Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Προβόπουλος: Μας δίνεται μια τελευταία ευκαιρία – Ζητάει φρένο στους νέους φόρους!

Την ανάπτυξη της οικονομίας με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς αλλά και την δημιουργία πλεονασμάτων στον Προϋπολογισμό με ρυθμούς υψηλότερους απ΄ότι προβλέπεται ζητάει μεταξύ άλλων από την Ενδιάμεση Εκθεσή του για την Οικονομία ο διοικητής της ΤτΕ.

Ο κ. Προβόπουλος ζητάει να αναμορφωθεί το φορολογικό σύστημα τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι στους κατά τεκμήριο ειλικρινείς φορολογούμενους.

Προβλέψεις

H ΤτΕ εκτιμά ότι οικονομία θα εμφανίσει αναπτυξιακούς ρυθμούς – έστω περιορισμένους- από το 2013, για φέτος διαβλέπει ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5,5% και κατά 2,8% το 2012, ενώ για το 2013 η αύξηση του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 1%. Η ανεργία φέτος θα διαμορφωθεί στο 17% ενώ το 2012 εκτιμάται ότι μπορεί να υπερβεί το 18%.

Ο κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση.

Επισημαίνει ότι η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου παρέχει μία τελευταία ευκαιρία και προειδοποιεί ότι το διακύβευμα για το μέλλον της χώρας είναι αυτή θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης. Θεωρεί ότι η προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας θα έχει κόστος, ωστόσο όπως αναφέρει το μακροχρόνιο όφελος που θα προκύψει θα είναι μεγαλύτερο.

Προτεραιότητα για τη νέα Κυβέρνηση σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ αποτελεί η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η οποία έχει κλονιστεί βαρύτατα.

Ωστόσο όπως αναφέρει για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό νέας Κυβέρνησης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική. Ο κ. Προβόπουλος επαναλαμβάνει στην Έκθεση ότι το “κύριο αίτιο του ελλείμματος αξιοπιστίας είναι ότι η οικονομική πολιτική συχνά ασκείται αποσπασματικά με διστακτικότητα υπαναχωρήσεις και συχνά σύρεται από τις εξελίξεις αντί να τις προλαμβάνει.” Στο πλαίσιο αυτό επιλέγονται ισοπεδωτικές λύσεις για τον περιορισμό των δαπανών ενώ οι μηχανισμοί που τις παράγουν παραμένουν άθικτοι.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η σταθερότητα του δέχεται ισχυρές πιέσεις καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και τον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού τους υποδείγματος. Στο τέλος Ιουνίου οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εμφάνισαν υποχώρηση καθώς ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έφθασε το 12,8% από 10,5% που έκλεισε το 2010. Στην επιδείνωση των δεικτών συνέβαλε επίσης και οι απώλειες των τραπεζών από τη συμμετοχή τους στο PSI.

Ωστόσο η ΤτΕ εκτιμά ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων τους όταν ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος από την Βlack Rock. H ΤτΕ παρατηρεί ότι οι τράπεζες παραμένουν ακόμη και σήμερα αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές ενώ ταυτοχρόνως υφίστανται τις συνέπειες από την διαρκή συρρίκνωση των καταθέσεων. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ασφυκτικές πιέσεις στη ρευστότητα και χωρίς τα μέτρα ενίσχυσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ και η ΤτΕ οι τράπεζες θα ήταν αναγκασμένες να προβούν σε ραγδαία συρρίκνωση του ενεργητικού τους με συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της χρηματοδότησης της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μονίμως αναποτελεσματικοί – Πάνω από 20 δις ευρώ το έλλειμμα

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε