Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ 24 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 29.03.2012 | 23:35

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3272 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3268 δολάρια από το επίπεδο των 1,3306 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Αρνητικά επηρεάζουν το κοινό νόμισμα οι "εστίες αντίστασης" που εμφανίζονται εντός της ευρωζώνης κατά της προωθούμενης αύξησης των πόρων που θα πρέπει να έχουν στη διάθεση τους τα δύο ταμεία διάσωσης (ESM και αργότερα το EFSF). Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Jen Weidman εξέφρασε δημοσίως τον προβληματισμό του για το κατά πόσο η ενίσχυση των δύο αυτών ταμείων θα συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης. Το κλίμα αυτό επιδείνωσε περαιτέρω το στέλεχος της Standard & Poors (επικεφαλής του τομέα κρατικών χρεογράφων) Moritz Kraemer ο οποίος εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν έχει απαλλαγεί οριστικά από τον κίνδυνο μίας νέας αναδιάρθρωσης του Χρέους. O ίδιος διευκρίνισε ότι δεν "προβλέπει" μία τέτοια εξέλιξη, ωστόσο όπως ανέφερε δεν είναι απίθανο να προκύψει "καθοδόν" αυτή τη φορά με την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των επίσημων πιστωτών της χώρας.

Στήριξη παρείχε στο ευρώ αντιθέτως η σημαντική βελτίωση που καταγράφεται στην αγορά εργασίας της Γερμανίας. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει υποχωρήσει στο κατώτατο επίπεδο (6,7%) της τελευταίας δεκαετίας καταδεικνύοντας ότι η εξασθένιση του ευρώ εξαιτίας της κρίσης έχει συμβάλλει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Στη δευτερογενή αγορά στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 2 εκατ. ευρω μόλις, οι οποίες ήταν ισομερώς κατανεμημένες σε εντολές αγοράς και πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 20,11% από 19,87% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (με απόδοση 1,86%) να διευρυνθεί περαιτέρω στο 18,32% από 18,01% χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν πτωτικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,36% από 1,42% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών υποχώρησε οριακά στο 1,26% από 1,27% χθες, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 1,08% από 1,09%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 0,78%, όπως και ο μήνας στο 0,42%.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο