Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Προβόπουλος: «Ανάκαμψη στο τέλος του 2011»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οικονομική ανάκαμψη στο τέλος του 2011 προέβλεψε ο επικεφαλής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα χειρότερα για τις ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει, λόγω του γεγονότος ότι αυτό που συνέβη στον κλάδο ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, ενώ η πρόοδος στο δημοσιονομικό μέτωπο θα αντανακλάται και στο τραπεζικό σύστημα.

Οι τράπεζες έχουν δυνατή κεφαλαιακή επάρκεια και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι πέρασαν επιτυχώς τα stress test της CEBS τον περασμένο Ιούλιο, τα οποία είχαν πολύ αυστηρές παραδοχές. Θετική εξέλιξη επίσης χαρακτήρισε το γεγονός ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ανοίγματος της διατραπεζικής αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες και τόνισε ότι προτεραιότητα τους πρέπει να είναι η ενίσχυση των ισολογισμών τους.

Αναφορικά με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει μία σειρά τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες θα κάνουν την οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική και με το χρόνο θα μειώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. To 2010 το έλλειμμα αυτό θα υποχωρήσει ελαφρά στο 10% περίπου.

Εκτίμησε επίσης ότι η ύφεση φέτος θα είναι περίπου της τάξεως του 4% και το 2011 στα επίπεδα που προβλέπει και η τρόικα (-2,7%). Ο επικεφαλής της ΤτΕ απέδωσε στην ύφεση και τη μείωση για ζήτηση δάνεια και επομένως την υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης.

Όσον αφορά τη ζώνη του ευρώ, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι το ύψος των βασικών επιτοκίων είναι κατάλληλο και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα. Τόνισε ότι τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής χρειάζονται ακόμα επί του παρόντος, καθώς οι αγορές δεν έχουν πλήρως ομαλοποιηθεί. Παράλληλα ανέφερε ότι δεν βλέπει κίνδυνο διπλής ύφεσης. Αν και η ανάπτυξη θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο, όπως αναμενόταν, ωστόσο δεν θα χάσει τη δυναμική της.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε