Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΣΚΑΡ 2017· ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΩΝ 9 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Προσλάβαμε τον ΟΟΣΑ να μας μειώσει τη γραφειοκρατία σε 10 μήνες

Προσλάβαμε τον ΟΟΣΑ να μας μειώσει τη γραφειοκρατία σε 10 μήνες
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 25.06.2012 | 20:30
Πρώτη δημοσίευση: 25.06.2012 | 20:17

Στον ΟΟΣΑ ανατέθηκε η προσπάθεια να μειωθεί δραστικά η γραφειοκρατία σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα, αλλά και το επενδυτικό κλίμα, σύμφωνα με απόφαση του τέως υπηρεσιακού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παύλου Αποστολίδη.

Η σχετική σύμβαση, που θα τεθεί σε ισχύ εφόσον επικυρωθεί από τη νέα Βουλή, περιλαμβάνει αμοιβή προς τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε επτά με δέκα μήνες το αργότερο απ' τη στιγμή της υπογραφής της.

Βασικοί στόχοι του έργου, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι «ο έλεγχος των νόμων και κανονισμών στους δεκατρείς βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις, καθώς και προτάσεις για τροποποιήσεις των εν λόγω νόμων και κανονισμών, με συγκεκριμένα και λιγότερο επιβαρυντικά εναλλακτικά μέσα, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι, όπου απαιτείται για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας».

Οι βασικοί τομείς που θα αναλυθούν είναι: γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις, ισολογισμοί, εταιρικό δίκαιο, ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, ασφάλεια τροφίμων, φαρμακευτική νομοθεσία, δημόσιες συμβάσεις, στατιστικές, φορολογικό δίκαιο (ΦΠΑ), τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, εργασιακό περιβάλλον -εργασιακές σχέσεις.

Επίσης, όπως επισημαίνεται στη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, «η ανεξάρτητη αξιολόγηση της πολιτικής, με τη χρήση του διεθνώς αναγνωρισμένου Τυποποιημένου Μοντέλου Κόστους (Standard Cost Model), θα βοηθήσει ώστε να εντοπιστούν ελλείψεις και περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις για τις επιχειρήσεις στο κανονιστικό περιβάλλον που εμποδίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των αγορών, ζημιώνουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δυσχεραίνουν τη λειτουργία των αγορών προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών - καταναλωτών», επισημαίνεται στη σχετική συμφωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με το υψηλότερο κόστος στην Ευρώπη από τη γραφειοκρατία, καθώς το σύνολο των διοικητικών βαρών ανέρχονται στο 6,8% του ΑΕΠ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 16 δισ. ευρώ.

Τέλος, σήμερα έγινε γνωστό ότι ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, και ο υφυπουργός, Μανούσος Βολουδάκης, θα παραστούν αύριο στην 4η συνάντηση των κρατών-μελών της ΕΕ και των αντιπροσώπων των διεθνών οργανισμών που παρέχουν τεχνική βοήθεια στη χώρα μας (task force), στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για την πρόοδο της συνεργασίας.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
 1. Πηγές Βρυξελλών: Ικανοποίηση για το Eurogroup - Αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ Πηγές Βρυξελλών: Ικανοποίηση για το Eurogroup - Αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής του ΔΝΤ
 2. Βρυξέλλες: Συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες – Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις Βρυξέλλες: Συμφωνία μέσα στις επόμενες ώρες – Έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις
 3. Άγρια επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε! Μην παίζετε με τη φωτιά! Άνγκελα, μάζεψέ τον ! Άγρια επίθεση Τσίπρα σε ΔΝΤ και Σόιμπλε! "Μην παίζετε με τη φωτιά! Άνγκελα, μάζεψέ τον"!
 4. Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Το ΔΝΤ παίζει τον μουτζούρη ! Μήνυμα στη Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε! Τσίπρας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Το ΔΝΤ παίζει τον "μουτζούρη"! Μήνυμα στη Μέρκελ: Μάζεψε τον Σόιμπλε!
 5. Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί μίλησαν! Όλα δείχνουν αδιέξοδο Αξιολόγηση: Οι Θεσμοί μίλησαν! Όλα δείχνουν αδιέξοδο
 6. Αξιολόγηση: Πρόοδος στο προσκήνιο, οργιάζει το παρασκήνιο! Επιστρέφουν οι Θεσμοί Αξιολόγηση: "Πρόοδος" στο προσκήνιο, "οργιάζει" το παρασκήνιο! Επιστρέφουν οι Θεσμοί
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook