Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Προκαλεί ξανά ο Σόιμπλε: “Δώστε κυριαρχία για να πούμε ναι στο ευρωομόλογο”

Προκαλεί ξανά ο Σόιμπλε: “Δώστε κυριαρχία για να πούμε ναι στο ευρωομόλογο”

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «μεγάλο λάθος» να υιοθετηθούν τα ευρωομόλογα, αν τα κράτη δεν συμφωνήσουν να παραχωρήσουν περισσότερη από τη δημοσιονομική τους κυριαρχία.

«Θα ήταν μεγάλο λάθος να γίνουν αμοιβαίες οι εγγυήσεις (χρέους), χωρίς μεγαλύτερη παραχώρηση της κυριαρχίας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε μια ομάδα επιχειρηματιών που πρόσκεινται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Ο Σόιμπλε εκτίμησε, επίσης, ότι τα ευρωομόλογα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα τις αποτρέψουν από το να «προχωρήσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Δεν πρόκειται για σκληρότητα» από την πλευρά του Βερολίνου, σημείωσε ο γερμανός υπουργός, την ώρα που η χώρα του δέχεται πιέσεις από όλο τον κόσμο να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενος στις αναταράξεις στις αγορές, κυρίως όσον αφορά την Ισπανία και την Ιταλία, ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν θα δώσουν οι αγορές τον τόνο», διότι «τότε η δημοκρατία θα χάσει τη νομιμοποίησή της».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αμφιβολίες για την εφαρμογή από την Ελλάδα των όρων που συνδέονται με τη οικονομική βοήθεια για τη διάσωση της χώρας εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών.

Όταν η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα πάει την επόμενη φορά στην Αθήνα, θα διαπιστώσει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν εφαρμόζεται, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με αναφορές όσων συμμετείχαν στη συνεδρίαση, και τόνισε ότι αυτό είναι κάτι ανεξάρτητο από την έκβαση των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι πολύ κουραστική και δυσκίνητη, φέρεται να δήλωσε επίσης ο Γερμανός υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ρεν: Το ευρωομόλογο δε θα λύσει τα προβλήματα – Η ευρωζώνη πρέπει να αλλάξει

Υψώνει… τείχος για το ευρωομόλογο το Βερολίνο!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε