Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Πρώτο ναι της ΚΟΜΙΣΙΟΝ στα μέτρα Παπανδρέου

(φωτο eurokinissi)

“Ομοβροντία” πάντως από αγορές, Χρηματιστήριο, Διεθνή Τύπο για τα μέτρα Παπανδρέου.

Το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός. Όμως αναμένουν από την Ελλάδα να εξηγήσει τα «συγκεκριμένα μέτρα» που θα εφαρμόσει για τη μείωση του ελλείμματος.

«Σημειώνουμε τη δέσμευση και αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος μέσω περιορισμού των δαπανών και αύξησης των δημόσιων εσόδων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια.
«Τόσο ο προϋπολογισμός του 2010 που θα συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσο και οι ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου είναι στη σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε.
«Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε την ανάλυση στο πρόγραμμα σταθερότητας που αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο, των συγκεκριμένων μέτρων που θα οδηγήσουν στην δημοσιονομική προσαρμογή το 2010 και θα εξασφαλίσουν την ταχεία εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».
«Θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων», συμπλήρωσε ο κ. Αλμούνια.

ΠΩΣ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Επιφυλακτική στην καλύτερη περίπτωση, αρνητική στην χειρότερη, ήταν η υποδοχή της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Ζάππειο και των μέτρων που ανακοίνωσε γιά την ανάταξη της οικονομίας (εδώ η σχετική είδηση).

Το επιτόκιο που ζητούν οι ξένοι επενδυτές γιά να κρατήσουν και να μην πουλήσουν τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα, το περίφημο spread, εκτινάχθηκε στις 257 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ανάλογα γερμανικά.

Ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας άνοιξε με απώλειες κοντά στο 2% (δείτε σχετική είδηση).

Παράλληλα ο διεθνής Τύπος είτε εμφανίζεται επιφυλακτικός γιά τον αν  και πως “ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κατορθώσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδιά του”, είτε ότι “ο Γ.Παπανδρέου απογοήτευσε τις αγορές” (δείτε τη σχετική είδηση).

“Τις αγορές θα τις πείσει η εφαρμογή των μέτρων” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, από το Βερολίνο, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.

Αντιθέτως η πρώτη θετική αντίδραση ήλθε από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του «οι κυβερνητικοί στόχοι βρίσκονται σε σωστούς άξονες προτεραιότητας και αν τελικά επιτευχθούν, θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της χώρας μας και θα θέσουν την οικονομία σε υγιή αναπτυξιακή πορεία». Παράλληλα όμως, επισημαίνεται ότι «θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτεία πως είναι ανύπαρκτα τα περιθώρια για καθυστερήσεις και επιβάλλεται άμεσα έργο και δράση, ώστε να φανούν κάποια αισιόδοξα αποτελέσματα, που θα διαμορφώσουν θετικό ψυχολογικό κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο, το οποίο αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα για την κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς». 

Τελευταία Ενημέρωση 15:08

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε