Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Προβόπουλος: Χρειαζόμαστε κοινοτικά κονδύλια για ανάπτυξη

Προβόπουλος: Χρειαζόμαστε κοινοτικά κονδύλια για ανάπτυξη

Για μείζονα εθνική ευθύνη να αποκτήσει η ελληνική αστυνομία ένα αναπτυξιακό πρότυπο μίλησε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Η προσπάθεια παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο αποτελεί αποκλειστικά δικό μας έργο. Το Μνημόνιο περιλαμβάνει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές που εντάσσονται σ΄αυτή την κατεύθυνση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τη δική μας μείζονα εθνική ευθύνη, τόνισε ο κ. Προβόπουλος σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι θα λειτουργούσαν πράγματι ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία, αν εντάσσονταν δημιουργικά σ’ αυτό το ευρύτερο σχέδιο. Ωστόσο όπως ανέφερε, μέχρι σήμερα οι κοινοτικοί πόροι είχαν μεν θετική συνεισφορά, πλην όμως η συγκεκριμένη κατανομή τους δεν απέτρεψε την αναπαραγωγή ενός στρεβλού προτύπου, το οποίο τελικά οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα.

Στις νέες συνθήκες η χρήση των κοινοτικών πόρων πρέπει να ενταχθεί σε μια εθνική στρατηγική, που θα συμβαδίζει με τις προτεραιότητες της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας τους αναγκαίους μετασχηματισμούς, που θα οδηγήσουν σε ένα νέο, υγιές παραγωγικό πρότυπο, πρόσθεσε.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ. Τσούκαλης διαπίστωσε ότι εισροές από την ΕΕ για την περίοδο 1988 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ. Μάλιστα, οι κατά κεφαλήν απολήψεις της Ελλάδας υπήρξαν διαχρονικά σχεδόν οι υψηλότερες έναντι του συνόλου των κρατών μελών της ΕΕ.

Ενδεικτικά την δεκαετία 1990- 1999 το ποσοστό των καθαρών μεταβιβάσεων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Ελλάδα κατά μέσον όρο ήταν 4,2% του ΑΕΠ της. Μάλιστα σε ένα μόνον έτος, το 2008, το ποσό των απολήψεων της χώρας μας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ξεπέρασε τα 8,5 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, όπως προέκυψε από τη συγκεκριμένη μελέτη, οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν επαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοίγουν οι λογαριασμοί 5.000 φυσικών και νομικών προσώπων

Επίθεση hackers στο Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών! Διαρροή εγγράφων άνευ προηγουμένου!

Δεν κάνουν βήμα πίσω! Η τρόικα δεν συζητα τίποτα

Ποιός σήκωσε τον πρωθυπουργό από την θέση του στο αεροπλάνο;

Οι Γερμανοί μιλούν πλέον ανοιχτά για τρίτο ελληνικό πακέτο

Financial Times:Η ευρωζώνη με δεκανίκια

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε