Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Προοπτική αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μεγάλες δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Σουηδία κατέδειξε η συμμετοχή πολλών δεκάδων σουηδικών εισαγωγικών επιχειρήσεων στις B2B επαφές με τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Δημήτρη Μάρδα, στην επίσημη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Κύριος στόχος της επίσκεψης του κ. Υφυπουργού  ήταν η προώθηση των διμερών εμπορικών  οικονομικών σχέσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι κλείστηκαν περισσότερες από 170 συναντήσεις  για 29 ελληνικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του ”Hellenic Swedish Business Forum 2016 and B2B Meetings” που διοργανώθηκε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών, στις 3 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο των δράσεων οικονομικής διπλωματίας του ΥΠΕΞ. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους του ελληνικού επιχειρείν, με έμφαση στα τρόφιμα, τα προϊόντα ντελικατέσεν, τα γεωργικά προϊόντα, το κρασί, τα καλλυντικά, τον τουρισμό και τα τουριστικά ακίνητα, την πληροφορική, καθώς επίσης την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.

Το ειδικότερο ενδιαφέρον της σουηδικής κυβέρνησης να αναπτύξει περαιτέρω τις διμερείς εμπορικές ανταλλαγές με την Ελλάδα, εξέφρασε ο Σουηδός Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Oscar Stenström, τόσο κατά τη συνάντηση που είχε με τον  κ. Μάρδα στο σουηδικό ΥΠΕΞ, όσο και κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε από το βήμα του Ελληνοσουηδικού Επιχειρηματικού Φόρουμ. Το εν λόγω Φόρουμ διοργανώθηκε από την Ελληνική Πρεσβεία στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με το Ελληνοσουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Αθήνας, με τη συνδρομή του σουηδικού τμήματος του οργανισμού Enterprise Europe Network.

Ο Υφυπουργός κ. Μάρδας, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα που παρέχει στους ενδιαφερόμενους Σουηδούς επενδυτές η δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα μας προσφέρει τη μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, παρουσίασε τα μέτρα που υιοθετούνται για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και την εξάλειψη των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός επενδυτικού σχεδίου. Στόχος του σχεδίου νόμου για τις αδειοδοτήσεις είναι η διαδικασία έγκρισης μιας ξένης επένδυσης να μην υπερβαίνει τους 6 με 8 μήνες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Υφυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μάρδας συναντήθηκε με διευθυντικά στελέχη μεγάλης σουηδικής εταιρείας, με τα οποία συζητήθηκε η πιθανότητα εγκατάστασης παραγωγικής μονάδας στην Ελλάδα.

Στο επιχειρηματικό φόρουμ, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Κλεόπα, του ελληνικής καταγωγής βουλευτή κ. Στ. Δελή, εκπροσώπων σουηδικών οργανισμών και επιχειρηματικών φορέων, καθώς και πολλών επιχειρηματιών και επιφανών μελών της ομογένειας, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σουηδία, κ. Δημ. Τουλούπας, ο  Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Ιωάν. Δ. Σαρακάκης, ο ελληνικής καταγωγής Επικεφαλής Οικονομολόγος του Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης, κ. Ανδρ. Χατζηγεωργίου, η Διευθύντρια των Γραφείων του Enterprise Europe Network, κ.Theresa Ryberg, κ.ά..

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε