Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Προθεσμία μέχρι τις 22/12 για διόρθωση λαθών στο Ε9

Προθεσμία μέχρι τις 22/12 για διόρθωση λαθών στο Ε9

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει χρονικό περιθώριο σε χιλιάδες φορολογούμενους για να μπορέσουν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

Οδηγίες και διευκρινίσεις για τον τρόπο ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων φορολογούμενων και επιχειρήσεων δίνει το υπουργείο με νέα εγκύκλιο. Έτσι, θα ολοκληρωθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων και θα επιβληθούν όλοι οι φόροι των περασμένων ετών, όπως είναι το ΕΤΑΚ, το ΦΑΠ κτλ..

Τα νομικά πρόσωπα υποχρεούνται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, ενώ η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει αναπτυχθεί σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών με στόχο την άμεση και σωστή δημιουργία του Περιουσιολογίου.

Αυτό επιτρέπει στα φυσικά πρόσωπα εκτός από την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων του τρέχοντος έτους (2011) και τη διόρθωση της περιουσιακής τους κατάστασης για όσα έτη δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό για την ακίνητη περιουσία τους.

Με αυτό τον τρόπο, θα αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των φορολογουμένων όσο και των υπηρεσιών, η οποία πιθανόν να προκύψει από χειρόγραφες διορθώσεις δηλώσεων μετά τη λήψη του εκκαθαριστικού.

Για όσους δεν έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό Ε.Τ.ΑΚ. έτους 2009, δίνεται η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής να δουν την περιουσιακή εικόνα που έχει δημιουργηθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 και εφόσον αυτή δεν ανταποκρίνεται στην περιουσιακή τους κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2009 να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις.

Οι υπόχρεοι πραγματοποιούν διορθώσεις και για τα επόμενα έτη, ώστε η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης να ανταποκρίνεται στην 1η Ιανουαρίου έκαστου έτους φορολογίας.

Οκάθε φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Ε9 έτους 2011 ακόμη και αν έχει ήδη υποβάλει χειρόγραφη δήλωση στη Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση αυτή, η χειρόγραφη δήλωση θα αγνοηθεί και ως αρχική υποβληθείσα δήλωση θα θεωρηθεί η ηλεκτρονική.

Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης Ε9, για γίνουν αλλαγές ως προς τα στοιχεία της συζύγου θα πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Αν δεν έχει προηγηθεί η ενημέρωση στο μητρώο, δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης.

Για τεχνικούς λόγους, η δήλωση Ε9 δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά αλλά χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής χωρίς την επιβολή προστίμου. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί;

α. Όταν ο υπόχρεος σε δήλωση έχει αποβιώσει. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και η ενημέρωση του τμήματος μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του υποχρέου.

β. Όταν το υπόχρεο νομικό πρόσωπο έχει διακόψει τις εργασίες του κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση που λόγω αποδεδειγμένης αδυναμίας της εφαρμογής ηλεκτρονικής υποβολής δεν επιτρέπεται η υποβολή δήλωσης από τον υπόχρεο.

Διαβάστε επίσης: “Η ΕΚΤ ή θα τυπώσει χρήμα ή θα τυπώσει… μνημόσυνα”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε