Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Προς ύφεση οδεύει ολοταχώς η πορτογαλική οικονομία

Όλο το 2010 η πορτογαλική οικονομία είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, χάρη στις εξαγωγές της.

Η πορτογαλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,3% κατά το τελικό τρίμηνο του 2010 ανατρέποντας την ανάπτυξή της σε ποσοστό 0,3% κατά το αμέσως προηγούμενο, στοιχεία τα οποία οδηγούν αναλυτές να αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι έτος ύφεσης, αφού οι μισθολογικές περικοπές στο δημόσιο τομέα “ροκανίζουν” την καταναλωτική δύναμη.
 
Όλο το 2010 η πορτογαλική οικονομία είχε ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, χάρη στις εξαγωγές της. Το πρακτορείο Ρόιτερς έκανε λόγο για υφεσιακή προοπτική το 2011 για τη μικρή χώρα στην Ιβηρική χερσόνησο βασισμένο σε συνεντεύξεις με οικονομολόγους. Συνομολογείται από μερίδα οικονομολόγων, που συμβουλεύθηκε, ύφεση για φέτος 1% .

Όσο για το 2009, η οικονομία της Πορτογαλίας είχε συρρικνωθεί 2,5% κάτι που ωθεί αναλυτές να σχολιάσουν πώς πρέπει να παύσει η εναλλαγή “φτωχής” ανάπτυξης και ύφεσης, για να ξεφύγει η Λισαβόνα από την κρίση του χρέους, που την έφερε υποψήφια αποδέκτη του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης.

Ισχνή ανάπτυξη: δε φέρνει αποτελέσματα στο δημοσιονομικό πεδίο.

Η κυβέρνηση στη Λισαβόνα αποπειράθηκε να κατευνάσει τους πιστωτές αυξάνοντας τους φόρους, περικόπτοντας τους μισθούς στο δημόσιο τομέα ώστε, φέτος, το έλλειμμα του δημοσίου από 7% να γίνει 4,6%, ενώ ανακύπτουν αμφιβολίες ότι, το σημερινό οικονομικό σκηνικό μπορεί σύντομα να αλλάξει, αφού “με φτωχή ανάπτυξη δεν επιτυγχάνονται φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Σόκρατες σχολίασε ότι πέρυσι η οικονομία τελικά αναπτύχθηκε με έναν διπλάσιο του αρχικώς και στη συνέχεια προβλεφθέντος ρυθμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως φέτος δεν θα γνωρίσει ύφεση η πορτογαλική οικονομία.

“Η κατανάλωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα δεν θα μειωθούν, ενώ αναμένω άλλες εισφορές, δηλαδή τις εξαγωγές, να αντισταθμίσουν”, τόνισε ο Σόκρατες. Πρόσθεσε ότι θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος μείωσης του δημοσίου ελλείμματος.

Τα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν τώρα σπρεντ 414 μονάδων βάσης ως προς τα αντίστοιχα γερμανικά, από 405 λίγο προγενέστερα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, πέρυσι όντως αυξήθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 15,7%, ενώ για φέτος ο κυβερνητικός στόχος είναι αύξηση 7,3%, κάτι όμως που δίνει ανάπτυξη μόνον κατά είκοσι δεκαδικές μονάδες.

Με την κυβέρνηση, που δεν προβλέπει ύφεση φέτος, διαφωνεί ο επικεφαλής του ινστιτούτου για την ενημέρωση για τους εμπόρους και τους οικονομολόγους με έδρα το Πόρτο, Φιλίπε Γκαρσία, που προβλέπει φέτος μία μείωση του καταναλωτισμού στο δημόσιο, μαζί με απροθυμία για επενδύσεις. Ταυτοχρόνως, δεν ποντάρει στο αναπτυξιακό σενάριο για φέτος η οικονομολόγος της τράπεζας της Λισαβόνας BPI, κυρία Πάολα Καρβάλιο, που διαβλέπει μεγάλο πρόβλημα φέτος για τις πάσης φύσης χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό. Πάντως πρέπει να παρακολουθείται στενά η δυναμικότητα για όλο το 2011 του εξαγωγικού τομέα της Πορτογαλίας, επισήμανε η ίδια.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε