Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρώτο βήμα για προσφυγή στο ΔΝΤ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Επιστολή Παπακωνσταντίνου σε ΔΝΤ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ και ΕΚΤ 
– Στις 397 μονάδες το spread – Ανοδος του χρηματιστηρίου με +2,07%
– Κρίσιμη συνεδρίαση απόψε του ΕΚΟΦΙΝ – Αύριο του Eurogroup 
– ‘Ολι Ρεν: Επέκταση των μέτρων και στον ιδιωτικό τομέα!

Η φράση που αποδίδεται στον πρωθυπουργό: “Σήμερα δεν αποτελεί πρόθεσή μας η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης αλλά δεν αποκλείεται “αύριο”, είναι καθοριστική μπορεί και για το επόμενο 24ωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί πάσει θυσία να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά και για να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να έχει στα χέρια της γραπτές δεσμεύσεις από τους εταίρους μας.

Αυτό μπορεί να επιδιωχθεί και στο αυριανό Eurogroup στη Μαδρίτη, ενώ ένα βήμα πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης θεωρείται η επιστολή Παπακωνσταντίνου σε ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ. Η συνάντηση του Εurogroup θα ξεκινήσει αργά το βράδυ και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματά της από τον πρόεδρο του Εurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

O υπουργός των Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου και λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση του Ecofin ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε στους κ.κ. Ο. Ρεν, Ζ.Κ. Τρισέ και Ντ. Στρος Καν, εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει “κάτι”, αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες,ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα τεχνικοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

Ο υπουργός τόνισε ότι “άγκυρα” για την Ελλάδα αποτελεί το πρόγραμμα σταθερότητας, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης, υπογράμμισε ότι “πιλότος” είναι η ΕΕ, απαντώντας δε σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup, προσθέτοντας ωστόσο ότι αποκλείουμε ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin. Σε ό,τι αφορά την οικονομία, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το “κλίμα” που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είπαν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.

Αρνητική ήταν η απάντηση των ιδίων πηγών στην ερώτηση “αν κάποιοι μας σπρώχνουν στον μηχανισμό”, με την διευκρίνιση, όμως, ότι δεν είμαστε παίκτες σε αυτό και δεν διαμορφώνουμε την κατάσταση. Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη λήψη πρόσθετων μέτρων οι ίδιες πηγές ελεγαν ότι δεν θα μας αναγκάσουν να πάρουμε μέτρα το 2010, ενώ απέδωσαν “απόλυτο δίκιο” στην προτροπή του Ντομινίκ Στρος Καν για την ανάγκη να υπάρξει αποπληθωρισμός,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καλό είναι μέσα σε αυτή την προσπάθεια να κτυπηθούν και φαινόμενα παρασιτισμού.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές, αλλά και πολιτικοί παράγοντες, εκτιμούν πως το “παιχνίδι” με το spread αποτελεί τεστ των αγορών στο ευρώ-το οποίο σήμερα υποχωρεί έναντι του δολαρίου κατά 0,83%- και στον μηχανισμό στήριξης. Δεν λείπουν και εκείνοι που “καλοβλέπουν” την άμεση εμπλοκή του ΔΝΤ για πρώτη φορά στην ευρωζώνη, σπρώχνοντας ολοταχώς την Ελλάδα στην “αγκαλιά” του Ταμείου.

Η απάντηση από το ΔΝΤ

Σε ανακοίνωσή ο Ντομινίκ Στρος Καν αναφέρει πως “μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισα να στείλω τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια. 

“Η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια”.

Όλι Ρεν: δεν χρεοκοπεί η Ελλάδα


Η Ελλάδα δεν θα υποκύψει στα χρέη της, διεμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Olli Rehn και συμβούλευσε τα μέτρα περικοπής δαπανών να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα
Δεν τίθεται ζήτημα χρεοκοπίας. Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία”, δήλωσε από τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον ο κ.Rehn σημείωσε πως δεν πρέπει να τίθεται εν αμφιβόλω η δέσμευση συμμετοχής της Γερμανίας στο «πακέτο» στήριξης της Ελλάδας παρά τις πιθανές νομικές προκλήσεις.

 

«Τα ασαφή σχόλια ότι κάποια πράγματα, όπως η χρεοκοπία, δεν θα συμβούν, δεν είναι τα ενδεδειγμένα για να καθησυχάσουν οι αγορές», δήλωσε ο Smaghi από το Kyoto, σύμφωνα με την ομιλία του, όπως αυτή αναρτήθηκε στο διαδικτυακό τόπο της ΕΚΤ. «Χρειάζονται ουσιαστικές κινήσεις. Αυτό έγινε πλήρως κατανοητό τους τελευταίους μήνες».

 

Ζαν Κλωντ Γιούνκερ : αξιόπιστο το πακέτο στήριξης της Ελλάδας

«Αξιόπιστο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

 

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, υποστηρίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη στήριξη της Ελλάδας, ενδέχεται να χρειαστεί να δημιουργήσει ένα μηχανισμό στήριξης για να βοηθήσει τις χώρες με οικονομικές δυσκολίες.

 
Εντωμεταξύ το Dow Jones Newswires επικαλούμενο “ανώνυμες κυβερνητικές πηγές” μεταδίδει ότι η Ελλάδα μειώνει τις προσδοκίες της αναφορικά με τα χρήματα που ελπίζει να αντλήσει από την έκδοση του δολαριακού ομολόγου στο τέλος του μήνα, ενώ είναι πιθανό ακόμη και να μην προχωρήσει στην έκδοσή του, στην περίπτωση που το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών είναι περιορισμένο.

“Αξιωματούχος” της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε, σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, ότι η Αθήνα ελπίζει να αντλήσει «κεφάλαια μεταξύ 1 δισ. δολαρίων και 4 δισ. δολαρίων», έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για άντληση κεφαλαίων ύψους 5-10 δισ. δολαρίων.

«Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα», σημείωσε άλλος “αξιωματούχος” της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ακυρώσει την έκδοση στην περίπτωση που «το ελάχιστο ζητούμενο ποσό δεν συγκεντρωθεί», ωστόσο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Αποκαλυπτική έκθεση της τράπεζας της Ιαπωνίας για τα spread

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε