Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Πρώτο χαστούκι για την ελληνική οικονομία!

Άρχισαν τα όργανα και μάλιστα πολύ γρήγορα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων…

του ελλείμματος στο 12,5%.
Ο διεθνής Οίκος Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητας της Ελλάδας σε «Α-» από «Α», με αρνητικές προοπτικές.

Αυτό οφείλετε στο «κρύψιμο» και στην παραποίηση των στοιχείων που έδινε η χώρας μας για τα οικονομικά της.

Ο χαρακτηρισμός αυτός των προοπτικών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και άλλης υποβάθμισης στο μέλλον, προειδοποιούν οι αναλυτές.

Το υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί την προηγούμενη ηγεσία της χώρας ότι απέκρυπτε αντί να διορθώνει τα προβλήματα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των αγορών, που είχαν ήδη τιμωρήσει την χώρα με υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Εξαιρετικά επικριτικός είναι ο Οίκος και σε ότι αφορά την αναξιοπιστία των ελληνικών στοιχείων. Όπως τονίζει  «αυτές οι συνεχιζόμενες αναντιστοιχίες ουσιαστικά υπονομεύουν την αξιοπιστία των σχεδίων για μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση».

Η Fitch είπε ακόμη ότι πλέον αναμένει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη μετά αυτό της Ιταλίας, να διαμορφωθεί στο 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο, η Fitch είχε μειώσει τις προοπτικές για την Ελλάδα σε «αρνητικές» από «σταθερές», ενώ τον Ιανουάριο η S&P είχε υποβαθμίσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε «Α-», με «σταθερές» προοπτικές.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε