Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Προτάσεις για έξοδο από την κρίση χωρίς δημοσιονομικό κόστος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Αλ. Μωραϊτάκης παρουσίασε σήμερα τις προτάσεις του για έξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό κέντρο χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

Αναλυτικά, οι βασικές προτάσεις του κ. Α. Μωραϊτάκη είναι οι εξής:

1. Να μην υπάρχει φορολογία στα διεθνή εισοδήματα, όταν δεν παράγονται στην Ελλάδα. Φορολογική απαλλαγή σε όσους ξένους έρχονται να μείνουν στην Ελλάδα για κατ’ ελάχιστον 186 ημέρες το χρόνο και έχουν διεθνή εισοδήματα με ελάχιστο τραπεζικού λογαριασμού 1 εκ. ευρώ.

2. Να εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει στην Ε.Ε. περί «ελεγχόμενων αλλοδαπών εταιριών».

3. Να συμφωνηθούν επικαιροποιημένες συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδος με ξένες χώρες.

4. Δημιουργούνται πρόσφορες εταιρείες όπως στο Λουξεμβούργο

5. Αντιγράφεται η νομοθεσία Λουξεμβούργου (διοικητική και φορολογική) των ασφαλιστικών εταιρειών με σκοπό την προσέλκυση διεθνών ασφαλιστικών εταιρειών με πελάτες εκτός Ελλάδος.

6. Σε περίπτωση χρεοκοπίας ασφαλιστικών εταιρειών, πρώτη προτεραιότητα να είναι τα κεφάλαια επενδυτών/ασφαλισμένων έναντι τέταρτης προτεραιότητας τώρα. Θεματοφυλακή τίτλων ασφαλιστικών εταιρειών σε τράπεζες.

7. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία περί ΑΕΔΑΚ που διαχειρίζεται Αμοιβαία Κεφάλαια (Α/Κ) με ελάχιστο ύψος κεφαλαίων 125.000-250.000 ευρώ. Υπάρχουν 2 τρισ. ευρώ στο Λουξεμβούργο. Το 1% να έρθει στην Ελλάδα είναι 20 δισ. ευρώ.

8. Εφαρμόζουμε ευρωπαϊκή οδηγία για τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια που θα διαχειρίζονται ελληνικές ΕΠΕΥ, θα έχουν Έλληνα θεματοφύλακα και θα απολαμβάνουν την ίδια φορολογία με τα αμοιβαία κεφάλαια.

9. Φορολογία Α/Κ επί του ύψους τους: 1bp σε ομολογιακά και 2bp για οτιδήποτε άλλο (τουλάχιστον για τα διεθνή Α/Κ)

10. Θεματοφυλακή των Α/Κ από τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα.

11. Το ΧΑ αντιγράφει πλήρως το ευέλικτο καθεστώς του χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου ή/και του Δουβλίνου σε προϊόντα και υπηρεσίες.

12. Η φορολογία στα διεθνή χρηματοοικονομικά προϊόντα μηδενίζεται εάν οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζών ή ΑΧΕΠΕΥ εγκατεστημένων στην Ελλάδα ή και ΑΧΕΠΕΥ. Αντίθετα θα επιβαρύνονται όταν γίνονται απευθείας με ξένες.

13. Πλήρης εχεμύθεια σε τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον για αλλοδαπούς με ποινική τιμωρία στην παραβίαση.

14. Φορολογικά κίνητρα για μικρομετόχους

15. Σύστημα επιλογής (μέσω σωρευτικής ψηφοφορίας) όπως στις ΗΠΑ ώστε εκπρόσωποι μικροεπενδυτών να συμμετέχουν στα Δ.Σ. των εισηγμένων.

16. Επίλυση διαφορών μέσω διαιτησιών με δίκαιο, φθηνό και γρήγορο τρόπο.

17. Διαβούλευση με εφοπλιστές προκειμένου να δραστηριοποιηθούν και να κάνουν συναλλαγές από την Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπόφινγκερ: Η «συνταγή Μέρκελ» είναι αποτυχημένη!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε