Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πρωινή συνάντηση Βενιζέλου-Τρισέ, νέα μέτρα ζήτησε ο Σόιμπλε

Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Φραγκφούρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, αλλά και η λειτουργία της ΕΚΤ και η προετοιμασία του Eurogroup της Δευτέρας

Ο Ζ.Κ. Τρισέ ήδη με μια κίνηση-μήνυμα στήριξε την Ελλάδα και όχι μόνο (Πορτογαλία, Ιρλανδία) με την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει ομόλογα ακόμα και όταν οι οίκοι αξιολόγησης τα έχουν κρίνει ως σκουπίδια.

Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών έχει πυρετώδης διαβουλεύσεις από χθες στη Γερμανία.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, αναχωρώντας από την Αθήνα για το ταξίδι-αστραπή στη Γερμανία, πήρε μαζί του και τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων σε μια προσπάθεια να πείσει αφενός τον κ. Σόϊμπλε για τις προθέσεις της Αθήνας να «τρέξει» της πωλήσεις ΔΕΚΟ και άλλων περιουσιακών στοιχείων όπως ακριβώς έχει προγραμματιστεί και αφετέρου να διερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου.. να αγοράσει.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άλλωστε, δεν ήταν τυχαίο που εξέφραζε δημοσίως το θαυμασμό του για το ενεργειακό δυναμικό της χώρας: Η αναφορά του για την ανεξάντλητη παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα, που θα μπορούσε να τροφοδοτεί και την ίδια τη Γερμανία, σκιαγραφεί τις «επιθυμίες» του Βερολίνου και αποδεικνύει ότι η «πίεση» που ασκείται για εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και εκμετάλλευση των ακινήτων που ανήκουν στο δημόσιο, δεν είναι τυχαία.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κανόνισε μάλιστα να γίνει και η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με το σύνδεσμο των γερμανών βιομηχάνων, με προφανή στόχο να χτίσει γέφυρες για τις πρώτες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, στην μετά-Μνημόνιο εποχή.

Μπορεί λοιπόν οι εξελίξεις στην κρίση χρέους, τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας, τα σχέδια διάσωσης, το νέο δάνειο, η «επιθετικότητα» των οίκων αξιολόγησης να ήταν μερικά από τα «καυτά» θέματα που απασχόλησαν τους δύο άντρες, όμως το σχέδιο της Κυβέρνησης για την σύσταση του Ταμείου Διαχείρισης Περιουσίας μονοπώλησε το ενδιαφέρον.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλληνας υπουργός Οικονομικών κάλεσε άρον-άρον για να τον συνοδεύσει, όχι μόνο το «δεξί του χέρι» στις επαφές με τις ξένες κυβερνήσεις και πρόεδρο του ΣΟΕ καθ. Γιώργο Ζανιά, αλλά και τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων Γιώργο Χριστοδουλάκη.

«Πρώτο πιάτο», λοιπόν, ήταν το «πακέτο» του ΟΤΕ. Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να πείσει τους γερμανούς της Deutsche Telekom να κινηθούν για την απόκτηση και του υπόλοιπου 5% της εταιρίας, το οποίο θα απομείνει στο ελληνικό δημόσιο μετά την πώληση του πακέτου του 10% στους γερμανούς. Στόχος είναι μια συμφέρουσα συμφωνία, για να μην πωληθεί τελικά μέσω του χρηματιστηρίου Αθηνών, στις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις μιας συνεδρίασης.
 
«Στρωμένο χαλί» βρήκαν οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών στις συζητήσεις τους για μια σειρά άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, που ενδιαφέρουν τους γερμανούς επενδυτές: η επέκταση της σύμβασης με την Hochtief για το Ελ. Βενίζελος και περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας για αρχή, ΔΕΗ και επενδύσεις σε παραγωγή ηλιακής ενέργειας (το… κυρίως γεύμα), ενώ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛ.ΤΑ. συμπλήρωναν το «μενού» των αποκρατικοποιήσεων που προτιμούν οι γερμανοί.

Η ελληνική αποστολή πάντως είχε και άλλους σκοπούς: θέλησε να βάλει «στο κόλπο» τους γερμανούς για συνεργασία και επενδύσεις και σε άλλους τομείς, προκειμένου να εξασφαλίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που απαιτείται, για να πετύχει η χώρα επωφελείς και συμφέρουσες αποκρατικοποιήσεις, καθώς η «καταιγίδα» πωλήσεων που αναμένεται, απειλεί να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές και τα έσοδα του δημοσίου.  
Στους γερμανούς προτάθηκε να μπουν στη διαδικασία και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τη ΛΑΡΚΟ, τη ΔΕΠΑ αλλά και το Ελληνικό.

Σόιμπλε: πάρτε κι άλλα μέτρα
“Πέρα από τη εφαρμογή των ειλημμένων οικονομικών μέτρων, πρέπει να παρθούν επιπρόσθετες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί παρά μόνο με ισχυρότερο ιδιωτικό τομέα και με ιδιωτικές επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε επιτυχή ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε