερμανία πρόσφατα αποφάσισε να σταματήσει την χρήση πυρηνικής ενέργειας από το 2020 κι μετά, όπως και η Ιταλία…», ενώ αποκάλυψε πως συζητήσεις γίνονται και με τη Γαλλία. «Το ερώτημα για εμάς είναι: «θέλουμε να τοποθετηθούμε σε αυτή τη σκακιέρα;» πρόσθεσε με έμφαση ο υπουργός.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού καθώς και πρόσληψη τεχνικών και χρηματοοικονομικών συμβούλων, ενώ όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος στην επένδυση αυτή ενεργό ρόλο θα έχει και η ΔΕΗ.

Διαβάστε

Πουλήσαμε τον Ήλιο μας για το “κούρεμα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε