Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Προβλέπεται αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Σε επίπεδα ρεκόρ θα ανέλθει φέτος η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη μηνιαία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA).

Η Υπηρεσία αναθεώρησε εκ νέου την εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης το 2010, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% σε σχέση με το 2009, με κύριο μοχλό της αύξησης για μία ακόμη φορά την Κίνα.

Στην Oil Monthly Report του μηνός Απριλίου, η IEA προβαίνει στην εκτίμηση ότι η φετινή αύξηση θα αγγίξει τα 1,67 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 100.000 βαρέλια περισσότερα από αυτά για τα οποία έκανε λόγο στην έκθεση του Μαρτίου. Μετά από την καινούργια αναθεώρηση, η Υπηρεσία αναμένει να διαμορφωθεί η φετινή ζήτηση στα 86,60 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κατά μέσον όρο, έναντι 84,93 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2009.

Η επιπλέον ζήτηση θα καλυφθεί, εν πολλοίς, από την παραγωγή των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εκτιμά η IEA, η οποία αναθεώρησε προς τα άνω τη σχετική εκτίμησή της για φέτος κατά 220.000 βαρέλια την ημέρα, στα 52 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία αναμένει συρρίκνωση, το 2010, της ζήτησης για πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, στα 29,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε η πρώτη – σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου – αξιοσημείωτη πτώση, σε μηνιαία βάση, της παραγωγής του ΟΠΕΚ (υποχώρησε κατά 190.000 βαρέλια την ημέρα και διαμορφώθηκε στα 29 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η πτώση αυτή αντικατοπτρίζει κυρίως την πτώση σχεδόν 10% που σημείωσε η παραγωγή αργού στο Ιράκ, εκτιμά η IEA. Αντιθέτως, η παραγωγή των 11 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ για τις οποίες ισχύουν ποσοστώσεις αυξήθηκε κατά 30.000 βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα ο βαθμός συμμόρφωσης να περιοριστεί στο 55%, από 56% τον Φεβρουάριο.

Η IEA ενημέρωσε, τέλος, ότι, στα τέλη Φεβρουαρίου, τα διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε επίπεδα που επαρκούν για κάλυψη αναγκών για 60 ημέρες, από 59,5 ημέρες στα τέλη Ιανουαρίου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε