Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Μερικά Σύννεφα 33 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Προτάσεις γιά ένα Ελληνικό ΝΕW DEAL II

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2013 | 11:06

Μανιφέστο Προτάσεων γιά ένα Ελληνικό New Deal γιά την έξοδο από την Κρίση και την Ελλάδα της Δημιουργίας!


Ι. ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα μέτρα ψηφίστηκαν. Ψηφίστηκε και ο Προϋπολογισμός. Εκταμιεύονται και οι δόσεις! Το φάντασμα της δραχμής απομακρύνθηκε, ή τουλάχιστον απομακρύνθηκε αισθητά, η πιστοληπτική βαθμολόγηση της Χώρας βελτιώθηκε και αυτή αισθητά, οι δε Εταίροι μιλάνε με πολύ καλά λόγια γιά τον Πρωθυπουργό και το έργο του.

Η δε Αντιπολίτευση έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις της: για τη δραχμή, γιά το ύψος των δανειακών επιτοκίων (το οποίο είναι ιδιαίτερα χαμηλό), κλπ., και έφυγε γιά διακοπές στη Βραζιλία!

Αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη!
Δύο πρώτες βασικές επισημάνσεις:
1. Με τόσο βαρύ φορολογικό σύστημα, δύσκολα θα έρθει να επενδύσει κανείς στη Χώρα μας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται γιά τη βελτίωση στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, κλπ.
2. Και το 'κλίμα' να βελτιωθεί, θα πάρει χρόνο γιά να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μειωθεί αισθητά η ανεργία. Σε κάθε περίπτωση, η ανεργία και μάλιστα η ανεργία των νέων είναι καταθλιπτική, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη!

ΙΙ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΩ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 'ΔΩΡΕΑΝ' ΕΡΓΑΣΙΑΣ// ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Όλοι οι άνεργοι να κληθούν να δουλέψουν όπου τους χρειάζεται η Πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Ιδιωτικός Τομέας.
Από το να μαζεύουν ελιές (χιλιάδες τόνοι παραμένουν αμάζευτες), ή άλλα αγροτικά προϊόντα, να καθαρίσουν τις παραλίες ή δρόμους, να φυτέψουν δένδρα, να κάνουν βοηθητικές εργασίες σε τεχνικά έργα.
Ταυτόχρονα, να ζητηθεί από τις επιχειρήσεις αν θα τους ενδιέφεραν κάποιοι εργάτες, ή υπάλληλοι για 3 μήνες εντελώς δωρεάν!

Γιατί λέω εντελώς δωρεάν;
Γιατί οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες και δεν μπορούν να πληρώσουν! Απ´την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό οι άνεργοι να ξετριφτούν, να μπούνε σε κάποια δράση, έστω και ταπεινή.
Παράλληλα, θα βγεί και κάποιο επωφελές έργο. Το ένα θα ανατροφοδοτεί το άλλο! Η παραγωγή κάποιου έργου θα δημιουργήσει ευκαιρίες και ανάγκη και ζήτηση για περισσότερο έργο!

Ας μην ξεχνάμε πως δεν υπάρχει ειδική λύση μόνο γιά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γί αυτό και παρά τις εκατοντάδες "εξαγγελίες νέων ειδικών μέτρων γιά την καταπολέμηση της ανεργίας", η ανεργία ξεπέρασε το 25%!
Όσοι νομίζουν πως υπάρχουν τέτοιες λύσεις και κουτοπόνηροι ελιγμοί, απλά είναι άσχετοι!

Γιά να κτυπηθεί η ανεργία, όλο το σύστημα πρέπει να δουλεύει σωστά: μηδενικά ή ελάχιστα ελλείμματα, πολιτική σταθερότητα, ικανό Υπουργικό Συμβούλιο, νομισματική σταθερότητα, χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά πραγματικά επιτόκια, χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, ελαφρύ κανονιστικό περιβάλλον, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία, ευέλικτη αγορά εργασίας, σύγχρονο συνδικαλιστικό σύστημα που να μην είναι εκτός τόπου και χρόνου με τη διεθνή πραγματικότητα, κ.ο.κ.

Ακριβώς επειδή δεν αντέχει η Ελληνική κοινωνία τόση ανεργία και επειδή ανεργία σημαίνει ανέχεια, ψυχολογική κατάρρευση, αλλά και μη παραγωγή έργου, γίαυτό παρουσιάζω αυτές τις προτάσεις!

Ακόμα και οι τελειόφοιτοι του Γυμνασίου και οι Πρωτοετείς και Δευτεροετείς των ΑΕΙ, κλπ., να εργάζονται το καλοκαίρι 5 βδομάδες αντίστοιχα με τους ανέργους, σε αντίστοιχες εργασίες!

ΙΙΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΜΑΣ
Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το αν "πήραμε τη δόση μας", αλλά το πως θα πάψουμε να σερνόμαστε. Το πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα!

{Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι και το να μπορέσουμε να πείσουμε τους Εταίρους μας να μας χαρίσουν τουλάχιστον το 40% του Official Debt, το οποίο ούτως ή άλλως, η Ελληνική οικονομία και οι Έλληνες φορολογούμενοι, de facto, δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν... Γιά να εξυπηρετηθεί αυτό το τεράστιο χρέος έχουν επιβληθεί βαρύτατοι φόροι. Αν ελαφρυνθεί το χρέος θα μπορούσαν να ελαφρυνθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις! Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα και πρίν λάβουμε τις τρέχουσες δόσεις μας. Δεν είναι ευφυές να τους δηλώσουμε πως "ναι θέλουμε να μας στείλετε τα 44 δισε., αλλά να ξέρετε από τώρα πως δεν πρόκειται να σας τα επιστρέψουμε"!}

Αλλά το πιό σημαντικό είναι να κάνουμε την οικονομία τούρμπο.
Πως προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Και γιά αυτό θα χρειαστεί και ελάφρυνση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

IV. ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ποιός σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μιά χώρα με τόσο βαρείς (40-45%) φορολογικούς συντελεστές και με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα τιμολόγια ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, αλλά και στην φορολόγηση των ακινήτων (άσε την παντελή έλλειψη ρευστότητας και τραπεζικού δανεισμού).

Όσον αφορά την υπερφορολόγηση των ακινήτων, οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί τις φοβερές επιπτώσεις της: Η υπερφορολόγηση,
1. Μειώνει την απόδοση των ακινήτων και άρα την αξία τους,
2. Οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του επενδεδυμένο σε ακίνητα, θεωρώντας τα ασφαλέστερη επιλογή. Πέφτοντας η αξία των ακινήτων, πέφτει και η περιουσία των Ελλήνων με όλες τις συνέπειες γιά την κατανάλωση και τις επενδύσεις,
3. Έχει αφανισθεί η οικοδομική δραστηριότητα και η απασχόληση στον κλάδο αυτό, αλλά και
4. Οι δανειζόμενοι υποθηκεύουν ακίνητά τους γιά να δανειστούν από τις τράπεζες. Όταν πέφτει η αξία των ακινήτων τους, οι τράπεζες ζητάνε 'διπλάσια' ακίνητα γιά τον ίδιο δανεισμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η παροχή δανείων και η ρευστότητα! Και κάτι άλλο:
5. Η υπερφορολόγηση των ακινήτων σε συνδυασμό με την ύφεση, αναγκάζει πολύ κόσμο να πουλήσει 'κοψοχρονιάς'. Κερδισμένοι βγαίνουν, αθόρυβα, οι 'έχοντες και κατέχοντες'. Αναδιανομή από την αστική τάξη στους πλούσιους (=σε όσους έχουν παραμείνει πλούσιοι).

V. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ
Αυτά πρέπει να τα λάβει υπ´όψη της η Κυβέρνηση. Πρέπει να εμπνεύσει τους συμπολίτες μας ότι είμαστε Κράτος δικαίου.
Ότι πάμε μπροστά.
Να τους κάνει να πιστέψουν πως,
1. Η Κυβέρνηση Κυβερνά και παράγει έργο και οδηγεί τους Έλληνες και δεν αρκείται και δεν εξαντλείται απλά με τα θέματα του Μνημονίου, και
2. Το αν θα "πας καλά" θα εξαρτάται από την δουλειά σου, τον ιδρώτα σου, τις ικανότητές σου, την προσφορά σου στην ανοικτή αγορά, και ´οχι από το αν εξασφάλισες κάποια ειδικά προνόμια από το Κράτος, ή αν βολεύτηκες σε κάποια προνομιακή ομάδα Δημόσιων υπαλλήλων
3. Τα διαθέσιμα εισοδήματά μας δεν μπορεί πλέον να μην είναι αντίστοιχα με την αξία όλων αυτών που παράγουμε. Τα τελευταία 30 χρόνια, συντηρούσαμε ένα επίπεδο διαβίωσης χάρις τα ελείμματα που χρηματοδοτούσε το διεθνές τραπεζικό σύστημα, χάρις στις εισροές ενισχύσεων από διάφορα Κοινοτικά προγράμματα, καί από τον δανεισμό των Ελληνικών τραπεζών από την διεθνή διατραπεζική αγορά! Αυτά 'κόπηκαν', και πρέπει πλέον να ζούμε ανάλογα με την αξία αυτών που παράγουμε (και λίγο λιγότερο γιά να μπορούμε να αποπληρώνουμε τα χρέη μας)
Και να ξεφύγουμε από αυτή τη σχέση του τύπου "friends with benefits", που έχουμε πλέον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Να αποκτήσουμε στοιχειώδη αυτάρκεια και να σταματήσουμε να παρακαλάμε γιά δάνεια και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις.

Όταν θες να διατηρήσεις τα κεκτημένα σου με παρακάλια, και αρνείσαι να κοιτάξεις την νέα πραγματικότητα κατάματα, έχεις χάσει την ανεξαρτησία σου.

Τα προβλήματα της Πατρίδας μας δεν θα λυθούν ούτε με κλάψες, ούτε με μαγκιές, ούτε με ανασχηματισμούς και ανακυκλώσεις μόνιμα αποτυχημένων υπουργών!

VI. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΥΠΕΡΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ ΚΒΟ!
Και είναι αξιοπερίεργο, πως τα κόμματα της Αριστεράς αποδείχθηκαν πρωταθλητές της Συντήρησης!
Όχι Επαναστάτες, αλλά Υπερασπιστές της συντήρησης, του κακού μας εαυτού, του ´κακού μας του καιρού', όπως έγραφε ο Βάρναλης!

Καταγγέλουν το Κράτος που χτίστηκε επι ΠΑΣΟΚ (με την ανοχή και περιπτωσιακή συνδρομή και της ΝΔ, -αν και θα ήταν άδικο η ισοπέδωση των ευθυνών*), αλλά υπερασπίζονται όλες τις αγκυλώσεις του, τα προνόμια λίγων σε βάρος των πολλών, και την αναξιοκρατία του! Υπερασπίστηκαν και τις πολιτικές της Αργεντινής μέχρι που οι πρόσφατες λεηλασίες των σούπερμάρκετς εκεί τους αναγκασε να συμμαζέψουν τις αποψούλες τους! {* η Φρόνηση κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη είναι εκείνη η αρετή που αν την έχεις ή την Καλλιεργήσεις, σου επιτρέπει να διακρίνεις το καλό απ´ το καλύτερο, το κακό από το χειρότερο. Αυτός που δεν μπορεί να διακρίνει είναι άφρων, ανόητος και προφανώς μόνο βλάβη μπορεί να προκαλέσει!}

VII. ΚΑΙ ΟΜΩΣ
Και όμως, παρά την διεθνή οικονομική κρίση, και την ακόμα χειρότερη δική μας, δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες γιά καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία καλπάζουν και ανοίγουν νέους ορίζοντες γιά όλους. στα πληροφορικά συστήματα, στις τηλεπικοινωνίες, στην εύκολη και φθηνή πρόσβαση στη γνώση και σε χρήσιμα δεδομένα, στη νανοτεχνολογία, την βιολογία, την βιοιατρική, τον τρισδιάστατο σχεδιασμό μηχανισμών, την τεχνιτή ευφυία.
Κριτήριο επιτυχίας δεν θα είναι τόσο ο στατικός πλούτος και τα κεφάλαια που διαθέτεις, όσο η γνώση (η πρόσβαση στην οποία γίνεται όλο και πιό φθηνή, αν καί το πως θα μαθαίνεις και το πως θα εκτιμάς τη γνώση παραμένει δύσκολη υπόθεση), η επινοητικότητα, η ευστροφία, η ταχύτητα προσαρμογής. Αυτές είναι αρετές που εμείς οι Έλληνες τις έχουμε, αλλά δεν αξιοποιούμε επαρκώς...

VIII. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ: Αν και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας διψάει γιά αλλαγή, γιά δημιουργία, γιά να αδράξει το αύριο, σαν σύνολο, σαν κράτος παραμένουμε ουραγοί. Στη μιζέρια μας... Χωρίς κάποιος ή κάτι να μπορεί να μας εμπνεύσει. Ανησυχούμε γιά το αύριο, ρωτάμε δεξιά και αριστερά 'τι θα γίνει', ενώ το αύριο εξαρτάται από μας τους ίδιους.

Οι περισσότεροι ξένοι, (κυβερνητικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες, αλλά και οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες) μέχρι πριν τρείς μήνες, μας είχαν ‘ξεγραμμένους’ από το ευρώ! Αλλά κάτι άλλαξε στη στάση τους, αν και νομίζω πως η γενικότερη κακή εντύπωση για μας, όχι μόνο γιά το Κράτος μας, αλλά και γιά εμάς τους ίδιους παραμένει πολύ κακή! Και αυτό πρέπει να αλλάξει! Και αυτός είναι ένας λόγος που οι επενδύσεις στη Χώρα μας είναι στο μηδέν. Και ενώ θα περιμέναμε ουρές επενδυτών γιά να αρπάξουν τα δήθεν "χρυσαφικά και ασημικά" που αποκρατικοποιούμε, το ενδιαφέρον δείχνει να είναι μάλλον απογοητευτικό!!

Ακόμα δεν έχουμε πείσει κανένα ότι η Χώρα μας (η Δημόσια διοίκηση, η γραφειοκρατία, η φορολογία, οι υποδομές, η αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, η παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες), είναι τόσο ελκυστική και ανταγωνιστική ώστε να αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτήν.

IX. Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η κατάσταση δυσκολεύει και λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με εξαίρεση τον δείκτη βιομηχνικής παραγωγής στην Κίνα που αυξήθηκε κατά 9,6% την περίοδο Οκτ.2011-Οκτ.12, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες (πέρα από αυτές που βρίσκονται ´επίσημα' σε δεινή κατάσταση, όπως εμείς και η Ισπανία, κλπ.), η οικονομική δραστηριότητα παραμένει από αναιμική έως έντονα ανησυχητική (ελλείμματα και υπερχρέωση στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Γαλλία, κ.α., πτώση της οικονομικής δραστηριότητας ακόμα και στην πολλά υποσχόμενη Βραζιλία!) Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη διεθνή ζήτηση για Ελληνικά προϊόντα, την διαθεσιμότητα κεφαλαίων γιά επενδύσεις στη Χώρα μας, την διαθεσιμότητα ρευστότητας γιά χρηματοδοτήσεις, αλλά και την όρεξη να ασχοληθούνε, γενικά, μαζί μας!

Χ. ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΑΝ ΣΤΑΣΗ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ;
Η Γερμανία φαίνεται πως γενικά έχει αντιληφθεί πως οι αβεβαιότητες σχετικά με τη διατήρηση του ευρώ και χωρών όπως η Ελλάδα στο ευρώ, έπρεπε να συμμαζευθούν. Και παρά τις συνεχείς πιέσεις γιά δημοσιονομικό συμμάζεμμα και γιά μεταρρυθμίσεις, η Γερμανία δημόσια διαδηλώνει πλέον πως εκτιμά και στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων. {Βέβαια, άλλο πράγμα η προσπάθεια αι άλλο τα χειροπιαστά αποτελέσματα.} Αλλά τέλος πάντων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό... Αλλά όπως επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις Σόιμπλε, ο δρόμος θα είναι μακρύς και κακοτράχαλος...
Γιατί όμως άλλαξαν κάπως στάση;

ΧΙ. ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
1. Όλο το τόξο της ΝΑ Μεσογείου - από την Λιβύη (άγρια δολοφονία του Αμερικανού Πρέσβυ), μέχρι την ισλαμική Αίγυπτο, την Συρία, το Ιράν, το ασταθές Ιράκ, την φιλόδοξη αλλά και αντιπαθή προς το Ισραήλ Τουρκία, ακόμα και το Λίβανο (μεγάλες αντιΑμερικανικές διαδηλώσεις), βρίσκεται σε μιά κατάσταση αστάθειας και αναστάτωσης και 'αντι-δυτικού' κλίματος, που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Κανείς από αυτούς δεν θα ήθελε να δει και την Ελλάδα σε μιά κατάσταση χειρότερης κατάρρευσης και αποσταθεροποίησης από την σημερινή!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ
2. Οι Ευρωπαίοι αντελήφθησαν ότι ένας εκδιωγμός μας από το ευρώ θα αποσταθεροποιούσε την γενικότερη Πανευρωπαϊκή ποσπάθεια σταθεροποίησης. Θα προκαλούσε ´ενα "ντόμινο"... Τι Ευρωπαϊκή "Ένωση" είναι αυτή, αν δεν μπορεί να βρει λύση που να αφορά ένα κράτος που δεν ισοδυναμεί ούτε με το 2% του οικονομικού της 'όγκου'; {Τώρα που οξύνεται και ο πονοκέφαλος με τους Καταλανούς εθνικιστές!}Γι' αυτό και άλλαξαν γραμμή, δηλώνοντας δημόσια πως η "Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, ΑΝ τηρήσει τα 'συμφωνηθέντα'." Βέβαια η Χώρα μας αγκομαχεί να συμμαζέψει τις δημόσιες δαπάνες και κάποιοι Υπουργοί φάνηκαν ανέτοιμοι αλλά και αδιάβαστοι κατά την πρόσφατη επίσκεψη των Τροϊκανών!

2a. Επίσης αντελήφθησαν πως ένα ξήλωμα της Ευρωζώνης που θα ξεκίναγε από την Ελλάδα, θα αύξανε κατά πολύ τις επισφάλειες στο σύνολο του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Και αυτό τους φόβισε...

Η απόφαση όλων των Εταίρων μας, λοιπόν, είναι να μας βοηθήσουν, εκτός αν εμείς οι ίδιοι επιδείξουμε αυτοκτονικές διαθέσεις και απελπιστική ελαφρότητα, επιπολαιότητα και αναξιοπιστία!

ΧΙΙ. ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩN
Στη σωστή κατεύθυνση ήταν και η απόφασή τους να μπορούν να στηρίζουν και να παρεμβαίνουν στις αγορές ομολόγων των προβληματικών κρατών! Γιά να μπορεί να χρηματοδοτήσουν τις παρεμβάσεις τους και τις αγορές κρατικών ομολόγων, οι Ευρωπαϊκές Αρχές, θα πρέπει να τυπώσουν και νέο χρήμα [όπως στις ΗΠΑ, όπου η νομισματική κυκλοφορία Μ2 αυξήθηκε κατά 30% περίπου την περίοδο 2009-2012, ενώ το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μ2 μόνο κατά 8%], κάτι που φυσικά θα έχει και μελλοντικές πληθωριστικές επιπτώσεις, αφού 'περισσότερα ευρώ' θα κυνηγάνε τον ίδιο όγκο και την ίδια ποσότητα αγαθών! Αλλά επειδή οι Ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν τα χάλια τους και η επενδυτική ψυχολογία είναι πολύ συμμαζεμένη, οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι, προς το παρόν αναιμικές! Επιπλέον, θεωρώ πως το ψυχολογικό effect θα είναι τέτοιο, που ίσως να μην απαιτηθεί τεράστιος όγκος παρεμβάσεων! Του τύπου "ο φόβος φυλάει τα έρημα!"

ΧΙΙΙ. ΤΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Όπως αναφέραμε, το θέμα γιά την Χώρα μας, δεν είναι αν, απλά, θα καταφέρουμε να τσιμπολογήσουμε κάποια 'χαλάρωση' των μέτρων ή κάποια επιμήκυνση στη διασωλήνωση της οικονομίας μας. Ούτε το πως θα μαζέψουμε κιάλλους φόρους από τα ακίνητα αυτών που πάντα ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. Και ένας ληστής με 'καλάζνικωφ' μπορεί 'να μαζέψει λεφτά'! Το θέμα είναι πως θα την κάνουμε 'τούρμπο'... Πως θα πάψουμε να σερνόμαστε... Πως θα προσελκύσουμε επενδύσεις, πως θα απελευθερώσουμε το νεύρο και την δημιουργικότητά μας. Πως θα δημιουργήσουμε πραγματικές θέσεις εργασίας μας γιά όσους έχουν όρεξη να δουλέψουν...

Εμείς, ως έθνος πρέπει να αποφασίσουμε αν θα παραμείνουμε ουραγοί και θα επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αν θα δηλώνουμε «εξουθενωμένοι», ή αν θα τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Πρέπει να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό. Να γίνουμε πρωτοπόροι και όχι να κοιτάμε πως θα αναβάλλουμε τις απαραίτητες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις!

ΧΙV. ΟΙ 7 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Υπάρχουν λοιπόν 7 εγάλες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όχι ως Κυβέρνηση, αλλά ωσ κοινωνία,άμεσα και με ιδιαίτερη σοβαρότητα:
1. Η ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

2. Το συνεχές συμμάζεμμα των δαπανών και η δημιουργία διατηρήσιμων πλεονασμάτων. Όσο πιό πολύ καθυστερούμε στην συμφωνία γιά τα μέτρα, την ψήφισή τους, και την υλοποίησή τους, τόσο καθυστερούμε και την οικονομική ανόρθωση της Χώρας μας! Οι επενδυτές, βλέποντας ότι συνεχίζονται τα ελλείμματα, βλέποντας το τεράστιο χρέος και τους φόρους που απαιτούνται γιά να εξυπηρετηθεί ένα τέτοιο κολοσσιαίο χρέος, δεν επενδύουν ούτε ένα ευρώ, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, η ψυχολογία της αγοράς και η Ελλάδα ως brand name παραμένουν στον πάτω!

3. Οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και η απαγκίστρωση από τις αγκυλώσεις και τις αρτηριοσκληρώσεις. Οι αγκυλώσεις συμβάλλουν στο να συντηρείται το παληό, το ξωφλημένο, το στάτους κβό, αλλά εμποδίζει τους άξιους, τους ενεργητικούς, τους πιό ικανούς να συμμετέχουν. Βολεύει τους ίδιους και τους ίδιους και αποτρέπει την ανανέωση και την συμμετοχή όσων είναι 'απ´έξω'! Παρεμποδίζει το σύστημα φυσικής "αποχέτευσης" του ξεπερασμένου! Είναι τόσο γραφειοκρατικό και κρατικο-κεντρικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, που οι Ελληνικές επιχειρήσεις έρχονται τελευταίες στην Ευρώπη στους δείκτες εξωστρέφειας -πολύ πίσω από τις Ιρλανδικές, τις Ελβετικές, τις Δανέζικες, τις Βρετανικές κ.α. επιχειρήσεις!

4. Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. {Αυτή θα κοστίσει €30-50 δισεκ. αλλά δεν έχει ασχοληθεί η Βουλή σοβαρά και συστηματικά με το θέμα αυτό. Δεν έχει γίνει κανένας απολογισμός γιά το πως φτάσαμε ως εδώ, τις δυσλειτουργίες των Credit Committees των τραπεζών, γιά το πως δώθηκαν τόσα θαλασσοδάνεια στα Κόμματα και τα ΜΜΕ, κλπ. Ο πολιτικός κόσμος δεν έχει πάρει χαμπάρι τη σημασία του τρόπου διευθέτησης του θέματος αυτού.} Προτείνω οι αυξήσεις να γίνουν με την έκδοση μόνο κοινών μετοχών, χωρίς δυσνόητα και πολύπλοκα warrants και contingent convertibles. Οι νέες μετοχές να δωθούν δωρεάν σε όλους τους φορολογικά ενήμερους πολίτες που θα κληθούν, ούτως ή άλλως να πληρώσουν τους φόρους γιά να αποπληρωθούν τα δάνεια που συνάπτουμε γιά την χρηματοδότηση της επανακεφαλαιοποίησης.

5. Ο ΥΠΝΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ: ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΑ ΕΞΟΧΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, Η ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΗΣ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
-ΑΟΖ
-ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (αν είναι πειραγμένη και πως- μείζον πολιτικό ζήτημα)
-ΕΠΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
-ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
-ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ και ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ και τόσα άλλα!

6. Η αναδιάρθρωση του Official Sector Debt-των διακρατικών δανείων. Η Ελλάδα, παρά το πρώτο 'κούρεμα' του χρέους της, με τα χάλια της οικονομίας μας, και πάλι δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα υπάρχοντα δάνεια. Βέβαια, πολλοί Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα πάθουν 'εγκεφαλικό´, μόλις συνειδητοποιήσουν αυτή την πραγματικότητα. Αλλά δεν γίνεται αλλοιώς. You cant argue with reality...

7. Η στρατολόγηση των καλύτερων Ελλήνων. Στα δύσκολα, η Χώρα μας πρέπει να παρατάξει την ισχυρότερη δυνατή 'Εθνική Ομάδα', και όχι ομάδα κομματικών πιστών! Αλέκος Παπαδόπουλος, Στέφανος Μάνος, Λουκάς Παπαδήμος, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Σπύρος Θεωδορόπουλος, Μιχ. Ιακωβίδης, και τόσοι άλλοι με κύρος και εμπειρίες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό στην προπάθειά του!

Το παρακάτω κείμενο δεν είναι ιδιαίτερα σύντομο. Έχουμε συνηθίσει στις ατάκες, στις εξυπνολογίες και στις ξεπέτες και νομίζουμε πως πολλά προβλήματα λύνωνται με 'χαριτωμενιές' και με πασαλλείματα!

ΧV. ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Και πρέπει, επιτέλους να αντιληφθούμε πως τους μισθούς και τα εισοδήματα δεν τα δημιουργούν ούτε οι δημαγωγοί, ούτε ψηφίσματα, ούτε Προεδρικά Διατάγματα, ούτε η ψευτο-φιλολαϊκή πολιτική κάποιων πολιτικών. Τα δημιουργεί η εργασία, η παραγωγή με ανταγωνιστικό κόστος και η πώληση των προϊόντων στην ελεύθερη αγορά. Εισόδημα δημιουργείς όταν κάποιος προσφέρεται να αγοράσει με πραγματικά λεφτά τα προϊόντα που πουλάς! Χωρίς παραγωγή και πραγματική ‘πελατεία’ δεν παράγονται εισοδήματα. Στην Ελλάδα καταφέραμε να υποκαταστήσουμε την πραγματική εργασία, την πραγματική παραγωγή, τα πραγματικά εισοδήματα με δάνεια που νομίζαμε ποτέ δεν θα χρειαζόταν να αποπληρωθούν και άρα ισοδυναμούσαν με πραγματικά εισοδήματα.

Είναι κρίμα να παραμένουμε στη θέση του ουραγού. Μπορούμε πολύ καλύτερα. Ας αρχίσουμε να πιστεύουμε στους εαυτούς μας!
Όταν με προσέλαβαν στη Σίτιμπανκ στη Νέα Υόρκη ως Assistant Manager στον τομέα Treasury, Foreign Exchange and Money Markets, μας έκανε το τραπέζι σε όλους τους νέοπροσληφθέντες από τα Πανεπιστήμια, ο Πρόεδρος της Τραπέζης, και μας ρώτησε χαμογελώντας, "ποιός είναι ο εργοδότης σας;" Άλλοι του απαντήσαμε "εσείς" και άλλοι "η Σίτιμπανκ"! "Όχι", μας απάντησε, "εργοδότης σας είναι οι πελάτες της Τράπεζας. Αυτοί μας δίνουν εργασίες και εισοδήματα που μας επιτρέπουν να πληρώνουμε τους μισθούς σας.... Χωρίς αυτούς ούτε η Τράπεζα θα είχε λόγο ύπαρξης, ούτε εσείς στην Τράπεζα!" Αυτά ισχύουν και για την Πατρίδα μας. Αν δεν αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα που να ενδιαφέρουν την παγκόσμια κοινότητα, δεν θα προκόψουμε.

XVI. ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ

Κάποιες ‘διατάξεις’ του Μνημονίου οφείλουμε και μπορούμε να τις ξανασυζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ποιες είναι αυτές; Αυτές που αφορούν την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που αποδεδειγμένα καταστρέφουν συγκεκριμένους κλάδους και δεν αποφέρουν ουσιαστικά περισσότερα έσοδα, τα επιτόκια δανεισμού (ακόμα και το 3,5% σε μια οικονομία που καταρρέει με ρυθμό της τάξης του 5%, ισοδυναμούν με πραγματικά επιτόκια της τάξης του 8,5%), την επιμήκυνση της διάρκειας του διακρατικού χρέους, την παράταση του χρόνου εφαρμογής κάποιων συγκεκριμένων διατάξεων, που κλονίζουν την κοινωνική συνοχή, κατά ένα έτος, την ενίσχυση της οικονομίας με ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, κλπ.

Αλλά είναι ένα πράγμα να αποδέχεσαι της υποχρεώσεις σου και να ζητάς να ξανασυζητηθούνε καλή τη πίστη κάποια πράγματα και άλλο να σκίζεις στη Πλατεία Συντάγματος τις Συμφωνίες που η Βουλή των Ελλήνων με συντριπτική πλειοψηφία των 2/3ων επικύρωσε! Οποιαδήποτε τέτοια μονομερής ενέργεια όχι μόνο δεν θα ήταν ‘πατριωτική’, αλλά θα οδηγούσε στην πλήρη απομόνωση της Χώρας μας και θα έθετε σε μέγα κίνδυνο όλα τα θέματα που θεωρούμε εθνικής σημασίας (Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, ΑΟΖ, κα.)

-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να μην θέλουμε να αλλάξουμε τίποτα.
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να επικαλούμαστε «την Ελληνική ιδιαιτερότητα», αλλά να παρακαλάμε τους Γερμανούς γιά νέα δανεικά!
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να καίμε τη σημαία της Γερμανίας στο κέντρο της Αθήνας, όσο αγανακτισμένοι και αν νοιώθουμε. (Όχι μόνο δεν κερδίσαμε τίποτα, αλλά οι κρατήσεις από Γερμανία για διακοπές και επισκέψεις στη Χώρα μας μειώθηκαν κατά 30%!)
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το να προτιμάμε να μην κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε γιά να ανορθώσουμε την οικονομία μας και το να μην ντρεπόμαστε να ζητάμε κι' άλλα δανεικά.
-Πατριωτική επιλογή δεν είναι το οδηγούμε την Χώρα μας στην διεθνή απομόνωση, γιά να πανηγυρίζουν Σκοπιανοί και Τούρκοι!
-Πατριωτική επιλογή είναι το να γίνουμε καλύτεροι, να δυναμώσουμε, να εργαζόμαστε και να λειτουργούμε πιο έξυπνα, να δημιουργούμε κλίμα που να επιβραβεύει τη δημιουργία, την επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις.
-Πατριωτική επιλογή είναι το να τους κάνουμε «να τρίβουν τα μάτια τους»! Το να αναδείξουμε ένα νέο δυναμισμό, αντάξιο της Ιστορίας μας.

Οι μήνες περνάνε και αντί να απομακρυνόμαστε από την μιζέρια και την δυσλειτουργικότητα, βρισκόμαστε σταθερά προσκολλημένοι σε αυτήν. Οι τράπεζες ακόμα τροφοδοτούνται με ρευστό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Τράπεζα Ελλάδος) για να καλύψουν τις συνεχείς αναλήψεις κεφαλαίων, αλλά χρησιμοποιούν τεράστια ποσά από τα χρήματα που παίρνουν από τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους για τις δημόσιες σχέσεις τους!

Και όμως: πολλοί αποδίδουν την κρίση μόνο στην προσπάθεια περιμαζέματος των ελλειμμάτων και στην πίεση των αγορών σε βάρος του ‘κοινωνικού κράτους’. Θεωρούν δηλαδή, πως οι αγορές (οι αποταμιευτές όλου του κόσμου δηλαδή, μικροί και μεγάλοι) είναι υποχρεωμένοι να δανείζουν χωρίς όριο κάθε Κυβέρνηση, της οποίας οι, κατά κανόνα, άσχετοι με το αντικείμενο Υπουργοί μπορούν να μοιράζουν παροχές και να παριστάνουν τους Αγιοβασίληδες, χωρίς κανείς τους να σκοτίζεται πως θα αποπληρωθούν όλα αυτά!

XVII. ΕΣΟΔΑ Ή ΔΑΠΑΝΕΣ;
Πρέπει να αντιληφθούμε πως το πρόβλημα ΔΕΝ είναι τόσο τα φορολογικά έσοδα, όσο οι δαπάνες. Η υπερφορολόγηση κάθε ακίνητης περιουσίας αποσκοπεί να μαζέψει με έμμεσο τρόπο φόρους από αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Η λογική είναι απλή: "αφού καταφέρνετε να κρύψετε τα πραγματικά σας εισοδήματα, θα σας τα πάρω φορολογώντας αυτά στα οποία έχετε επενδύσει τα κρυμμένα... δηλαδή τα ακίνητά σας!" αυτή η ψευτολογική έχει τσακίσει όλους τους συνεπείς φορολογούμενους, και μαζεύει έσοδα, ενώ δεν υπάρχουν εισοδήματα! Οι πολίτες πληρώνουν φόρους από τις μέχρι τώρα αποταμιεύσεις και τις καταθέσεις τους, και όχι από ανύπαρκτα εισοδήματα.

Και όχι μόνο. Η υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας έχει καταστρέψει και την αξία αυτής της περιουσίας. Δηλαδή οι Έλληνες φτωχαίνουν, όχι μόνο από την υπερφορολόγηση, αλλά και από τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης στην αξία της υπόλοιπης περιουσίας τους!

Δεκαετίες τώρα, το Δημόσιο πρώτα ξόδευε δεξιά και αριστερά και μετά έψαχνε να δει πως θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες! Πως θα μπαλώσει τις τρύπες. Το κατάφερνε με δανεικά από ένα διεθνές τραπεζικό σύστημα που ήταν πεινασμένο γιά deals και που δεν αξιολογούσε σωστά τα ρίσκα και τους κινδύνους. Ξαφνικά (το 2009) οι αγορές άρχισαν να ξυπνάνε και το 2010 έκλεισαν τη στρόφιγγα και κυριολεκτικά τόβαλαν στα πόδια, αλλά με δεκάδες δισεκ. ζημίες...

Δημιουργήθηκε μιά νέα πραγματικότητα... Περιορισμένη ρευστότητα και υπερφοβική εκτίμηση των κινδύνων. Και τα πιο νοικοκυρεμένα κράτη δεν είναι πλέον διατεθιμένα να μας δανείζουν επ´ αόριστον. Ούτε οι πολίτες τους δέχονται να φορολογούνται αυτοί γιά να "επιδοτούνε" εμάς!

XVIII.Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΧΡΕΟΣ
Το πρόβλημα, δημιουργήθηκε επειδή, πολύ χονδρικά, κάθε χρόνο το Δημόσιο εισέπραττε μόνο 55 δισεκ.ευρώ και ξόδευε 80 δισεκ.. Χρόνο με το χρόνο το χρέος μαζεύτηκε και έφθασε στα 370 δισεκ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τουλάχιστον 45 δισεκ εγγυήσεις που έχει εκδώσει το δημόσιο για να μην κλείσουν οι κρατικές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. {Από τα 370 δισεκ χρέους, τα 225 προήλθαν από δάνεια που πήραμε για να πληρώσουμε τους τόκους όλα αυτά τα χρόνια!. Το χρέος ανατροφοδοτείται από τους τόκους και καταβροχθίζει την οικονομία.} Οι αγορές τρόμαξαν, τόβαλαν στα πόδια, υπέστησαν τεράστιες ζημίες από την κατάρρευση της αξίας των ομολόγων τα οποία είχαν αγοράσει και σταμάτησαν να μας δανείζουν.

Πολλοί θεωρούν δηλαδή πως οι αποταμιευτές ανά την υφήλιο είχαν και έχουν την υποχρέωση να συνεχίζουν να δανειοδοτούν άσωτα πολιτικά συστήματα και Κυβερνήσεις. Να στηρίζουν αυτήν την ‘πυραμίδα’ όσο πάει! Και όταν τρομάξουν –ομαδικά-, τότε όλοι μαζί (οι αγορές δηλαδή) να υποστούν απίθανες ζημίες. Δικό τους πρόβλημα.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ να επιστρέφαμε, δεν θα μπορούσαμε να εισπράττουμε 55 δισεκ και να ξοδεύουμε 80-85 δισεκ. Κανείς μη παλαβός δεν θα μας δάνειζε. Όσοι θεωρούν πως με κάποια εξυπνάδα θα αποφύγουμε την νομοτέλεια για συμμάζεμμα, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην Πατρίδα μας! Ούτε θα απαλλασόμασταν από το τεράστιο χρέος και την υποχρέωσή μας να το εξυπηρετήσουμε με συνάλλαγμα!

ΙΧΧ.ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΟΣΩΝ ΕΠΕΝΥΣΑΝ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟ.
Οι αγορές έχουν ήδη χάσει τεράστια ποσά από τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Όχι μόνο όσοι επένδυσαν στο Χρηματιστήριο και σε ακίνητα, αλλά κυρίως όσοι επένδυσαν σε Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου!

Όταν στο Γενικό Λογιστήριο έβλεπα τις επερχόμενες δυσχέρειες, υιοθετήσαμε τη στρατηγική της δραστικής επιμήκυνσης της μέσης διάρκειας του χρέους. Δανειστήκαμε για 20-ετείς και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πατρίδας μας για 30-ετείς και 50-ετείς διάρκειες.... Και ξέρετε με τι κόστος; Μόνο 29 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,29% πάνω από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας!! Όχι 20% παραπάνω όπως απαιτούν οι αγορές σήμερα.....Το όφελος της Χώρας μας από αυτό τον δανεισμό είναι σήμερα της τάξης των 15 δισεκ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι ‘αγορές’ που επένδυσαν σε αυτά το ομόλογά έχασαν 15 δισεκ.ευρώ! Γί αυτά τα δάνεια, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ‘με τρέλλαναν’ στις Επερωτήσεις στη Βουλή, διότι, τάχα, αν δανειζόμασταν μόνο για διάρκειες 1- ή 2-ετών, το επιτόκιο θα ήταν 0,20% φθηνότερο! Αν είχαμε ακολουθήσει τις ανοησίες τους σήμερα θα μας κόστιζε η αναπλήρωση των δανείων αυτών 30% παραπάνω....Για πλήρη απολογισμό του έργου μου στο www.petrosdoukas.gr . Με ελάχιστες εξαιρέσεις, την επερχόμενη κρίση δεν την προέβλεψε ούτε η Wall Street, ούτε τα golden boys, ούτε η Ευρ. Κεντρ. Τράπεζα (που αύξανε τα προεξοφλητικά της επιτόκια όταν είχε ήδη αρχίσει η κατάρρευση), ούτε η ΕΕ.]

ΧΧ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Αλλά το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο τα δομικά ελλείμματα και το χρέος: Ας μην ξεχνάμε πως
(1) Η παραγωγικότητά μας είναι σχετικά χαμηλή (γι’αυτό και κανείς μα κανείς δεν επενδύει στη Χώρα μας. Γι’ αυτό και οι εξαγωγές μας είναι λιγότερες και από το 1/3ο των εισαγωγών μας! Αν ήμασταν παράδεισος κερδοφορίας και αποτελεσματικότητας, προφανώς θα υπήρχε ‘ουρά’ επενδυτών
(2) Συνηθίσαμε –είχαμε εθιστεί- να καταναλώνουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα παράγουμε! Οι Ευρωπαίοι αρνούνται πλέον να μας δανείζουν για να συντηρούμε μισθούς και εισοδήματα που να επιτρέπουν τέτοια ύψος συνολικής κατανάλωσης που δεν ανταποκρίνεται σε αντίστοιχης αξίας παραγωγή! Στο παρελθόν μπορούσαμε, γιατί οι αγορές είχαν μια κάπως ‘μυωπική’ αντίληψη της κατάστασης και μας δάνειζαν. Μάλιστα υπήρχε και ανταγωνισμός για το ποιός θα μας πρωτοδανείσει, για να μην χάσουν οι τραπεζίτες ‘τη δουλειά’ και μείνουν πίσω στα League Tables! Τώρα που οι αγορές αντελήφθησαν πως τεράστια ποσά δανείων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν (όχι μόνο στην Ελλάδα), τα πράγματα άλλαξαν και ‘φυσάν και το γιαούρτι’!

ΧΧΙ. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΛΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ!
Ας μην ξεχνάμε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα συνέφερε και τους Ευρωπαίους! ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΛΟΥΣΤΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Ήδη έχουν ‘επενδύσει» στο Ελληνικό ‘πρόβλημα’: 50 δισεκ.ευρώ για την αγορά Ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά + 130 δισεκ.ευρώ ενίσχυση της ρευστότητας των Ελληνικών τραπεζών + 75 δισεκ η πρώτη δανειακή σύμβαση + 130 δισεκ ευρώ η επόμενη δανειακή σύμβαση, δηλαδή σχεδόν 400 δισεκ ευρώ περίπου. Συν όλα το κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης επενδύσεων! Τι νόημα θα είχε η έξοδος της Ελλάδας, στο μέσο μιας τεράστιας προσπάθειας δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων; Ποιός θα ωφελείτο στην Ευρώπη από μια κατάρρευση της οικονομίας και της προσπάθειας; Το μόνο νόημα θα ήταν αυτό «του παραδειγματισμού», και μάλιστα τώρα που η Γαλλία δείχνει να χαλαρώνει την στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα.

ΧΧΙΙ. ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ
Έστω και μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα αρνητική διεθνή συγκυρία, πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε πλεονάσματα στη δημόσια διαχείριση, -δηλαδή να ξοδεύουμε λίγο λιγότερα απ´ όσα εισπράττουμε- ώστε έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τους ξένους και τον δανεισμό... ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΥΡΑΓΟΣ, ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ, ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ. Όταν το πετύχουμε αυτό και ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, τότε πρέπει να ζητήσουμε και ένα Official Sector Involvement. Δηλαδή και κούρεμα του επίσημου διακρατικού χρέους μας, δεδομένου πως η Οικονομιά μας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει χρέος της τάξης των 310 δισεκ.ευρώ!

Σε αυτή την προσπάθεια μείωσης των δαπανών, και αυτή η Κυβέρνηση παραμένει πολυμελής! Χρειάζεται παραδειγματική μείωση του μεγέθους και του κόστους της Κυβέρνησης.

Πρέπει να αντιληφθούμε πως οι πολίτες των πιο νοικοκυρεμένων κρατών, δεν ανέχονται πλέον να μας δανείζουν για να ζούμε με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει και σε βάρος των δικών τους φορολογουμένων. Πρέπει να αντιληφθούμε πως οι ‘εταίροι’ μας δεν πρόκειται να μας δανείζουν για να συντηρούμε υψηλά ελλείμματα, ώστε να μπορέσει η δική μας Κυβέρνηση να χαλαρώσει την προσπάθεια και να ρίξει χρήμα στην αγορά, μήπως και πάρει μπρός η οικονομία. Η οικονομία δεν θα πάρει μπρός αν δεν λυθεί το πρόβλημα της υπερχρέωσης, των ελλειμμάτων, της λειτουργικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Μια μηχανή που έχει ‘μπουκώσει’ δεν πρόκειται να πάρει μπρός αν απλά χύσεις απάνω της ένα κουβά βενζίνη!

Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας. Στη δημιουργικότητά μας, στη φιλοπονία μας. Στην ιστορία μας. Δεν μας αξίζει η θέση του ουραγού. Όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής στην Σίτιμπανκ Ελλάδας, υπερείχαμε κατά πολύ από τη Σίτιμπανκ Φρανκφούρτης και Γερμανίας. Σε εργατικότητα, σε επιμέλεια, σε επινοήσεις, σε κερδοφορία. Και ας ήταν οι μισθοί μας χαμηλότεροι. Σταδιακά φτάσαμε πολύ κοντά τους. Δεν μπορεί συνέχεια να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, όπως οι Βυζαντινοί λίγο πριν μας κατακτήσουν οι Τούρκοι!

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟI
Οι Σκοπιανοί έστησαν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη κεντρική τους πλατεία και δεν μπορέσαμε να αρθρώσουμε κιχ! Είναι έτοιμα και τα μεγάλα αγάλματα της Κλεοπάτρας (Ελληνίδα Πτολεμαία) και του Ιουστινιανού (γεννήθηκε στην περιοχή των Σκοπίων). Στο Αιγαίο δεν αποτολμάμε να καθορίσουμε τις ζώνες αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης. Γιατί; Γιατί είμαστε οικονομικά αδύναμοι και εξαρτημένοι από τα δάνεια των ξένων. Με ποιά ισχύ μπορούμε να προωθήσουμε τα συμφέροντα και τα δίκιά μας;; Η Τουρκική Tubitak Sage κατασκεύασε και δοκίμασε με επιτυχία τον πρώτο της cruise missile, η Turkish Technic κατασκευάζει κολοσσιαίο υπόστεγο και υπερμοντέρνες εγκαταστάσεις επισκευής αεροσκαφών, και εμείς με το ζόρι βρίσκουμε ανταλλακτικά για τα αμυντικά μας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ
Η νεολαία μας δεν έχει ήρωες. Στα ‘Νέα των 8’, στα σήριαλ, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο, την πολιτική. Δεν έχουν ποιόν να θαυμάσουν, σε ποιόν να προσπαθήσουν να μοιάσουν! Δεν έχουν κανέναν και τίποτα που να τους εμπνέει. Μόνο αρπακτικά που κοιτάνε το δικό τους συμφέρον!

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια για βελτίωση της παραγωγικότητας και για προσέλκυση επενδύσεων... Να απενοχοποιήσουμε την ιδέα του κέρδους και του πλούτου. Όσο πιο λίγα παράγουμε, τόσο λιγότερο άνετα θα ζούμε. Η αύξηση της παραγωγής προέρχεται μόνο από τη βελτίωση της τεχνογνωσίας και τις επενδύσεις (και κατά δεύτερο λόγο από το να δουλεύουμε περισσότερο). Αν δεν βελτιώσουμε το επενδυτικό κλίμα και την ελκυστικότητα των επενδύσεων -με απελευθέρωση των αγορών και των εργασιακών σχέσεων-, θα μείνουμε κι’ άλλο πίσω! Με την αύξηση των επενδύσεων θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, η επιχειρηματικότητα (και η επιχειρηματικότητα των νέων και η «πράσινη» επιχειρηματικότητα), θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα αναδείξουμε την ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα έχουμε τα έσοδα που θα στηρίξουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους.

Πρέπει να ‘επαναλειτουργήσει’ το κράτος. Η χώρα δείχνει σχεδόν ΄μη κυβερνήσιμη’! Μέτρα ψηφίζονται και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν. Ο νόμος για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας δεν εφαρμοζόταν γιατί ο αρμόδιος Υπουργός δεν υπέγραφε τις σχετικές εφαρμογές! Και πολλοί, δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ποιά είναι η φύση και η ουσία του, όπως δίδασκε ο Αριστοτέλη.
………………………………………………………………………………………………………………
[*ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Για όσους ρωτήσουν "καλά, γιατί δεν τα έκανες εσύ όλα αυτά όταν ήσουν υφυπουργός", η απάντηση είναι απλή:
1. Ακόμα και το 2004, που όλοι ήταν ´μες στη τρελή χαρά´, είχα εισηγηθεί στη Κυβέρνηση ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και πως πρέπει να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα για την ανάταξη της οικονομίας (οι Επιστολές αυτές -του 2004, 2005, 2008, κλπ- έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Και στις αγορεύσεις μου στη Βουλή τα είχα επισημάνει αλλά κανείς δεν αντέδρασε. Όσον αφορά τις Επιστολές αυτές, δεν τις έδωσα στη δημοσιότητα για να μην κάνω ζημιά στην πατρίδα μας. Δεν έκανα αυτά που έκανε η σημερινή Κυβέρνηση που κατηγόρησε πως η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα, πως λεφτά υπάρχουν αλλά τα κρύβουν, πως είμαστε σαν τον Τιτανικό, και πως τα στοιχεία που έδινε στην ΕΕ ο τελευταίος Υπουργός Οικονομικών της ΝΔ για το 2009 ήταν πλαστά. Αν και η Χώρα μας αντιμετώπιζε μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, πως να μην το βάλλουν στα πόδια οι δανειστές μας, όταν η ίδια η νέα Κυβέρνηση πολιτεύτηκε με αυτό τον τρόπο;)
2. Οι ‘Υφυπουργοί, δεν συμμετείχαν ούτε στα Υπουργικά Συμβούλια, ούτε στη Κυβερνητική Επιτροπή, ούτε είχαν το δικαίωμα της νομοθετικής πρωτοβουλίας!
3. Και όχι μόνο. Όσο ήμουν στο Γενικό Λογιστήριο, κατεβάσαμε το έλλειμμα από 8,1% του ΑΕΠ το 2004, στο 3,2% το 2007. Τον Σεπτέμβριο του 2007 ‘μετατέθηκα’ στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου πραγματικά αναδείξαμε την οικονομική διπλωματία και την Ελλάδα τηε δημιουργίας!...
4. Επειδή έβλεπα τις επερχόμενες δυσχέρειες, υιοθετήσαμε τη στρατηγική της δραστικής επιμήκυνσης της μέσης διάρκειας του χρέους. Δανειστήκαμε για 20-ετείς και για πρώτη φορά στην ιστορία της Πατρίδας μας για 30-ετείς και 50-ετείς διάρκειες.... Και ξέρετε με τι κόστος; Μόνο 29 μονάδες βάσης, δηλαδή 0,29% πάνω από το αντίστοιχο κόστος δανεισμού της Γερμανίας!! Όχι 30% παραπάνω όπως απαιτούν οι αγορές σήμερα..... Γί αυτά τα δάνεια, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ‘με τρέλλαναν’ στις Επερωτήσεις στη Βουλή, διότι, τάχα, αν δανειζόμασταν μόνο για διάρκειες 1- ή 2-ετών, το επιτόκιο θα ήταν 0,20% φθηνότερο! Αν είχαμε ακολουθήσει τις ανοησίες τους σήμερα θα μας κόστιζε η αναπλήρωση των δανείων αυτών 30% παραπάνω....Για πλήρη απολογισμό του έργου μου στο www.petrosdoukas.gr . Με ελάχιστες εξαιρέσεις, την επερχόμενη κρίση δεν την προέβλεψε ούτε η Wall Street, ούτε τα golden boys, ούτε η Ευρ. Κεντρ. Τράπεζα (που αύξανε τα προεξοφλητικά της επιτόκια όταν είχε ήδη αρχίσει η κατάρρευση), ούτε η ΕΕ.]

90+ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ NEW DEAL
Παραθέτω για συζήτηση κάποιες ιδέες (80+) για συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σημερινές προκλήσεις και να δώσουμε νέα πνοή στην ελληνική οικονομία.

1-Μαζικές αποκρατικοποιήσεις, και εννοώ μαζικές και άμεσες, έστω και τώρα που οι τιμές έχουν καταρρεύσει... Είχαν περάσει 24 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και οι αποκρατικοποιήσεις βρίσκονται στο μηδέν! Ακόμα και τα 4 Α-340 της Ολυμπιακής δεν ήταν ικανή να ξεπουλήσει. Τα τελευταία δύο χρόνια που ήταν αραγμένα στο τάρμακ στο αεροδρόμιο στα Σπάτα, η αξία τους έχει πέσει από τα 70 στα 40 εκατ. δολάρια. 30 εκατομ. πεταμένα! {βλέπε στο τέλος της ενότητας}

2-Άμεσος περιορισμός και κατάργηση του αριθμού των πιστοποιηικών που απαιτούνται για κάθε αδειοδότηση. Αυτοί που συλλαμβάνονται να παρανομούν φυσικά και θα τιμωρούνται. Αλλά τουλάχιστον το 50% των απαιτουμένων πιστοποιητικών είναι χωρίς ουσία και δείγμα πρωτόγονης διοίκησης.

3-Να τεθεί ανώτατο πλαφόν αμοιβών για όσους εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ακόμα περισσότερο στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

4-Όσοι τοποθετούνται σε ηγετικά πόστα σε φορείς του Δημοσίου, να μην πληρώνονται περισσότερο από το εισόδημα που δήλωναν πριν τοποθετηθούν! Δεν μπορεί στη φορολογική σου δήλωση να δήλωνες ετήσιο εισόδημα €20 χιλ. και να σε τοποθετούν οι κομματικοί σου φίλοι σε ΔΕΚΟ με αμοιβή 200.000,-χιλ. ευρώ!

5-Κατάργηση των άχρηστων και ανενεργών φορέων.

6-Μείωση κατά 50% του αριθμού των συμβούλων κάθε Υπουργού και Υφυπουργού. Σύμβουλοι κάθε Υπουργού πρέπει να είναι κυρίως οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

7-Μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στο Δημόσιο. Έμφαση να δοθεί στην αποχώρηση όσων μπήκαν στο Δημόσιο από το παράθυρο τα τελευταία 5 χρόνια και σε όσους δεν αποδίδουν. Επίσης πρώτοι στην εφεδρεία να μπουν οι συγγενείς πολιτικων προσώπων!

8-Περιορισμός των απολαβών όσων μπήκαν σε ειδικά (καταχρηστικά) προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης για επιχειρήσεις που έκλεισαν (ναι και επί δικών μας ημερών της ΝΔ).

9-Μείωση του Προϋπολογισμού της Βουλής.

10-Αναστροφή της υπερφόρτωσης των υπηρεσιών με μετατάξεις (από φορείς που υποτίθεται ότι ‘κλείνουν’), που όχι μόνο δεν βελτιώνει την αποδοτικότητά τους, αλλά δημιουργεί κακό προηγούμενο και τις αποσυντονίζει.

11-Αυστηροποίηση και τήρηση των πειθαρχικών διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα, ώστε οι ‘κακοί’ υπάλληλοι να αποχωρούν από την υπηρεσία. Όποιος δεν εργάζεται φιλότιμα, όποιος είναι συστηματικά ‘κοπανατζής’, όποιος χρηματίζεται ή κλέβει, να αποχωρεί από τον Δημόσιο τομέα.

12-Δραστική μείωση των μυστικών και απόρρητων κονδυλίων του Υπουργείου Εζωτερικών που δεν χρησιμοποιούνται για τους σκοπου΄ς που θα έπρεπε να χρησιμοποιούντα

13-Δραστική μείωση της κρατικής διαφήμισης

14-Δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

15-Εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος για κάθε παραγγελία φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Η σημερινή κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές, αλλά ακόμη περισσότερο όσον αφορά την κατανάλωση. Αλλά η περικοπή των δαπανών στα νοσοκομεία και για τα φάρμακα θα αποδειχθεί ανεπαρκής εφόσον δεν υπάρχει κανένα σοβαρό ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης κάθε παραγγελίας φαρμάκων, αντιδραστηρίων, ορθοπεδικού υλικού, κλπ. Η έλλειψη ηλεκτρονικού ελέγχου στις παραγγελίες και την κατανάλωση έχουν συμβάλλει στη δημιουργία εστιών διαφθοράς και στην κατασπατάληση δισεκατομμυρίων.

16-Να αξιοποιηθεί το στελεχιακό δυναμικό των υπαλλήλων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρέχοντάς του την εξουσιοδότηση να πραγματοποιεί ολοένα και περισσότερους επιτόπιους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλα τα είδη δαπανών, σε Υπηρεσίες ή Νομικά πρόσωπα & οργανισμούς που επιδοτούνται από το δημόσιο ταμείο.

17-Περιορισμός της σπατάλης στους δήμους, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες και αυστηρότατος έλεγχος των οικονομικών τους με εισαγωγή ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης, κλπ. Περιορισμός της παράθεσης γευμάτων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διασκέψεων και εκδηλώσεων στην ‘περιφερειακή’ αυτοδιοίκηση.

18-Περιορισμός των οδοιπορικών εξόδων εξωτερικού, για συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις κλπ, που μετέτρεψαν τις πρώην Νομαρχίες & τους Δήμους και τον ΕΟΤ σε γραφεία τουρισμού… δίνοντας την ευκαιρία σε ημετέρους για πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς οποιοδήποτε απολογισμό του «έργου» τους…

19-Σαφής οριοθέτηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και των διαφόρων μορφών δημοσίων σχέσεων του δημοσίου & των Ο.Τ.Α. και άλλων ΝΠΔΔ, η ασάφεια των οποίων οδηγεί σε σπατάλες και στη συνέχεια τριβές με τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

20-Μείωση κατά 30% της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Δεν χρειάζεται να οργανώνουν τόσες φιέστες και να λειτουργούν με τόσο υψηλό κόστος με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα επιχορηγούνται δεκαπλάσια από τα αντίστοιχα Βρετανικά.

21-Απαγόρευση της δανειοδότησής των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με εξασφάλιση την προεξόφληση των μελλοντικών επιχορηγήσεών του.

22-Μείωση κατά 50% των επιχορηγήσεων των θίνκ-τανκ των πολιτικών Κομμάτων (ΙΣΤΑΜΕ κλπ.)

23-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Από τον Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι τις 15/09/08 μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατατέθηκαν 245 χιλιάδες μηνύσεις! Κατατέθηκαν επίσης 236.860 δικόγραφα στο Πρωτοδικείο Αθηνών! (Καθημερινή, 20/02/09). Πρέπει να θεσπίσουμε την καταβολή ενός πολύ υψηλού παράβολου [500 ευρώ;] σε όσους καταθέτουν αγωγές και μηνύσεις, δεδομένου ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι εξαιρετικά δαπανηρό (κάθε αγωγή κοστίζει πάνω από 4000 ευρώ μέχρι την διεκπεραίωση της). Τα έσοδα από τα παράβολα αυτά θα δαπανώνται για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού και του δικαστικού συστήματος. (Τέτοιες προτάσεις μπορούν να συζητηθούν άμεσα με τις ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, και τους συλλόγους δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι μάλλον το βλέπουν θετικά. Οι «άποροι» να πληρώνουν πολύ λιγότερο!)

24-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Κάποιες πιο ελαφρές διαφορές αστικού περιεχομένου θα μπορούσαν να ανατεθούν, π.χ. σε συμβολαιογράφους, αντί να ταλαιπωρούν το δικαστικό σώμα.

25-ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Να καταργηθούν σταδιακά τα πολυμελή δικαστήρια με μονομελή. Στα πολυμελή δικαστήρια «διαχέεται» η προσωπική ευθύνη του δικαστή και απασχολούνται τελικά πολύ περισσότεροι δικαστές. Οι νέοι δικαστές να φοιτούν ένα χρόνο στη σχολή δικαστών, ένα χρόνο να εξειδικεύονται (να καταρτίζονται θεωρητικά) σε μία ειδικότητα και ένα χρόνο να μαθητεύουν ώς «βοηθοί», πλάι σε έναν Εφέτη.

26-Να επανεξετασθεί το άρθρο 20, του νόμου 2606/98, που αφορά το εφάπαξ χρηματικό ποσό που λαμβάνουν όσοι υπάλληλοι μετακινούνται σε δήθεν «προβληματικές» περιοχές, σε συνδυασμό με τον άμεσο και αυστηρό επανακαθορισμό των περιοχών αυτών.

27-Επιτόπιος δειγματοληπτικός έλεγχος των επιδοματούχων της κοινωνικής πρόνοιας, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Αξιοποίηση για τους ελέγχους των αξιόλογων έμπειρων στελεχών του ΓΛΚ, που τυγχάνει να υπηρετούν στην επαρχία.

28-Κωδικοποίηση και αποσαφήνιση της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα και μελέτες, συνοδευόμενη από δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορούν τον Π/Υ και την πραγματοποίηση των έργων.

29-Περιορισμός των εξόδων στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών, 1. Με άμεση επαναδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο για στέγαση σε ιδιώτες και 2. με συστέγαση σε ιδιόκτητα ακίνητα που διαθέτει το δημόσιο ή που θα ανεγείρει , αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του.

30-Περιορισμός της χρήσης αυτοκινήτων, κινητών, καρτών δωρεάν διελεύσεων από τα διόδια, κλπ.

31-Κατάργηση της ποσοστιαίας αμοιβής των δικηγόρων, μπορεί να οδηγεί σε κατασπατάληση πόρων ιδιαίτερα των Ν.Π.Δ.Δ.

32-Οι αστυνομικοί να φυλάσσουν μόνο το κοινό και όχι μεγαλοεπιχειρηματίες, εκδότες και τηλεπερσόνες. Να μην απαασχολούνται ως κλητήρες.

33-Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, κλπ., να αναπτύξουν δυνατότητες δημιουργίας ιδίων εσόδων αξιοποιώντας το χώρο τους.

34-Επέκταση των επιτόπιων ουσιαστικών ελέγχων (δειγματοληπτικών έστω) στους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και τις επιχειρήσεις τους, καθώς επίσης και στα Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. , στα Ν.Π.Ι.Δ. που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο ή από κοινοτικούς πόρους. Ενεργοποίηση του ν.3492/2006 που είχα συντάξει και που αφορά την Οργάνωση συστήματος ελέγχου για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των εκτός του Κρατικού Προϋπολογισμού φορέων. Οι έλεγχοι του Ε.Σ. σίγουρα δεν επαρκούν, μιας και αφορούν τον τύπο & όχι την ουσία ενός μικρού μέρους των δαπανών. Και για αυτή τη δουλειά μπορεί να αξιοποιηθούν τα στελέχη του ΓΛΚ

35-Η αποφυγή ανάθεσης υπερωριακής εργασίας που αφορά υπηρεσίες που έχουν εκ των πραγμάτων ελεύθερο χρόνο να διεκπεραιώσουν το έργο τους (π.χ. Δασαρχεία). Οι υπερωρίες σε αυτές και ανάλογες περιπτώσεις ουσιαστικά αποτελούν συμπλήρωση εισοδήματος, άδικη μεταχείριση και σε καμία περίπτωση κίνητρο για επιπλέον εργασία...Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι των δασαρχείων πληρώνονται ημερήσια αποζημίωση και για διανυκτέρευση στην ύπαιθρο, κάτι που στην πράξη δεν συμβαίνει συχνά.

36-Να περιορισθούν οι υπερωρίες που σε τακτά χρονικά διαστήματα χορηγούνται χαριστικά σε υπαλλήλους των Ο.Τ.Α. α' & β' βαθμού -πέρα από τις γενικές κατευθύνσεις για περιστολή των δαπανών. Πολλοί υπάλληλοι των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, συμπλήρωναν με τον καλύτερο τρόπο τα εισοδήματά τους με διάφορα είδη αποζημιώσεων αν και ουσιαστικά εργάζονται εντός ωραρίου (π.χ. Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχου), εικονικά οδοιπορικά μηχανικών, κλπ. Εννοείται ότι ουσιαστικά είναι αφορολόγητα ή φορολογούνται με 20% αυτοτελώς).

37-Να περιορισθεί η σπατάλη για τη δήθεν μετεκπαίδευση των δημ. υπαλλήλων Υπάλληλοι, κυρίως εκπαιδευτικοί, παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες, για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό και στο εσωτερικό (master & διδακτορικό), σε αντικείμενα που στην ουσία δεν έχουν άμεση εφαρμογή στην εργασία τους, έχοντας όμως τρία κίνητρα: την πληρωμένη διαμονή στο εξωτερικό απαλλαγμένη από τις σκοτούρες της δουλειάς, την ευκολότερη αναρρίχηση σε υψηλότερες θέσεις μετά την επιστροφή τους (π.χ. σχολικοί σύμβουλοι) και φυσικά τη δια βίου αμοιβή τους με το ανάλογο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίδομα...Πολύ λίγα από τα αντικείμενα των διδακτορικών διατριβών για παράδειγμα, έχουν άμεση εφαρμογή στη διοίκηση και στην εν γένει λειτουργία των υπηρεσιών. Η μετεκπαίδευση των υπαλλήλων μέσα από πιστοποιημένα σεμινάρια πάνω στα αντικείμενά τους, είναι μια εναλλακτική δυνατότητα.

38-Στην εκπαίδευση (νομικοί & ιατροί) και στο στράτευμα (ιατροί) επικρατεί το περίεργο καθεστώς των νομικών και ιατρών που απασχολούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή απολαμβάνουν μισθούς δημοσίου, εκμεταλλεύονται το κύρος που τους προσδίδει η θέση τους, και έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν και ως ελεύθεροι επαγγελματίες στην αγορά εργασίας.

39-Να εξετασθεί κατά πόσο κάποια επιδόματα που χορηγούνται σε χιλιάδες συνταξιούχους αν πράγματι αφορούν υπηρεσίες που πράγματι προσέφεραν και αν συντρέχει λόγος συνέχισής τους.

40-Εκατοντάδες οι υπάλληλοι σε Ο.Τ.Α. α' & β' βαθμού, στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέχουν τη θέση και την ειδικότητα του οδηγού χωρίς να απασχολούνται ως οδηγοί, αλλά και χωρίς να προσφέρουν σε άλλη υπηρεσία… Οι υπάλληλοι να υποχρεούνται να αποκτούν τουλάχιστον και δεύτερη ‘ειδίκευση’, όπως για παράδειγμα κλητήρας, υπάλληλος διεκπεραίωσης, δασοφύλακας, και να μπορούνε ελεύθερα να μετακινούνται όπου τους έχει ανάγκη η Υπηρεσία.

41-Με το νόμο .1566/1985, άρθρο 14, παρ.14, εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο σε παρακείμενη κωμόπολη από την οργανική τους έδρα, αμείβονται πέρα από τα οδοιπορικά τους και με το 1/2 του ωρομισθίου τους για κάθε ώρα διδασκαλίας του (υποχρεωτικού) ωραρίου του! Για παράδειγμα αν σε σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο εν λόγω υπάλληλος έχει υποχρεωτικό ωράριο 24 ώρες εβδομαδιαίως και μόνο τις 12 καλύπτει στο σχολείο της οργανικής του θέσης , λαμβάνει έξτρα αποζημίωση για τις υπόλοιπες 12 ώρες σαν να έκανε 6 ώρες υπερωριακής απασχόλησης !!! (συμπλήρωση ωραρίου)

42-Αυστηρός έλεγχος των δαπανών για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ & κινητής τηλεφωνίας, ιδιαίτερα σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ)

43-Τροποποίηση των διατάξεων της παραγράφου 6 του άρθρου 2 του ν. 3554/2007 (ΦΕΚ 80/Α΄/16.4.2007) & της σχετικής κ.υ.α. 2/33481/2011 που αφορά την ημερήσια εκτός έδρας αποζημίωση και τα οδοιπορικά των μηχανικών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.. Παρατηρείται το φαινόμενο, υπάλληλοι που δεν κατέχουν θέση μηχανικού και δεν ασκούν καθήκοντα μηχανικού , να αμείβονται δυσανάλογα υψηλότερα με τους συναδέλφους τους στην ίδια υπηρεσία που ασκούν τα αυτά καθήκοντα !!! Το εξωφρενικό ύψος των αποζημιώσεων 56 & 64 € για Π.Ε. & 45,00 & 50.00 € για Τ.Ε. (ημερήσιας αποζημίωσης & διανυκτέρευσης) των μηχανικών όλων των κατηγοριών, υπερβαίνει αναίτια όλες τις κατηγορίες του άρθρου 4, του σχετικού νόμου ! (Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, υπαλλήλους όλων των υπηρεσιών οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας!)

44-Οι εντολές μετακίνησης του άρθρου 3, να είναι λεπτομερείς (αναγράφοντας ονόματα φορέων-οργανισμών-προσώπων & τηλέφωνα) έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον ελεγκτή να διαπιστώσει την πραγματοποίηση ή μη της μετακίνησης σε δειγματοληπτικούς ελέγχους που μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και επιτόπιοι. Εάν δεν δίνεται η δυνατότητα διασταύρωσης, είναι προτιμότερο να δοθεί εφάπαξ επίδομα μετακινήσεων σε γεωτεχνικούς και δασικούς υπαλλήλους προκειμένου να μειωθεί η ανώφελη, εκ των πραγμάτων, γραφειοκρατία. Να σημειωθεί ότι οι γεωτεχνικοί είναι δυνατό να συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλά προγράμματα (Rica, ΟΣΔΕ, ποιοτικός έλεγχος, εξισωτική, προστασία μελιού, κλπ),πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για διπλοπληρωμές οδοιπορικών.

45-Πολλές φορές η οικία ενός υπαλλήλου (συχνά σχολικοί σύμβουλοι) είναι πιο κοντά στο μέρος στο οποίο μετακινείται (σε σχέση με την επίσημη έδρα’ του) και αυτός αμείβεται επιπλέον για την δήθεν δυσμενή γι’ αυτόν μετακίνησή του (πιο μακριά από την έδρα του, αλλά κοντύτερα στο σπίτι του). Η διάταξη αυτή πρέπει να τροποποιηθεί.

46-Έμφαση στους επιτόπιους ουσιαστικούς δειγματοληπτικούς ή τακτικούς ελέγχους που αφορούν: προμήθειες υπηρεσιών του στενού ή και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία-προνοιακά ιδρύματα-περιφερειακές ενότητες-δήμους), τακτικές & πρόσθετες αποδοχές προσωπικού , ελέγχους επιβεβαίωσης καταβολής σε δικαιούχους συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων, εκτέλεση έργων, (επιμέτρηση, εκτέλεση σύμβασης ), προγράμματα που εκτελούνται από Κ.Α.Π. ή Π.Δ.Ε.

47-Περιορισμό της εξαιρετικά χρονοβόρας διαδικασίας ανάθεσης ελέγχων (άρθρο 14, Π.Δ.151/98), που δίνει περιθώριο για συγκάλυψη των παρανομιών.

48-Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις σχετικά με διόρθωση των νομοθετικών ρυθμίσεων που στην πράξη διαπιστώνεται ότι δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε. Αυτές, αντί να αραχνιάζουν, πρέπει άμεσα να προωθούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες στην πολιτική ηγεσία.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚA

49-Αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών και αντικατάσταση της σχετικής νομοθεσίας μας με κάποια παραλλαγή αυτής των ΗΠΑ.

50-Κατάργηση του πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας (με εξαίρεση τους πολιτικούς και τις οικογένειές τους), που είναι παγκόσμια ελληνική ευρεσιτεχνία και καταταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας. Οι φορολογικές διαφορές των πολιτών με το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι φρένο στις προσπάθειές τους.

51-Για την τόνωση της ρευστότητας και των επενδύσεων, κατάργηση του πόθεν έσχες (με εξαίρεση τους πολιτικούς!)

52-Ελεύθερο επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό (με εξαίρεση τους πολιτικούς!)

53-Μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 5% (οι εισπράξεις είναι απογοητευτικές ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν συναλλαγές).

54-Μείωση του φόρου κληρονομιάς στο 2%

55-Μείωση του Φόρου μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στο 0,4% (το σημερινό καθεστώς με τον ΦΜΑΠ είναι ‘σοβιετικού’ τύπου. Οι περισσότεροι που υπάγονται στον ΦΜΑΠ, έχουν ήδη πληρώσει φόρους εισοδήματος και κληρονομιάς για να αποκτήσουν την σημερινή περιουσία τους! Ο ΦΜΑΠ αυξάνει το marginal cost των επενδύσεων σε ακίνητα και αποτρέπει τις επενδύσεις σε αυτά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων!)

56-Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές μαζί με όλους τους άλλους φόρους (ΦΠΑ, ακίνητα, κλπ) αποτρέπουν κάθε νέα επένδυση, και προτρέπουν να γίνονται συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Έτσι φθάσαμε στην αστεία κατάσταση, οι επιχειρήσεις να πληρώνουν μέρισμα με τη μορφή ‘επιστροφής κεφαλαίου’ για να αποφύγουν την καταχρηστική φορολόγηση στα μερίσματα!

57-Κατάργηση των απαγορευτικών διατάξεων σχετικά με τις επενδύσεις από offshore εταιρείες. Οι διατάξεις αυτές, αντί να ενθαρρύνουν, αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα μας. Όσες εταιρείες αποδεικνύουν την νομιμότητα της προέλευσης των κεφαλαίων τους, να μπορούν να επενδύουν με το ίδιο φορολογικό καθεστώς που επενδύουν οι εγχώριες.

58-Χρειάζεται να θεσμοθετηθεί ανεξάρτητη αρχή κατά το πρότυπο των αντιστοίχων στο Ηνωμένο Βασίλειο (Tax Commission) στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο φορολογούμενος πριν καταφύγει στο δικαστήριο ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια. Η ανεξάρτητη αρχή θα έχει στην δικαιοδοσία της τις κατά τόπους Φορολογικές Επιτροπές οι οποίες θα απαρτίζονται από ανθρώπους κύρους με γνώσεις φορολογικού δικαίου που δεν θα έχουν σχέση με το Δημόσιο.

59-Πρέπει να ξεφύγουμε από τυπολατρικές φοροεισπρακτικές πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΒΣ (Kώδικα Bιβλίων & Στοιχείων), και που απαιτούν σημαντικό κόστος παρακολούθησης και συντήρησης, χωρίς να βελτιώνουν τις εισπράξεις του Δημοσίου στην πράξη. Όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το φορολογικό σύστημα πρέπει να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να τηρούν βιβλία και στοιχεία με τρόπο που να αποδεικνύει τις συναλλαγές τους αλλά αυτά τα βιβλία και στοιχεία να τηρούνται κατά την κρίση τους και να αποδεικνύεται το έσοδο και η δαπάνη με τον πιο πρόσφορο τρόπο. Για παράδειγμα, εάν μία επιχείρηση δεν έχει έστω ένα τιμολόγιο διότι αρνείται ο προμηθευτής της να εκδώσει τιμολόγιο, η απόδειξη της πληρωμής (π.χ. με επιταγή ή με υπογεγραμμένη απόδειξή του) να είναι αποδεικτικό στοιχείο της δαπάνης για την επιχείρηση που κατέβαλε την πληρωμή και η εφορία στη συνέχεια να ζητεί εξηγήσεις από τον λήπτη π.χ. της επιταγής για τη μη έκδοση στοιχείου ή για τη μη καταχώρηση του εσόδου στα βιβλία του.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

60- ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Ο συντελεστής δόμησης 200 μ2 ανά 4 στρέμματα, να εφαρμόζεται αναλογικά και για οικόπεδα με μεγαλύτερη επιφάνεια, ώστε να μειωθεί το κίνητρο συνεχούς κατάτμησης που προκαλεί προβλήματα σε οδοποιία, αποχέτευση, ηλεκτροδότηση, αλλά και, ιδιαίτερα, στο φυσικό περιβάλλον.

61-ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Στο ζήτημα της έκδοσης οικοδομικών αδειών, η απλούστευση των διαδικασιών να μπορεί να επιτευχθεί με την υποβολή μιας απλής δήλωσης από πλευράς του μηχανικού και με την απόλυτη ευθύνη του- σχετικά με τα στοιχεία του οικοπέδου και με την τήρηση των νόμιμων όρων δόμησης και των σχετικών κανονισμών. Η εξακρίβωση των στοιχείων που έχει δηλώσει ο μηχανικός θα διενεργείται σε βάθος χρόνου με αυστηρές ποινές για τους παρανομούντες.

62-ΟΙΚΟΔΟΜΗ: Tέρμα στα αυθαίρετα: Κάθε αρμόδιος υπάλληλος να ‘χρεώνεται’ μια περιοχή που θα την παρακολουθεί συστηματικά δορυφορικά και με επιτόπιους ελέγχους. Οι ποινές για τους παραβάτες να είναι άμεσες και αυστηρότατες. Για τα ήδη διακατεχόμενα ή καταπατημένα ακίνητα και για τα ‘αυθαίρετα’ κτίσματακαι τους ‘οικισμούς’ που υπάρχουν για πάνω από 25 χρόνια να θεσμοθετηθεί η ‘τακτοποίησή’ τους, αλλά με την σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης και για όσες περιπτώσεις δεν αποτελούν ‘καραμπινάτες΄ αυθαιρεσίες, κλπ. Από το 2005 είχα καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις για το θέμα αυτό που αφορά 300 χιλιάδες φτωχότερους, κυρίως, συμπολίτες μας. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα αποκτήσουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας.

63-Συνέχιση της απελευθέρωσης των εργασιακών σχέσεων ώστε οι αμοιβές να είναι ανάλογες με την πραγματικότητα κάθε επιχείρησης. Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής 8 Μαίου, περιγράφονται διάφορες παροχές προς τους εργαζομένους των ΕΛ.ΠΕ. που είναι παντελώς εκτός διεθνούς πραγματικότητας: 17,8 μηνιάτικα τον χρόνο, 38 ώρες την εβδομάδα, 197 μέρες τον χρόνο, κάλυψη δαπανών και 6-ήμερη εκδρομή, άδεια γήρατος 2 ημερών για όσους είναι πάνω από 50 χρονών, επίδομα εργένη για όσους είναι πάνω από 35 χρονών και δεν έχουν παντρευτεί , επίδομα σίτισης, κ.α.

64-Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, δυνάμεις και αδυναμίες. Οι κλαδικές και πανελλαδικές συμβάσεις καταδικάζουν τις περισσότερες στην κατάρρευση. Κάθε επιχείρηση να αποφασίζει πόσο μπορεί να πληρώσει και πόσο προσωπικό πράγματι χρειάζεται.

65-Τα ‘σωματεία και τα συνδικάτα’ να υποχρεούνται να δημοσιοποιούν αναλυτικά κάθε έσοδο και κάθε δαπάνη. Να επαναπροσδιορισθούν τα συνδικαλιστικά προνόμια. Πόσες άδειες το μήνα δικαιούνται, πόσοι συνδικαλιστές έχουν το ‘αμετάθετο΄, και εξορθολογισμός των εξουσιών τους, κλπ. Δεν συγκυβερνάνε την επιχείρηση με τους μετόχους που έχουν επενδύσει και ρισκάρουν τα κεφάλαιά τους! Επίσης να μειωθεί σημαντικά η επιχορήγησή τους που επιτρέπει στις ηγεσίες τους να κάνουν την προσωπική τους πολιτική.

66- Οι απεργοί να μην μπορούν να κλείνουν τους χώρους εργασίας τους και να παρακωλύουν την ποσέλευση σε όσους θέλουν να δουλέψουν.

67- Απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας για όλα τα καταστήματα, χωρίς να μπορούν οι Ενώσεις τους να επιβάλλουν άλλη τάξη πραγμάτων. Πολλοί ισχυρίζονται πως "αφού τα μαγαζιά δεν έχουν κίνηση γιατί οι πελάτες τους δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν, τι νόημα έχει να είναι ανοικτά περισσότερες ώρες, περισσότερες μέρες;" Η απάντηση είναι απλή: η περισσότερη ελευθερία περέχει περισσότερες επιλογές, κυρίως στους πελάτες. Πελάτες, παλιοί και καινούργιοι θα βρουν την ισορροπία στις σχέσεις τους.

68-Να καλέσουμε επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο (για παράδειγμα fund managers που αποχωρούν από το Λονδίνο και εγκαθίστανται στη Γενεύη για φορολογικούς λόγους), να εγκαταστήσουν περιφερειακά και GLOBAL HEADQUARTERS στην πατρίδα μας και να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα ελκυστικά φορολογικά κίνητρα του Ν. 3427/2005. Είμαι συντάκτης των σχετικών διατάξεων που ήδη αξιοποιούν σπουδαίες πολυεθνικές όπως η C.C.C. και η OLAYAN GROUP. Και μάλιστα οι διατάξεις να τροποποιηθούν ώστε να επιτρέπουν στις εταιρείες αυτές να ενεργούν ως 'principal' και να μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε στην μητρική τους εταιρεία και σε τρίτους εκτός Ελλάδας, και όχι απλά να παρέχουν υπηρεσίες στην 'μητρική' τους εταιρεία!

69- Για κάθε νέα επένδυση να επιτρέπεται στον επιχειρηματία να μπορεί ο ίδιος να καθορίσει τις αποσβέσεις που θα καταγράψει. Να μπορεί για παράδειγμα να αποσβέσει το 100% της επένδυσης τον πρώτο κιόλας χρόνο.

70-Κατάργηση της επιβολής ‘τελών και φόρων υπέρ τρίτων’ (αγγελειόσημο, κλπ), που αυξάνουν το κόστος του τελικού ‘καταναλωτή’. Οι εισφορές να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους και όχι από την ‘πίσω πόρτα’.

71- Κατάργηση του τέλους €4.24 μηνιαίως από κάθε ‘μετρητή’ της ΔΕΗ, υπέρ της ΕΡΤ. Με τεράστιο κόστος λειτουργίας, τα κρατικά κανάλια εξυπηρετούν τα κομματικά συμφέροντα.

72- Κατάργηση κάθε υποχρέωσης δημοσίευσης ισολογισμών στον τύπο, εφόσον πλέον υπάρχει άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο.

73- Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου.

74- Μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση πάσης φύσεως αδειών κατά 50% μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

75- Οι νέοι μας αποφοιτούν από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια με ελάχιστη τεχνογνωσία (skills). Προτείνω όλοι οι νέοι και οι νέες από 17-23 ετών να ενταχθούν σε προγράμματα μαθήτευσης (apprenticeship) στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες της χώρας (όχι σε γραφεία) για δύο καλοκαίρια. Με αμοιβή μόνο χαρτζηλίκι για οδοιπορικά και φαγητό. Έτσι θα αποκτήσουν κάποιες χρήσιμες δεξιότητες και θα καταλάβουν ‘τι θα πει δουλειά’.

76- -Σήμερα, αν κάποιος είναι συνταξιούχος π.χ. στο ΤΕΒΕ/ΟΑΕΕ, δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε εταιρεία (ΕΠΕ ή ΑΕ), με ποσοστό πάνω από 3%. Αλλιώς όχι μόνο διακόπτεται η σύνταξή του, αλλά αν είναι συνταξιούχος και άλλου ταμείου συνεχίζει να πληρώνει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ, προσαυξημένες μάλιστα κατά 50%. Αντικίνητρο στην επιχειρηματικότητα χωρίς κανένα νόημα.

77-Κίνητρα γιά την κατασκευή μικρών ιδιωτικών αεροδρομίων: για παράδειγμα, η περιοχή Πόρου-Υδρας-Πόρτο-Ύδρα-Ερμιόνη-Πόρτο-Χέλι-Σπέτσες-Κρανίδι-Λεωνίδιο δεν εξυπηρετείται, ούτε από το μισο-εκγαταλελλειμένο αεροδρόμιο της Τριπόλως!

78- Κίνητρα γιά τη ανάπτυξη θαλάσσιων ταξί μεταξύ Λιμένα Πειραιά, Ζέας, Φαλήρου, Γλυφάδας.

79- Κίνητρα για τη σύνδεση νησιών και παράκτιων περιοχών με υδροπλάνα.

80- Κίνητρα γιά την ανακύκλωση απορριμάτων από φορείς του ιδιωτικού τομέα.

81- Δημιουργία εθνικού πάρκου στο Τατόϊ και σε βουνά όπως ο Ταΰγετος.

82-Εκστρατεία για να φυτευτούν 80 εκατομ. δένδρα σε όλη την Επικράτεια.

83- Ελάφρυνση της γραφειοκρατίας και των υγειονομικών πιστοποιητικών, ώστε οι αγρότες να μπορούν να διαθέτουν εύκολα στα μαγαζιά την παραγωγή τους: λάδι, φέτα, λουκάνικα, σύγκλινα, τραχανά, χυλοπίτες, μέλι, κλπ.,

84- Δημιουργία Ελληνικού FACEBOOK γιά τους αγρότες. Κάθε αγρότης θα μπορεί να επιδεικνύει το αγρόκτημά του, να συνομιλεί με τους προμηθευτές και τους ενδιαφερόμενους, να ακούει τις συμβουλές τους, να παίρνει παραγγελίες, κλπ. Απορώ πως δεν υπάρχει φαντασία και γόνιμη σκέψη στη δημόσια διοίκηση.

85- Κίνητρα στους ‘διακινητές’ αγροτικών προϊόντων (γιατί αυτοί μπορούν να σπρώξουν τα προϊόντα στα ράφια και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να δημιουργηθεί ο κατάλληλος Ελληνικός όγκος παραγωγής και να μειωθούν οι εισαγωγές) -για την διακίνηση Ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά. Είναι ντροπή να εισάγουμε καρύδια, πατάτες, ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, μήλα, αχλάδια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, φραγκόσυκα, κάστανα, εσπεριδοειδή, κ.α.

86- Χορήγηση Ελληνικής ιθαγένειας σε όσους επενδύουν 2 εκατομ. Ευρώ σε τοποθετήσεις διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών (ακίνητα, επιχειρήσεις, χρηματιστήριο, αλλά με εξασφάλιση ότι τα κεφάλαια αυτά θα μείνουν στην Ελλάδα για τουλάχιστον 10 χρόνια).

87- Άμεση επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Πειραιά για συναλλαγές σε σιτάρι, δημητριακά, ελαιόλαδο, καπνά, βαμβάκι, κλπ. (σε συνεργασία με Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ΣΜΕΧΑ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Πανεπιστήμιο Πειραιά).

88- Διευκόλυνση των προσπαθειών και επενδύσεων για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

89- Διευκόλυνση των επενδύσεων για ανάπτυξη ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

90- Μείωση κατά 30% της επιχορήγησης των πολιτικών κομμάτων. Δεν χρειάζεται να οργανώνουν τόσες φιέστες και να λειτουργούν με τόσο υψηλό κόστος με τα χρήματα των φορολογουμένων. Τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα επιχορηγούνται δεκαπλάσια από τα αντίστοιχα Βρετανικά.

91- Άμεσο ξεκαθάρισμα του θέματος της δυνατότητας έκδοσης αδειών εξερεύνησης για πετρέλαιο σε Ιόνιο, ηπειρωτική Ελλάδα και κάποιες περιοχές του Αιγαίου και διευθέτησης των θεμάτων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης.

92- Για να μειώσουμε την εξάρτηση από Ρωσικό φυσικό αέριο, και από φυσικό αέριο που έρχεται με αγωγούς μέσω Τουρκίας, θα μπορούσαμε να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο, να το εξαερώνουμε σε ειδικές μονάδες στην Καβάλα, και να το διοχετεύουμε στο διεθνές δίκτυο αγωγών. Περίπου 40 χιλιόμετρα από τα Ελληνικά σύνορα, διέρχεται ο Βουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου και μπορεί να αποθηκεύουμε στις άδειες πλέον γεωλογικές κοιλότητες της Βουλγαρίας ή στον Πρίνο, ποσότητες ασφαλείας (δημιουργώντας ένα buffer stock για όλη την περιοχή: Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Σερβία).

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: -H ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΛΑΟ: ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

93- Τρία χρόνια τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα σοβαρό. Λόγια, μελέτες, αλλά τίποτα παραπάνω. Και όχι μόνο. Πολλά από τα αρμόδια στελέχη δημόσια δηλώνουν πως «δεν μπορούμε να ξεπουλήσουμε τώρα που οι τιμές στο Χρηματιστήριο και οι αξίες είναι τόσο καθηλωμένες. Ας περιμένουμε λίγο!» Πάρ’τ’αυγό και κούρευτο, δηλαδή. Τα ίδια έλεγαν όταν το 2005 αποκρατικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα στα 25 ευρώ ανά μετοχή, ενώ τώρα είναι στο 1 ! Τα ίδια και με την πώληση μετοχών του ΟΤΕ στα 26 ευρώ. Μετά η μετοχή κατέρρευσε μέχρι τα 2€!

-Ζητάμε από τους πολίτες νέους φόρους, χωρίς να τους δίνουμε τίποτα. Προτείνω να τους δώσουμε ΔΩΡΕΑΝ μεγάλο μέρος της περιουσίας του Δημοσίου.

-ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; Μα έτσι προχώρησε η ιδιωτικοποίηση στις σοβιετικού τύπου οικονομίες της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Αυτό (με διάφορες παραλλαγές) έκαναν Τσέχοι, Σλοβάκοι, Πολωνοί και Ούγγροι για το πέρασμά τους από τον κομμουνισμό στην ανοικτή οικονομία.

-Αντί λοιπόν να συζητάμε ποιά είναι η ‘πραγματική’ αξία κάθε ΔΕΚΟ και πως θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια ένα πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, προτείνω να μοιρασθεί όλη η κρατική περιουσία -που σήμερα αποτελματώνεται και απαξιούται- στους πολίτες. Απ‘ τα συρτάρια των γραφείων των Υπουργών κατ’ευθείαν στα σπίτια των Ελλήνων... Πως; Προτείνω:
α. να μετοχοποιηθούν όλοι οι δημόσιοι φορείς που έχουν εμπορικό αντικείμενο
β. να εισαχθούν οι μετοχές τους με συνοπτικές διαδικασίες στο ΧΑΑ (είχα περάσει σχετικό νόμο το 1993)
γ. να μοιρασθούν οι μετοχές τους στα 11 εκατομμύρια ελλήνων που θα μπορούν ελεύθερα να τις διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο

-Τουριστικά Ακίνητα, Ολυμπιακά Ακίνητα, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (αφού διασπαστούν 10 εταιρείες για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση του τεράστιου χαρτοφυλακίου τους), Λιμάνια (ανά δέσμες 3 λιμανιών η κάθε μία δέσμη), Αεροδρόμια (ανά δέσμες 7 αεροδρομίων η κάθε μια δέσμη), Μετρό, Προαστιακός, Κρατικά Λαχεία, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ, κ.α., θα μπορούσαν να αποδοθούν κατευθείαν στους πολίτες με ταυτόχρονη εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑΑ.

-Τα ίδια και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου. Το κεφάλαιο που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, να μοιρασθεί στα 11 εκατομ. και κάθε Έλληνας, Ελληνίδα και Ελληνόπουλο να πάρει από μία μετοχή.-Θα μπορούσε να υπάρχει πρόβλεψη για τους εργαζόμενους, τους πολύτεκνους, και εντοπιότητας.

-Τυχόν μεγαλοεπενδυτές που θα ενδιαφερόντουσαν να επενδύσουν και να αποκτήσουν τον καταστατικό έλεγχο οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες, θα απευθύνοντο κατευθείαν στους πολίτες μέσω του Χρηματιστηρίου και όχι στους υπουργούς.

ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
(1) οι πολίτες θα αισθανθούν, επιτέλους, πως συμμετέχουν σε κάτι. Η απρόσωπη κρατική περιουσία θα γίνει άμεσα ‘δική τους’.
(2) ενώ το κράτος είναι παντελώς αδιάφορος και ανίκανος ιδιοκτήτης και μάνατζερ, οι πολίτες θα δείξουν άμεσο ενδιαφέρον για τη σωστή αξιοποίηση όλης αυτής της περιουσίας.
(3) θα τονωθεί το χρηματιστήριο που είναι βασικός πόλος έλξης κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης.
(4) θα τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αφού, επιτέλους, θα ενεργοποιηθούν όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία!

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ; ΠΡΟΤΕΙΝΩ, όταν κάποιος πολίτης πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του –που θα έχει παραλάβει δωρεάν- μέσω του Χρηματιστηρίου, το 30% από αυτά που θα εισπράξει να φορολογούνται ‘αυτοτελώς’ για να έχει και κάποιο σημαντικό όφελος το Δημόσιο και με αυτά τα χρήματα να επαναγοράσει όσο χρέος μπορεί.... Το υπόλοιπο 70% να μένει –αφορολόγητο πλέον- στη τσέπη των συμπολιτών μας....

94-Το ίδιο να γίνει και γιά την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών! Εφόσον εμείς, οι φοολογούμενοι πολίτες θα πληρώσουμε όλους τους φόρους γιά να αποπληρωθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια των δανείων μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθεί η ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ας εκδωθούν μόνο απλές κοινές μετοχές και ας δωθούν αυτές εξ´ ίσου στους φοολογούμενους πολίτες.





Πέτρος Δούκας

Tags: FACEBOOK

Διαβάστε ακόμη

  1. Αλέξη δεύτερη φορά που τελειώνουν τα ψέματα - Τρίτη δεν θα υπάρξει
  2. 2 δισ. το χρόνο στο ασφαλιστικό σύστημα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
  3. Τέρμα τα ψέματα - Ηρθε η ώρα της αλήθειας για την κυβερνητική ικανότητα της Αριστεράς
  4. Άβατα
  5. Η αριστερή ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ και η εισπρακτική λογική




   Διαδώστε αυτό το άρθρο